AMASP îi cere P. General verificarea soluției SIIJ de clasare a anchetei împotriva Adinei Florea

Redactia | 14.05.2020

AMASP îi cere procurorului general Gabriela Scutea să verifice legalitatea și temeinicia soluției de clasare dispusă de SIIJ față de Adina Florea.

Pe aceeași temă

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor îi cere procurorului general Gabriela Scutea să verifice din oficiu legalitatea și temeinicia soluției de clasare dispusă de SIIJ la data de 15 mai 2019 fata de procurorul Adina Florea iar în cazul în care va aprecia că aceasta este nelegală, să dispună infirmarea soluției și redeschiderea urmăririi penale.


„Apreciem că această verificare a soluției se impune cu atât mai mult cu cât doamna procuror Adina Florea s-a înscris în cursul lunii februarie la concursul pentru ocuparea unor posturi de execuție în cadrul Inspecției Judiciare, or calitatea de inspector judiciar este incompatibilă cu existența oricăror suspiciuni care ar plana asupra carierei profesionale și integrității sale”, transmite AMAPS

Scrisoarea AMASP, adresată procurorului general

În luna aprilie 2020, în cadrul raportului de activitate al Ministerului Public, a fost prezentată activitatea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (S.I.I.J.) constatându-se, în sinteză, că pe parcursul anului 2019 procurorii din cadrul SIIJ au soluționat 417 dosare, în 2 cauze, privind 3 inculpați, dispunându-se trimiterea în judecată iar în 415 cauze dispunându-se soluții de clasare.

Deși de la înființare și până în prezent, instanțele de judecată nu au dispus nicio soluție de condamnare, nici măcar nedefinitivă, în dosarele soluționate de procurorii SIIJ, fapt care constituie un argument în sensul desființării acestei structuri, atrage atenția în mod deosebit soluția din data de 15 mai 2019, prin care s a dispus clasarea cauzei față de procurorul șef adjunct al SIIJ, la acel moment, Adina Florea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, în temeiul art.16 lit. a) C. proc. pen.(fapta nu există în materialitatea ei).

Soluția de clasare a vizat sustragerea din sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a unui document clasificat secret de stat (protocolul din 2016 încheiat între PICCJ și SRI), document care apoi ar fi fost divulgat opiniei publice de Darius Vâlcov.

Raportat la această situație de fapt, amintim că față de numita N. I., grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, s-a dispus la data de 16.10.2018 de către PICCJ – S.U.P.C. soluția renunțării la urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în păstrarea informațiilor, faptă prevăzută de art. 305 alin. (2) C. pen., constând în aceea că, în calitatea sa de prim-grefier în cadrul unității de parchet mai sus amintite, desemnată cu gestionarea documentelor clasificate, prin modul de manipulare a copiei protocolului încheiat în 08.12.2016 între PÎCCJ și SRI și transmis și înregistrat la PCA Constanta, respectiv deținerea lui în afara zonei de securitate și efectuarea unei copii de pe acesta, la solicitarea procurorului Adina Florea (procuror general adjunct al acestei unități de parchet ), prin aplicarea unui post it pe ștampila și numărul de înregistrare ale protocolului, în scopul neidentificării unității de parchet deținătoare a copiei nr. 72, a prilejuit altei persoane să-l dețină și ulterior să-l publice la data de 23.08.2018 pe Facebook.

Soluția de renunțare la urmărirea penală a fost confirmată prin încheierea Judecătoriei Constanța din 12.12.2018, care a reținut existența elementelor constitutive ale infracțiunii, însă a arătat că fapta prezintă un grad de pericol social redus, prin raportare la împrejurările concrete de săvârșire a faptei și de scopul urmărit, în sensul că suspecta a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei alte persoane în raport cu care se afla în poziție de subordonare.

Într-un alt articol de presă, în care este citată o parte a cererii procurorului general al PICCJ de la acel moment de redeschidere a verificărilor în materie disciplinară față de doamna procuror Adina Florea, se stipulează că un procuror și doi grefieri din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța ar fi dat declarații în sensul că Adina Florea a fost cea care a fotocopiat documentul clasificat, care a ajuns apoi la Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță de ICCJ pentru fapte de corupție.

În acest context, atât timp cât o instanță de judecată a reținut cu caracter definitiv faptul că grefierul N. I. a săvârșit o infracțiune, la solicitarea expresă a procurorului Adina Florea, iar S.I.I.J a pronunțat o soluție de clasare, reținând faptul că procurorul Adina Florea nu a săvârșit în materialitatea ei vreo faptă penală în legătură cu aceleași împrejurări, se constată o contradicție flagrantă între cele două soluții (cea de renunțare la urmărirea penală dispusă de PICCJ si confirmată de instanță, respectiv cea de clasare dispusă de S.I.I.J.), fiind practic ireconciliabile.

Din aceste considerente, în vederea respectării principiului aflării adevărului, având în vedere și interesul public manifestat în legătură cu acest subiect, solicitam public Procurorului General al P.I.C.C.J., în calitatea sa de procuror ierarhic superior, să verifice din oficiu legalitatea și temeinicia soluției de clasare mai sus amintită, dispusă de SIIJ la data de 15 mai 2019, iar în cazul în care va aprecia că aceasta este nelegală, să dispună infirmarea soluției și redeschiderea urmăririi penale conform art. 335 C. proc. pen.

Apreciem că această verificare a soluției se impune cu atât mai mult cu cât doamna procuror Adina Florea s-a înscris în cursul lunii februarie la concursul pentru ocuparea unor posturi de execuție în cadrul Inspecției Judiciare, or calitatea de inspector judiciar este incompatibilă cu existența oricăror suspiciuni care ar plana asupra carierei profesionale și integrității sale.

***


Procurorul Adina Florea, acum la Inspecția Judiciară, a fost propunerea fostului ministru al Justiției pentru postul de șef al Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor în Justiție, înființată prin modificarea legilor justiției de majoritatea PSD-ALDE-UDMR sub pretextul unui fenomen al infracționalității magistraților, nedemonstrat prin vreun studiu, pe fondul atacurilor violente ale PSD și ale liderului său de atunci Liviu Dragnea, acum în închisoare, împotriva magistraților.

Numirea lui Florea la șefia SIIJ a fost refuzată de președintele Klaus Iohannis.

Nici CSM nu a acceptat validarea sa la șefia secției, în ciuda presiunilor făcute de fosta șefă a CSM Lia Savonea.

Două asociații de magistrați, Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție au cerut deja desființara SIIJ așa cum au și recomandat Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO.

USR a inițiat un proiect de desființare a secției, semnat de fostul ministru PSD Ana Birchall, succesoarea lui Tudorel Toader la conducerea Ministerului Justiției, exclusă din partid de fosta președintă a PSD Viorica Dăncilă după criticile repetate aduse modificării legilor justiției de către majoritatea controlată de PSD în parlament.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22