Alianţa Studenţilor: Lucrările puşcăriaşilor, coordonate de profesori din 62 de universitati

Vlad Toma | 13.01.2016

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR) reacţionează la scandalurile de plagiat aparute in ultimul timp în România şi publică un studiu intitulat "Universităţile copy-paste: fenomenul plagiatului şi impostura academică în învăţământul superior românesc – perspectiva studenţilor".

Pe aceeași temă

 

Studiul citat prezintă o analiza a modului în care plagiatul este abordat de statele din UE şi cadrului legal care guvernează această problemă în România. Studiul se refera de asemenea la cartile scrise in detentie aratand ca din 426 de lucrări scrise în închisoare, 293 au fost susţinute de profesori universitari din cadrul a 38 de universităţi de stat, iar 133 de profesori din 24 de universităţi private.
 

ANOSR arata ca percepţia externă asupra învăţământului superior românesc s-a deteriorat extrem de mult din cauza numeroaselor cazuri de plagiat, care au avut ca principali actori demnitari ai statului roman: "Numeroasele scandaluri de plagiat, și mai ales cele care au avut ca principali actori persoane cu funcții foarte înalte în administrația publică, au deteriorat percepția externă asupra învățământului superior românesc,generând prejudicii de imagine greu de estimat. Confruntate și cu alte probleme sistemice grave, precum subfinanțarea, universitățile, comisiile și consiliile care răspund de gestionarea actelor de plagiat și de impostură academică au eșuat în realizarea acestui deziderat, dovedind că nu există înrădăcinat în sistem, dincolo de legislația națională în domeniu, un spirit real al excelenței și corectitudinii academice".

 

ANOSR propune monitorizarea şi evaluarea şcolilor doctorale, rediscutarea Codului studiilor universitare de doctorat, precum şi înăsprirea procesului de abilitare a cadrelor didactice şi introducerea unei evaluări periodice a coordonatorilor de doctorat. Studenţii vor introducerea unor sancţiuni dure pentru abaterile privind integritatea academică si cer o transparentizare şi o îmbunătăţire a activităţii comisiilor cu prerogative în domeniul eticii şi integrităţii academice (CNECSDTI, CNATDCU şi CEMU), precum şi dezvoltarea şi implementarea unor mecanisme instituţionale de prevenire şi combatere a plagiatului prin intermediul unor programe educaţionale.

 

Pozitie ANOSR Plagiat Etica 2016 by iIoana4n

 

"Considerăm importantă implementarea unei platforme online care să cuprindă toate informaţiile referitoare la şcolile doctorale, dar care să cuprindă în viitor şi toate lucrările de licenţă, masterat şi doctorat ale studenţilor din România, şi care să fie disponibile în mod gratuit. Nu în ultimul rând, este important ca în perioada imediat următoare să se suspende prevederea legală care permite deţinuţilor să îşi scurteze pedepsele în schimbul redactării unor presupuse lucrări ştiinţifice", transmite ANOSR.
 

Considerăm că s-a ajuns mult prea departe cu impostura academică în România. Ne dorim să fim mândri că am studiat în România, nu să ne fie jenă că acelaşi sistem de educaţie pe care l-am finalizat noi, cu bună credinţă, a produs şi o mulţime de furturi şi falsuri. De aceea am formulat o listă de propuneri explicite care să fie implementate de urgenţă pentru a salva sistemul educaţional românesc din actuala situaţie.

 

Sperăm să găsim deschidere din partea MENCŞ şi a universităţilor şi să vedem mult mai multă responsabilitate din partea acestor instituţii, măcar acum. Iar, dincolo de introducerea unor sancţiuni extrem de dure pentru astfel de situaţii şi de armonizarea prevederilor legislative, dorim să insistăm foarte mult pe crearea unui sistem de educare a eticii şi integrităţii. Credem că aceasta este singura cale pentru a asigura un viitor curat al sistemului educaţional românesc”, a declarat Vlad D. Cherecheş, preşedinte ANOSR.

 

DNA a anuntat ieri că s-a sesizat din oficiu în privinţa suspiciunilor de favorizare a făptuitorului existente în cazul cartilor scrise în inchisori de mai multe persoane condamnate pentru coruptie.

 

Procurorii vor ancheta toate partile implicate in acest proces, de la penitenciare, la edituri si la profesorii universitari care au dat recomandari pentru aceste carti.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22