Ana Blandiana: Nu e prea tarziu sa gasim vinovatii pentru cei 1.000 de morti la Revolutie

Silvia Simion | 21.12.2015

Ana Blandiana, una dintre cele mai cunoscute personalitati care au participat la Revolutia din 1989, explica, la 26 de ani de la acele evenimente, de ce a demisionat din Frontul Salvarii Nationale si isi exprima indignarea fata de clasarea dosarului de catre procurori.

Pe aceeași temă

"Am ajuns la Televiziune pentru ca tot felul de prieteni imi transmiteau ca trebuie sa ma duc acolo. M-am dus si, afland ca acel comandament este sus (la Televiziune se tragea si pe scari), am urcat si am aflat ca este Dan Martian cel care conducea. Si am vrut sa intru sa intreb ce trebuie sa facem. Ma opreau oamenii pe strada si imi spuneau ca le-a murit copilul, ca le-a luat foc casa, iar eu nu stiam ce sa le spun. El a fost extrem iritat de aparitia mea si a sotului meu si ne-a intrebat ce cautam acolo. I-am zis ca ne-a chemat la Televiziune sa vorbim, dar ca nu intelegem nimic. El ne-a spus atunci 'Duceti-va acasa, veti fi chemati cand va fi cazul!', a povestit scriitoarea Ana Blandiana cum a trait primele ore experiente cu FSN, in cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

 

Ana Blandiana si-a dat repede seama ca personalitati ca ea sau ca Doina Cornea au fost invitate doar pentru a fi "puse in vitrina", fara a li se da putere de decizie.

Ea a spus ca a fost chemata pe 26 decembrie, atunci cand a avut loc prima sedinta a Consiliului Frontului Salvarii Nationale. ”Atunci l-am cunoscut pe Ion Iliescu si pe restul. Nu-i cunosteam decat pe Dinescu si putin de tot pe Plesu", a declarat Ana Blandiana.

"A venit Iliescu, a dat mana cu toata lumea, dupa care a tinut un mic discurs si a anuntat viitoarele structuri. In aceste structuri eu urma sa fiu vicepresedinta, dar am spus nu. A urmat, jumatate de ora, perioada in care m-am maturizat politic cat in toata viata mea la un loc. Atunci am avut revelatia ca noi eram acolo sa fim pusi intr-o vitrina, iar in spatele nostru sa se intample lucruri pe care sa le giram fara sa le cunoastem. (...)

 

Am demisionat, pe 28 sau 29 ianuarie. In toate aceste sedinte au avut loc confruntari. Eu am spus ca 'atunci cand au venit comunistii la putere au facut niste stabilizari ca sa ia banii celor care aveau bani si sa porneasca de la zero, nu vi se pare normal sa faceti o stabilizare ca securistii sa ramana fara bani si sa porneasca de la zero?'. Si mi-au spus 'Ce te bagi tu, nu te pricepi!'. Am demisionat in clipa in care s-a declarat intrarea in alegeri a acestui consiliu, care de fapt spunea de la inceput ca e provizoriu, nu se pusese nicio clipa problema sa devina partid", a declarat Ana Blandiana, citata de ziare.com.

 

Scriitoarea se declara surprinsa de lipsa de reactie a societatii civile fata de inchiderea dosarului Revolutiei. "Faptul ca s-a redeschis procesul mineriadei nu este o initiativa romaneasca. Am fost obligati de hotararea Tribunalului de la Strasbourg. Faptul ca in mare viteza s-a terminat definitiv procesul revolutiei se datoreaza faptului ca la Strasbourg acest proces nu este terminat. Noi aveam aceste ideologii, aceste idei absolut clare. Mi se pare de neinchipuit ca nu a existat reactie a societatii civile de astazi impotriva inchiderii dosarului Revolutiei. Acesta era un motiv de iesit in strada. Intre timp s-a schimbat legislatia romaneasca, aducandu-se pe acelasi plan cu legislatia europeana, iar crimele nu sunt prescriptibile.

 

Deci, pentru cei 1.000 de morti din Revolutie nu e prea tarziu sa fie gasiti vinovatii. Aceasta hotie a tribunalelor romanesti este una profund incorecta si nu poate sa te duca decat la ideea ca in Romania functioneaza DNA-ul, nu justitia", a subliniat Ana Blandiana.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22