Ambasadorul Olandei: Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită ca un scut

Iulian Popescu | 18.02.2016

Ambasadorul Olandei la București, Stella Roner, a vorbit despre imunitatea parlamentară despre care spune că nu trebuie folosită ca un scut, scrie Mediafax. Este a doua reacție, după cea transmisă de Ambasada SUA, în urma refuzului Camerei Deputaților de a-i ridica imunitatea lui Mădălin Voicu.

Pe aceeași temă

 

"Pe tema imunităţii parlamentarilor aş vrea să spun că, evident nu comentăm cazuri individuale, dar ar trebui reamintit că toată lumea este egală în faţa legii şi chestiunea imunităţii ca atare nu ar trebui folosită de către parlamentari ca un scut în spatele căruia să se poate ascunde", a declarat diplomatul, citat de Mediafax.

 

Miercuri, și Ambasada SUA la Bucureşti a comentat votul din Camera Deputaților pe cererea DNA de avizare a arestării lui Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, precizând că imunitatea parlamentară nu trebuie abuzată pentru a-i proteja pe indivizi de răspundere în faţa legii:

"Aşa cum am arătat şi în trecut, diminuarea corupţiei este esenţială pentru dezvoltarea şi securitatea României. Deşi nu comentăm cazuri individuale, un principiu de bază al democraţiei este acela că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu poate fi abuzată pentru a-i proteja pe indivizi de răspundere în faţa legii".

 

Ambasada SUA mai precizează că anchetele în cazurile de corupţie trebuie să-şi urmeze cursul firesc, astfel încât justiţia să nu fie obstrucţionată şi să poată să se pronunţe în aceste dosare.

 

***

 

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererile DNA de reţinere şi arestare a deputatului PSD Mădălin Voicu, în timp ce în cazul lui Nicolae Păun, cercetat în acelaşi dosar, deputaţii au amânat o decizie privind arestarea preventivă, dar au încuviinţat reţinerea.

 

Deputatul PSD Madalin Voicu a declarat ca este nevinovat si a cerut colegilor sai sa nu voteze cererea de retinere si arestare in cazul sau. "Trafic de influenta - dragi colegi nu cred ca cineva din dumneavoastra ma poate banui pe mine de trafic de influenta, cred ca nici Nicolae Paun nu si-ar fi permis sa ma atraga in asa ceva stiind cum sunt eu construit. I-am dat un telefon sa il primeasca fara discutie despre motiv, despre cauza, fara sa fi avut vreo intentie de a promova vreun proiect. N-am absolut nicio legatura cu acest proiect.

 

Am vazut o minciuna abominabila - ca eu as fi deturnat fonduri destinate comunitatii romilor. Nu cred ca as fi putut face asa ceva. N-am facut in viata mea nicio frauda, n-am interese, n-am firme, nu am carnet de sofer, n-am internet... Este aproape tragic.

 

La punctul spalare bani - daca n-ai bani ce sa speli? N-am avut niciun fel de venit decat cele oficiale. Nu am fost implicat si nu stiu nimic despre bani care nu au fost fiscalizati. Am un salariu la Partida Romilor de drepturi de autor, eu scriu, eu compun, eu am facut spectacole. Nu am afacere, nu am firma.

 

Sunt vinovat ca fiind guraliv am facut aprecieri la oameni din justitie. Acum imi recunosc vina, ar fi trebuit sa fiu mai diplomat. Promit sa nu mai discut despre justitie in spatiul public, sa nu mai existe cauze sa fiu incriminat.

 

Fals in declaratii - toate declaratiile mele de cand sunt demnitar se refera la salarii de la Camera, de la Partida Romilor si de la colaborari artistice. Implinesc anul asta 50 de ani de activitate artistica. Cine poate sa demonstreze ca am falsificat? Daca ma da sotia afara din casa imi pun un cort la Palatul Parlamentului pentru ca nu am proprietati.

 

Refuz sa cred ca cineva ma poate considera vinovat. Refuz sa cred ca e o amprenta rasiala. Este inuman. E cea mai mare umilinta la care am fost supus", a spus Madalin Voicu, conform stiripesurse.ro

 

Mădălin Voicu și Nicolae Păun sunt propuși pentru mandate de reținere și arestare de către DNA, într-un dosar care vizează Partida Romilor, acuzați fiind de spălare de bani, deturnare de fonduri, trafic de influență, toate în formă continuată.

 

PSD a anunțat că va vota pentru ridicarea imunității deputaților Voicu și Păun. „Nu mai este o noutate care este atitudinea PSD la astfel de cereri. PSD nu se opune acestor cereri. Cu părere de rău, dar nu trebuie să decidem asta”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.

 

DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Mădălin Voicu și a deputatului Nicolae Păun

 

DNA a emis zilele trecute un comunicat oficial în care anunță că a cerut aviz pentru reținerea deputatului Mădălin Voicu pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, fals în declarații, spălare a banilor, toate în formă continuată. 

 

 DNA cere, de asemenea, același regim și pentru deputatul Nicolae Păun, care deține și calitatea de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influență, influențare a declarațiilor, toate în formă continuată.

 

Procurul general interimar va trimite cererea către Camera Deputaților, împreună cu dosarele celor doi deputați. Biroul Permanent al Camerei va transmite documentele către Comisia juridică, unde cei doi acuzați pot consulta dosarul. Comisia va analiza cererea și îi va audia pe cei doi deputați, urmând ca apoi să întocmească un raport și să avizeze cererea Parchetului. Acestea se înaintează plenului, care va hotârî prin vot dacă cei doi deputați pot fi reținuți și arestați. 

 

Prejudiciul creat de Nicolae Păun depășește 27 milioane de lei din fonduri europene și guvernamentale

 

DNA îl acuză pe deputatul Nicolae Păun că, în perioada 2010 – 2013, când a fost realizat, în toate județele României,  proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene, a cerut și obținut de la peste 3.000 de beneficiari câte 5% din salariu drept donație pentru Partida Romilor.

 

Astfel, în contul deținut de Asociația Partida Romilor „Pro – Europa”, în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donații în sumă totală de 428.307,11 lei”, se arată în comunicatul DNA.

 

Procurorii susțin că majoritatea banilor destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă format din 3.296 persoane.

 

A rezultat că sumele acordate proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene și 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea Asociației Partida Romilor și de către managementul proiectului.

 

De asemenea, proiectul cu finanțare europeană intitulat ”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, care consta în sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, a selectat peste 3.000 de persoane.

 

DNA susține că unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc.

 

Solicitarea la plată a acestor subvenții, prin cererile de rambursare, este nejustificată, iar documentele atașate în acest nu pot justifica modul de cheltuire a banilor. 

 

A fost creat un prejudiciu în sumă totală de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European și 1.538.529 lei din bugetul național).

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22