Pe aceeași temă
“Selectiva si politizata”, asa descrie Moscova ancheta publica demarata de Marea Britanie in cazul fostului agent KGB Alexander Litvinenko, omorat in 2006 la Londra prin otravire cu poloniu radioactiv.
Ancheta publica in acest caz a fost lansata in urma unei proceduri ordonante de guvernul britanic. Documente sensibile sunt examinate cu usile inchise inca din ianuarie cand a inceput ancheta, aceasta urmand a fi incheiata vineri, potrivit AFP, citata de Agerpres.
Acum, dupa ce ieri Londra acuza o implicare a Rusiei in asasinarea lui Litvinenko, Kremlinul reactioneaza.
“Selectivitatea anchetatorilor și refuzul lor de a ține cont de punctele de vedere ale serviciilor ruse competente este o dovadă suplimentară că Marea Britanie nu intenționează să renunțe la politizarea acestui proces și la interpretarea arbitrară a circumstanțelor cauzei”, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.
Londra acuza o implicare a statului rus
Exista o implicare a statului rus in asasinarea prin otravire cu material radioactiv a fostului spion KGB Alexander Litvinenko, potrivit unor declaratii facute din proximitatea anchetei.
Alexander Litvinenko a produs un urias scandal diplomatic intre Marea Britanie si Federatia Rusa, dupa ce a murit la cateva saptamani ca urmare a consumului de ceai otravit cu polonium 210 in hotelul Millenium din Londra.
Inainte sa moara, fostul agent KGB l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca s-ar afla in spatele asasinatului.
“Dovezile indica faptul ca singura explicatie credibila este ca statul rus a fost implicat intr-o forma sau alta in uciderea lui Litvinenko”, a spus in pledoaria sa de incheiere din cadrul anchetei, Richard Horwell, avocatul ce pledeaza ca reprezentant al politiei londoneze in acest caz.
Controversa din jurul mortii rusului Litvinenko a degradat considerabil relatiile dintre Londra si Moscova, britanicii acuzandu-i pe Dmitry Kovtun si Andrei Lugovoy (alt fost agent KGB) ca s-ar face vinovati de moartea lui Litvinenko.
Cei doi au respins orice implicare, iar Kremlinul le-a asigura protectie, refuzand sa-i extradeze.
Mai mult decat atat, in martie 2015, presedintele Putin l-a decorat pe Andrei Lugovoy. Deputat al Partidului Nationalist, Lugovoy a fost decorat cu medalia pentru servicii aduse patriei pentru "contributia sa la dezvoltarea Parlamentului Rusiei”.
“Indiferent cate medalii pune Putin pe pieptul lui Lugovoy pentru servicii catre tara mama sau de cate ori promite Kovtun sa distruga aceasta ancheta, Lugovoy si Kovtun nu au niciun raspuns credibil pentru dovezile stiintifice si pentru urma de polonium pe care au lasat-o in urma”, a mai spus Horwell, in acest context.