Pe aceeași temă
Declaraţiile lui Muraru au fost făcute într-un interviu pentru Digi24.
Despre intalnirile presedintelui Iohannis cu societatea civila
Muraru a explicat modul in care a avut loc selectia reprezentantilor societatii civile invitati la întâlnirea de la Cotroceni: "Președintele a anunțat că a luat decizia de a invita la Palat societatea civilă joi în jurul orei 11.00 dimineața. Noi am avut consultări cu partidele politice în toată după amiaza de joi, deci în timpul scurt am furnizat o adresă de email. Până la ora 12.00 noaptea am primit peste 5.500 de mesaje, unele indicau persoane, altele erau liste pentru președinte și, din toate mesajele, am făcut o selecție vrând, nevrând subiectivă. Am vrut și echilibru între ONG-urile din mainstream și ONG-urile din Piață.
Vor mai urma intalniri cu societatea civila, dar au fost și înainte. Puțină lume a observat, pentru că acesta este jocul presei. În marja consultărilor cu partidele politice a existat o întâlnire cu cei de la Funky Citizens, cu diaspora, cu sindicatele, cu patronatele. Poate nu în formula asta, dar într-o formulă restrânsă au mai existat."
Despre crearea unui partid prezidential si relatia presedintelui Iohannis cu PNL
Muraru a mai declarat ca scopul presedintelui Iohannis nu este crearea unui partid politic care sa-l sustina: "Mă îndoiesc că aceasta e obiectivul președintelui, nu pentru că președintele nu crede în partide nou construite, ci pentru că președintele are un rol constituțional bine definit și nu și-ar pune amprenta pe o astfel de inițiativă. Președintele nu este consilierul unui președinte de partid și nu este o autoritate care să spună unui partid ce să facă. Cred că a lăsat interesul electoral imediat departe când a făcut această opțiune. Este un președinte mediator și un arbitru foarte echilibrat pe câmpul de joc. Nu va deveni un președinte jucător, pentru că nu își dorește acest lucru."
Despre guvernul Cioloş
Consilierul prezidenţial a mai spus că Iohannis nu a propus niciun ministru in guvernul Cioloş: "Președintele nu a cerut premierului Cioloș nici să pună, nici să retragă un nume de pe listă. Nici măcar pe Lazăr Comănescu. Președintele cred că a simțit nevoia în acest an să aibă un om pe care îl cunoaște, cu care a lucrat și cred că domnul Cioloș a înțeles acest lucru... Depinde în mare măsură de Dacian Cioloş dacă va rămâne premier şi după 2016 dar cred că jocul politic se va reseta după alegerile parlamentare de anul viitor. Se va construi o majoritate clară care va propune președintelui o opțiune foarte clară."
Despre relatia premierului Cioloş cu Parlamentul
"Cred ca depinde de abilitatea lui Cioloș de a întreține această majoritate, cred că depinde de relația pe care o construiește cu liderii politici și cred că are toate ingredientele pentru a reuși. Nu am văzut în politica românească un om decent, echilibrat, care să nu reușească. Nu are sprijin politic, dar după manifestațiile din stradă niciun partid politic nu și-ar permite o moțiune de cenzură și să trântească un guvern doar ca să își încordeze mușchii. Vor fi două luni grele, februarie și martie, din aprilie va fi campanie electorală. În ultimul an de mandat, mulți membri parlamentari nu mai frecventează ședințele. Depinde de prestația Guvernului Cioloș. Dacă nu vor exista derapaje, conflicte deschise cu membrii Parlamentului sau liderii politici, cred că Guvernul Cioloș are șanse să facă o figură bună. Unele schimbări se pot face și le va face. Dar în cazul reformei în administrația publică e mai greu de schimbat, dar se pot trasa anumite principii pe care următorul guvern să le preia."
Despre schimbările aduse de manifestațiile de stradă
"După ce a câștigat alegerile, președintele Klaus Iohannis a spus: „Stop și de la capăt”. Foarte multă lume a ironizat această exprimare. Dar uite că lucrurile nu mai pot sta așa. Nimeni își va mai permite să ignore de acum înainte criteriile de integritate în partid, de exemplu."
Despre Cotroceni şi anularea ceremoniei de 1 Decembrie
Andrei Muraru a descris atmosfera de la Cotroceni şi a declarat că ceremonia de la 1 decembrie va fi anulata, pe fondul tragediilor care au avut loc recent în Romania si in Europa: "Această recepție a fost anulată din câteva considerente pe care le putem identifica în perioada recentă. În primul rând tragedia de la clubul Colectiv, dar și atentatele care s-au produs în Europa în această lună. Am asistat la tot felul de evenimente, iar la începutul lui decembrie se împlinesc cele 40 de zile de doliu, iar președintele a considerat că e bine să fim mai solemni, mai sobri și cu mai multă decență față de cei care au suferit. Nu e niciun fel de fanfaronadă aici. Cred că nu era oportun să organizăm un soi de banchet în preajma zilei de 1 Decembrie. Preşedintele va fi în București, va participa la parada militară, vor fi organizate câteva manifestări la Cotroceni, decorări și președintele se va adresa națiunii."
Muraru a mai spus ca a fost frapat de faptul că palatul Cotroceni a fost lăsat în paragină de administraţiile precedente: "Tatiana Niculescu Bran, care a fost purtătoarea de cuvânt a președintelui Iohannis o perioadă scurtă, a provocat rumoare pentru că a spus într-un mod franc ce a văzut la Cotroceni. Lucrurile arată ca acum 15 ani. S-au renovat anumite săli, s-au restaurat unele piese de mobilier. A fost o lipsă totală de interes în privința administrării acestui bun național. Nu văd motivul pentru care locul a fost lăsat în paragină și evaluarea mea este: pentru că Traian Băsescu a intrat mereu în conflict cu guvernele, bugetul Administrației Prezidențiale s-a restrans în mod constant în ultimii ani. (...) E inadminisbil să găsești la Cotroceni un tapet pe care a curs apa și care nu a fost schimbat de 15-20 de ani."
Despre programul lui Klaus Iohannis si al consilierilor
Muraru a descris de asemenea programul de zi cu zi de la Cotroceni: "Președintele are un program foarte riguros. Ajunge între 8.30 și 9.00 la birou și pleacă după ora 20.00. Sunt zile în care efectiv nu poți să comunici pe telefon pentru că președintele are întâlniri și din jumătate în jumătate de oră și așa este și la Palatul Elysee și la Casa Albă.
Cea mai mare parte a timpului pe care consilierii il petrec în slujba președintelui e petrecută la Palatul Cotroceni. Programul începe tot la 9.00 dimineața. Unii ajung mai devreme, alții mai târziu. De obicei, pleacă după președinte.
Președintele are o ședință cu toți consilierii în fiecare luni, o ședință în care se face agenda săptămânii, se discută probleme punctuale și există dialog de jumătate de oră, o oră, despre activități care țin agenda președintelui pentru perioada următoare. În funcție de solicitările preșledintelui, poți să te vezi într-o zi mai mult sau pot fi două, trei zile în care nu te vezi cu președintele. Primește de la consilieri briefinguri pe mail la care răspunde foarte rapid, pe telefon, sms."