Pe aceeași temă
Conform sondajelor legate de alegeri legislative care au loc astazi in Marea Britanie, laburistii si conservatorii vor fi votati de aproximativ o treime dintre votanti si nu vor reusi sa aiba majoritatea in Camera Comunelor decat dupa stabilirea unor aliante cu partidele mai mici. Conservatorii au promis ca, daca vor ajunge la putere, vor organiza un referendum de prezenta Marii Britanii in UE, in timp ce victoria Partidului Nationalist Scotian va readuce in discutie problema independentei Scotiei, relateaza Hotnews.
Britanicii vor alege intre conservatorul David Cameron, actualul prim-ministru, si contracandidatul sau laburist Ed Miliband pentru a conduce guvernul in urmatorii cinci ani. "Nu am putut sa-mi fac nici cea mai mica idee despre cine va fi premier in decurs de o luna. Niciun sondaj, niciun politician nu poate prezice ce se va petrece joi", a spus Peter Kellner, presedintele Institutului YouGov.
David Cameron si Ed Miliband
Daca partidul conservator castiga alegerile, ei vor organiza un referendum vizand mentinerea sau nu a tarii in Uniunea Europeana, in timp ce victoria anuntata a nationalistilor scotieni din SNP in regiunea nordica ar putea sa-i incurajeze sa revendice organizarea unui nou referendum pentru independenta.
"Britanicii iau decizia cea mai importanta din ultima generatie", a insistat Cameron miercuri, aflat in campanie in nordul Angliei si in Scotia.
"Luati decizia politica cea mai importanta din viata voastra", a dramatizat la randul lui Nick Clegg, liderul liberal-democratilor care au guvernat in coalitie cu conservatorii in ultimii cinci ani.
"Sunt optimist, stiu ca oamenii vor face alegerea buna", a subliniat si liderul laburist Ed Miliband.
Ultimele sondaje i-au plasat pe conservatorii de centru-dreapta si pe laburistii de centru-stanga la o treime din intentiile de vot pentru fiecare, ceea ce nu le va permite sa obtina majoritatea absoluta de 326 de locuri in Camera Comunelor. Cele doua partide principale vor fi constranse sa incheie aliante cu formatiuni mai mici.
Partidul National Scotian, care nu avea decat sase deputati intre 2010 si 2015, spera ca de aceasta data sa obtina 50 din cele 59 de locuri scotiene si sa aplice astfel o infrangere laburistilor.
David Cameron si presa majoritar de dreapta nu au incetat sa insiste asupra pericolului pe care l-ar constitui, potrivit lor, un mariaj de convenienta intre separatisti si "Mc Miliband". Ed Miliband a promis in finalul campaniei ca nu va trece "in pas de mars" cu nationalistii scotieni, fara a exclude totusi ca ei sa-l sustina in parlament.
Liberal-democratii sunt dispusi sa faca alianta cu partidul care ar castiga mai multe locuri in parlament, oricare ar fi acesta. Ramane de aflat daca vor avea suficient de multi deputati pentru a permite unui partid sau celuilalt sa atinga majoritatea ceruta de 326 de locuri.
Invingator surprinzator in alegerile europene, partidul eurofob Ukip, creditat in continuare cu 14% in sondaje, ar urma sa obtina doar cateva locuri, intre 1 si 5, potrivit estimarii expertilor.
Negocierile pentru o coalitie ar trebui sa fie terminate pana in 27 mai.