Pe aceeași temă
Presa rusă a comentat rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova apreciind că rezultatul pune in evidenta faptul ca forţelor proeuropene din Republica Moldova sunt slabe. După numărarea a 98 la sută din voturi, partidele proeuropene au câştigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova, relateaza Mediafax.
Potrivit ziarului rus Nezavisimaia Gazeta (NG), victoria socialiştilor la alegeri a fost o adevărată surpriză pentru mulţi."Toţi s-au obişnuit că în ultimii 15 ani cea mai mare susţinere din partea populaţiei o primeau comuniştii, deşi ţara este condusă de o coaliţie formată din partide mai puţin populare", scrie NG, într-un articol cu titlul "Vladimir Putin l-a întrecut pe cancelarul german la alegerile din R.Moldova".
NG apreciază că "Partidul Socialiştilor, protejat de Moscova, i-a depăşit pe liberal-democraţii susţinuţi de Berlin". "Socialiştii au câştigat aceste alegeri datorită lozincii «Moldova va fi un stat prosper doar alături de o Rusie puternică», precum şi datorită preşedintelui Vladimir Putin, care s-a întâlnit cu liderul PSRM. Această întâlnire a fost un semnal pentru alegătorii moldoveni", scrie publicaţia.
În opinia NG, Partidul Socialiştilor a primit o parte din voturi pe care trebuia să le obţină Partidul Patria, exclus anterior din cursa electorală din R.Moldova. Ziarul denunţă numărul mic de secţii de votare în Rusia, menţionând că "aproape o treime din cetăţenii moldoveni cu drept de vot nu au reuşit să voteze".
Săptămânalul rus Pravda afirmă, de asemenea, că "rezultatele alegerilor din R.Moldova reprezintă o palmă pentru Europa". Publicaţia evocă "vizitele foarte dese ale diplomaţilor occidentali în ultima perioadă", subliniind că partidele proruse au obţinut totuşi rezultate foarte bune.
La rândul său, ziarul Rossiskaia Gazeta (RG) afirmă că "falsificările grave la alegerile din Republica Moldova duc ţara spre un conflict civil". "Cum va fi poziţia Chişinăului faţă de Transnistria şi care este probabilitatea unui război civil după aproape 20 de ani de linişte? Se va orienta R.Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană, deşi trebuie să înţeleagă că este una dintre cele mai sărace ţări şi nimeni n-o aşteaptă în Europa, sau va prefera să consolideze relaţiile cu Rusia, unde muncesc peste 700.000 de moldoveni?", întreabă RG, în ediţia electronică de luni.
În opinia RG, "alegerile au arătat totuşi că mulţi moldoveni chiar cred că sunt aşteptaţi în Uniunea Europeană cu braţele deschise, iar calea cea mai simplă este anexarea R.Moldova de către Romania". "De fapt, unii încearcă să aducă R.Moldova pe drumul Golgotei, provocând un război civil după scenariul celui din Ucraina", scrie Rossiskaia Gazeta.
Agenţia rusă RIA Novosti, de asemenea, afirmă că "mii de moldoveni au fost lipsiţi de dreptul la vot". "Majoritatea moldovenilor care muncesc în Rusia nu au fost lăsaţi să voteze", notează RIA Novosti, într-un articol întitulat "Oameni fără drept de vot"."Spre deosebire de Italia, unde au fost deschise 25 de secţii de votare pentru 200.000 de cetăţeni moldoveni, în Rusia au fost deschise doar cinci secţii pentru 700.000 de alegători. Astfel, sute de mii de moldoveni nu au putut vota", scrie agenţia rusă.
Potrivit RIA Novosti, alegerile de duminică au demonstrat o consolidare a forţelor proruse în Republica Moldova, în contextul în care "poziţiile forţelor proeuropene din această ţară sunt tot mai slabe". "În urma acestor alegeri ar putea fi creată o coaliţie largă, din care ar face parte comuniştii, liberal-democraţii şi democraţii. Această construcţie politică se poate vinde bine atât Europei, cât şi Rusiei", apreciază agenţia.
Conform rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 98 la sută din voturi, partidele proeuropene au câştigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova.
Astfel, pe primul loc se menţine Partidul Socialist (PSM), cu 20,95% din voturi.
Partidul Liberal-Democrat a obţinut 19,75% din voturi, Partidul Comuniştilor (PCRM) - 17,83%, iar Partidul Democrat (PDM) - 15,94%. Partidul Liberal (PLM) a obţinut 9,45% din voturi.
Partidele proeuropene - PLDM, PDM şi PLM - au, împreună, peste 45 % din voturi, devansând formaţiunile proruse - PSM şi PCRM -, care au 39%.