Alexis Tsipras, contestat in interiorul propriului sau partid, dupa prelungirea acordului cu creditorii internationali

P.c. | 23.02.2015

Pe aceeași temă

Alexis Tsipras, premierul Greciei, este contestat de mai multi membri ai propriului sau partid, Syriza, dupa prelungirea acordului de finantare cu creditorii externi. Acordul prevede extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara acordat guvernului de la Atena, program care expira la finele lunii februarie si in absenta caruia statul ar fi putut intra rapid in incapacitate de plata. Tsipras a declarat ca prelungirea acordului reprezinta un succes important al Greciei, relateaza Hotnews

 

Unul dintre principalii critici ai lui Tsipras este Manolis Glezos, europarlamentar, celebru prin faptul ca in timpul ocupatiei germane a dat jos drapelul german care flutura pe Acropole, acesta cerandu-si scuze in fata populatiei pentru ca a participat la crearea acestei "iluzii" si indemnand oamenii sa reactioneze, deoarece Guvernul ar fi cedat in fata creditorilor.

 

Giorgos Katrougalos-ministrul pentru reforma administrativa, l-a criticat si el pe Tsipras, anuntand ca va demisiona daca cerintele Greciei nu vor fi respectate de finantatorii internationali.

 

Yanis Varoufakis, ministrul elen de Finante a promis ca nu va aplica politicile de austeritate ale guvernelor de dinaintea celui actual si ca nu va introduce timp de 4 luni nicio masura surpriza, desi, in conditiile refuzului creditorilor internationali de a finanta Grecia in absenta reformelor e greu de crezut ca isi va putea tine promisiunea.

 

CITITI SI: Zona Euro si Grecia au ajuns la un ACORD: Ajutorul financiar PRELUNGIT cu 4 luni, contra unui program de REFORME

 

Acordul semnat de Grecia atenueaza temerile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si netezeste terenul pentru noi runde de discutii pe tema datoriilor statului elen si a masurilor de austeritate la care acesta vrea sa renunte. "Am castigat o batalie, nu si razboiul. Avem in fata noi dificultati", a afirmat Tsipras intr-un discurs televizat, citat de MarketWatch.
 

Tsipras a adaugat ca decizia Eurogroup de a prelungi acordul "ar putea fi mai importanta pentru Europa decat pentru Grecia". Guvernul elen va trebui sa prezinte luni seara propuneri concrete privind implementarea de reforme structurale, intre care lupta impotriva fraudei fiscale sau combaterea coruptiei. Aceste propuneri vor fi examinate de creditorii tarii si de membrii Eurogroup.

 

CITITI SI: Alexis Tsipras: Grecia nu este intimidata de amenintarile UE

 

Daca nu va implementa reformele, Grecia nu va putea obtine urmatoarea transa din imprumutul de 240 miliarde de euro de la UE, BCE si FMI, in valoare de 7,2 miliarde de euro.
 

Fondurile de circa 11 miliarde de euro acordate de membrii zonei euro pentru recapitalizarea bancilor din Grecia vor fi transferate catre un fond din regiune si vor putea fi utilizate numai cu acordul BCE, a declarat presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Transferul este necesar pentru a evita utilizarea acestor bani pentru finantarea cheltuielor guvernamentale, potrivit lui Dijsselbloem.
 

Cele aproape 11 miliarde de euro sunt administrate in prezent de fondul din Grecia Hellenic Financial Stability Fund (HFSF), banii fiind destinati exclusiv recapitalizarii bancilor elene, in situatia in care capitalul acestora va scadea sub un nivel adecvat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22