Ambasadorul Olandei: Statele din Schengen trebuie sa indeplineasca toate criteriile

Iulian Popescu | 03.01.2016

România mai are de așteptat până la o eventuală aderare la spațiul Schengen, sugerează noul ambasador al Olandei la București, Stella Ronner-Grubacic, într-un interviu acordat Digi24. Olanda a preluat de la 1 ianuarie președinția semestrială a UE.

Pe aceeași temă

 

Statele Schengen trebuie să îndeplinească toate criteriile de aderare

 

"În primul rând vreau să spun că poziţia Olandei a fost şi va continua să fie aceea că ţările care fac parte din Schengen trebuie să îndeplinească criteriile şi de aceea, aceasta este cheia poziţiei noastre, nu s-a schimbat şi nici nu se va schimba.

În acelaşi timp, aşa cum aţi spus, în acest moment Schengen, zona Schengen este în mijlocul discuţiilor, încât aş fi surprinsă să aflu că discuţiile vor fi despre o eventuală extindere a zonei, şi nu despre menţinerea sau reformarea zonei Schengen, pentru că despre acest lucru se vorbeşte în acest moment.

Cum vom fi siguri că ceea ce avem, setul de reguli şi acorduri pe care le avem între statele Schengen vor rămâne ca atare sau pot fi reformate.

Iar ceea ce credem acum, dacă privim spre criza refugiaţilor, este că ele au nevoie de reformă. Noi am declarat şi în trecut şi pot repeta acest lucru, ne-am revizui poziţia dacă acest lucru ar fi pe agenda de discuţii, dar în acest moment nu ştim dacă va fi sau nu luat în discuţie, dar cred că agenda de discuţii este dominată de menţinerea zonei Schengen ca atare", a declarat pentru Digi24 ambasadoarea Olandei.

 

Agenda pentru Europa a Olandei

 

"Sunt patru priorităţi principale ale preşedinţiei noastre care va dura până la jumătatea acestui an şi acestea sunt: în primul rând, o abordare integrată a migraţiei şi securităţii, în al doilea rând, vrem o Uniune Europeană care să funcţioneze ca un motor pentru creştere economică şi al locurilor de muncă, vrem, de asemenea, ca UE să aibă finanţe robuste, adică un euro solid, şi în cele din urmă, ne concentrăm de asemenea asupra politicilor sustenabile pentru climat şi energiei, care sunt orientate spre viitor în ambele domenii", a mai declarat ambasadorul Stella Ronner-Grubacic, pentru Digi24.

 

Despre problema refugiaților

 

"În mod clar, migraţia şi criza refugiaţilor sunt o problemă care ne loveşte în inima valorilor UE, pentru că de fapt asta suntem noi, o comunitate a valorilor şi vedem că acum acestea sunt testate, de pildă în momentul în care trebuie să ne ocupăm de refugiaţi şi imigranţi.

Spun acest lucru pentru că nu sunt soluţii simple pentru această problemă. Deci, ceea ce trebuie să facem este să găsim o soluţie integrată care să ia în calcul faptul că pe de o parte, problema a început în ţările de origine, faptul că vin în ţările Uniunii Europene şi trebuie să ne asigurăm că avem condiţii decente să le oferim atunci când ajung, dar şi că încercăm, cât se poate de mult, să le oferim condiţii, astfel încât să poată rămâne în ţările sau regiunile de unde vin.

Încă o dată, nu este o problemă simplă şi nu va fi simplu de rezolvat. Nu avem o "cheie de aur" care va rezolva totul, dar trebuie să ne uităm la aceste trei elemente: originea, chestiunea legată de condiţiile mai bune pentru taberele de refugiaţi şi în cele din urmă situaţia refugiaţilor în ţările europene".

 

Despre combaterea terorismului și respectarea drepturilor omului

 

"Din nou, aceasta este o problemă unde avem nevoie de o abordare europeană comună. Acest lucru este unul care chiar nu poate fi rezolvat la nivel naţional. Noi considerăm că sunt două părţi ale problemei.

Pe de o parte, este nevoia de a face mai mult în ceea ce priveşte managementul graniţelor, să fim siguri că vom şti mai bine cine vine pe teritoriul nostru. Vorbesc despre metode îmbunătăţite de a schimba informaţii, o cooperare mai bună între serviciile de securitate şi de asemenea despre prevenţie. Trebuie să ştim mai bine cine sunt oamenii care sunt expuşi riscului radicalizării, deci avem de lucru şi în ceea ce priveşte prevenirea urii.

Este un pachet. În acelaşi timp, un al doilea element este faptul că nu ne putem permite, şi am fost bucuroasă să văd asta după atacurile din Paris, să ne schimbăm societăţile din cauza acestor atacuri. Noi avem societăţi deschise, care funcţionează pe baza libertăţii şi am fost foarte inspirată de fotografiile din Paris pe care le-am văzut la scurt timp după aceste atacuri, care indicau faptul că vrem să ne continuăm vieţile. Cred că acesta este un efort comun pe care trebuie să îl facem", a mai spus ambasadoarea Olandei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22