Ana Maria Patru, fosta sefa a Autoritatii Electorale Permanente, arestata pentru 30 de zile

Dora Vulcan | 16.11.2016

Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru a fost arestată preventiv, miercuri seara, de Tribunalul Prahova, transmite B1TV.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

După o zi care a debutat pentru ea cu trei percheziţii, ridicată cu mandat pentru audieri la DNA Ploieşti, Ana Maria Pătru a fost reţinută de procurori, marti seara, cu puţin înainte de miezul nopţii şi a petrecut noaptea arest.

 

Miercuri, ea a fost prezentata Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva.

 

Ea este acuzată de trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două de spălare a banilor pentru că a dat contractele AEP pe şpagă (210.000 pentru o casă şi 15.000 pentru un bolid de lux) şi a spălat banii prin firma soţului ei. Iar unuia dintre patronii firmelor implicate i-a intermediat, contra cost, pentru 50 000 de euro, în 2011, o întâlnire cu ministrul de atunci al Economiei, Ion Ariton. Patru era la acea vreme vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi asimilată guvernului pentru că avea rang de secretar de stat.

 

 

Nici bolidul de lux şi nici casa din care a fost ridicată de procurori nu sunt pe numele ei. Declaraţia ei de avere o probează.

 

 

UPDATE:  Inainte de a fi condusa spre arest, avocatul Anei-Maria Pătru a anuntat in noaptea de marti spre miercuri ca clienta sa va demisiona din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente

 

 

 

A transformat Autoritatea Electorala Permanenta intr-o tarla proprie, careia i-a gospodarit contractele doar pe spaga:

 

  • În perioada aprilie-iunie 2008, Ana Maria Pătru Ana, pe atunci vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente  – funcție cu rang de secretar de stat - a cerut si primit de la reprezentanții unei societăți comerciale 210.000 euro,  contravaloarea unui anumit imobil situat în București. La schimb, a sustinut "derularea în bune condiții" a unui contract încheiat de societatea comerciala cu AEP si a sustinut societatea ca sa obțină și să deruleze si alte contracte pe viitor. Ceea ce s-a si realizat, spun procurorii DNA. 

 

  • Apoi, in 2009, Pătru a ascuns originea spagii de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlata de soțul ei. Asa se justifica acuzatia de spalare a banilor. 

 

  • În 2011, tot ca vicepreședinte al AEP, Pătru a cerut de la patronii aceleiasi societati contravaloarea unui Land Rover. A primit 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii si contracte, încheiate de societatea respectivă cu Autoritatea Electorala. 

 

  • În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al Autoritatii Electorale, Patru a cerut si a primit 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei de la acea vreme, Ion Ariton, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru.

 

 

Cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență descrise anterior a achiziționat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane.

 

 

 

UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis spune ca Patru trebuie demisa de la conducerea Autoritatii Electorale Permanente daca va fi pusa sub acuzare

 

Iohannis a comentat, marti, ancheta DNA in ce priveste dosarul de coruptie in care Patru a fost adusa la audieri: 

"Sunt sigur ca AEP isi va face treaba si in continuare. O cercetare a DNA asupra sefului acestei institutii este o surpriza foarte, foarte neplacuta", a spus Iohannis, marti dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni, citat de ziare.com

Intrebat daca Parlamentul ar trebui sa o schimbe pe Patru, in urma acestor evenimente, presedintele a raspuns: "Depinde ce va comunica DNA. Daca se incepe urmarirea penala, atunci persoana va trebui inlocuita".

La observatia ca ancheta vizeaza modul in care au fost cumparate mai multe softuri folosite la desfasurarea alegerilor din ultimii ani, inclusiv la prezidentiale, Iohannis a precizat: "Nu cunosc detaliile si nu este treaba mea sa le evaluez, dar procurorii vor face lumina si aici".

 

 

 

UPDATE: Ana Maria Patru a fost adusa la sediul DNA Ploiesti marti dupa-amiaza pentru a fi audiata dupa perchezitiile de dimineata. 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE: Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a fost ridicată, marți după-amiază, de la o locuință din orașul Voluntari, pentru a fi dusa la audieri la sediul DNA Ploiești.

 

Casa nu figureaza in declaratia sa de avere, dar cu toate acestea procurorii au ridicat-o pentru a o duce la DNA de la acea adresă.

 

 

 

foto Agerpres

 

 

 

 

 

***

 

 

DNA anunta efectuarea unor perchezitii in Bucuresti si in judetele Ilfov și Vâlcea, in cursul diminetii de marti, precizand ca e vorba de infractiuni de coruptie si ca una dintre perchezitii are loc la sediul unei institutii publice, care s-a dovedit a fi fost Autoritatea Electorala Permanenta. 

 

 

 

Patru este vizata intr-un dosar privind fapte de coruptie, respectiv spalare de bani si trafic de influenta, au precizat pentru Agerpres surse apropiate anchetei. Faptul ca sefa AEP este vizata de ancheta nu a fost insa confirmat oficial, insa jurnalistii de la Agerpres au surprins imagini cu aceasta in masina procurorilor. Surse citate de Agerpres sustineau marti dimineata ca la perchezitiile efectuate de DNA Ploiesti in judetul Valcea, sotul Anei-Maria Patru ar fi incercat sa fuga cu documentele societatii lui radiate, care ar fi relevante pentru circuitul banilor.

 

 

 

 

 

Surse judiciare au declarat pentru News.ro. că ancheta procurorilor DNA Ploieşti vizează modul în care au fost cumpărate mai multe softuri folosite la desfăşurarea alegerilor din ultimii ani.

 

 

 

Comunicatul dat marti dimineata de DNA: 

 

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2008 -2015, a unor infracțiuni de corupție.

În cursul dimineții de 15 noiembrie 2016, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 4 locații situate în municipiul București și județele Ilfov și Vâlcea, din care o locație se află în incinta unei instituții publice, restul la domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”. 

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare," 
anunta DNA, intr-un comunicat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22