Andronescu se considera nevinovata: Nu am cerut nimanui sa semneze in locul secretarului

Dora Vulcan | 19.09.2016

Senatoarea PSD Ecaterina Andronescu a declarat luni ca nu este ingrijorata de plangerea penala pe care o vor depune senatorii PNL cu privire la presupusa falsificare de semnatura pe un raport intocmit de ea in calitatea sa de presedinte al comisiei de Invatamant si ca nu a pus pe nimeni sa semneze in locul secretarului acestei comisii.

Pe aceeași temă

 

 

 

Raportul respectiv, care contine un amendament prin care se amana concursurile pentru ocuparea posturilor de director de scoli, ar fi ajuns intre timp inapoi la comisie, desi regulamentar, pentru ca acest lucru sa se intample, ar fi trebuit ca el sa fie retrimis de catre conducerea Senatului sau de catre plen, informeaza Hotnewws.ro

 

"Eu pot sa spun ceea ce stiu: s-a terminat sedinta comisiei, s-a intocmit raportul, am semnat pentru calitatea mea de presedinte de comisie si ramasese sa se ia semnatura pentru pozitia de secretar.Cand am semnat, nu exista semnatura secretarului. Raportul putea sa ajunga in plen si fara semnatura secretarului si plenul este suveran, putea sa il intoarca inapoi la comisie, sa ceara o revizuire. Domnul profesor Oprea nu a fost la acea sedinta, va confirm acest lucru. Nu a venit", a spus Andronescu.

 

Intrebata daca se teme de plangerea penala pe care PNL doreste sa o faca impotriva sa, senatorul PSD a replicat: "Traim in vremurile acestea in care oricine poate sa spuna orice, dar absolut orice si sa arunce zoaie peste oricine. De ce sa ma ingrijoreze? Eu stiu ce am facut, nu am niciun motiv sa fiu ingrijorata".

 

Intrebata daca a cerut cuiva sa semneze in locul secretarului, Andronescu a raspuns: "Nu am cerut sa semneze. Niciodata nu am facut acest lucru si i-am spus azi dlui Oprea ca niciodata, in patru ani de zile, nu am cerut nimanui dintre membrii PSD din comisie sa semneze in dreptul secretarului comisiei, pentru ca am inteles ca, in felul acesta, presedintele fiind dintr-un grup politic trebuie sa asiguram echilibrul acceptarii amendamentelor comisiei. Timp de patru ani, toate amendamentele au fost amendamentele comisiei, desi foarte multe dintre ele au fost amendamente pe care eu le-am propus comisiei, adica am lucrat fara partipriuri politice. Cine poate sa faca vreo acuzatie de interes politic n-are niciun fel de suport sau argument si spun asta raspicat si in deplina cunostinta de cauza".

 

Andronescu a dat de inteles ulterior ca astazi se va duce sa discute cu staff-ul comisiei despre aceasta situatie.

 

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut ca situatia inregistrata saptamana trecuta in Comisia pentru invatamant cu privire la raportul intocmit pentru amendarea Legii Educatiei a facut "pret de cinci secunde" obiectul unei discutii in sedinta de luni a Biroului permanent.

 

"Nu am discutat, nu s-a facut o discutie detaliata pe acest subiect. Cred ca s-a discutat pret de cinci secunde si s-a pus punct.Stiu ca proiectul a fost retrimis la comisie. Asta ne-a comunicat unul dintre colegi, ca, din cate stie, a fost retrimis la comisie", a spus Tariceanu, la finalul sedintei de luni a conducerii Senatului, fara a indica insa persoana care a decis retrimiterea raportului in comisie.

 

El a adaugat ca, regulamentar, raportul ar fi putut fi retrimis comisiei numai de catre plenul Senatului sau de catre Biroul permanent, insa documentul nu a fost inaintat conducerii Senatului.

 

"Daca se va ridica chestiunea in plen, sigur ca putem sa hotaram si in plen acelasi lucru sau din contra. Nici eu nu inteleg (cine a retrimis propunerea in comisie - n.r.) pentru ca nu a facut obiectul unei discutii in detaliu. La Biroul Permanent, raportul nu a ajuns. Nu am avut un raport astazi. Regulamentar aveti dreptate, dar nefiind pe ordinea de zi a BP, ceilalti colegi nu au continuat sa ridice aceasta problema si s-a inchis subiectul. Nu e foarte complicat", a explicat presedintele Senatului.

 

Intrebat cum comenteaza faptul ca liberalii doresc sa depuna plangere penala ca urmare a faptului ca raportul a fost contrasemnat de o alta persoana, si nu de catre secretarul comisiei, Dumitru Oprea (PNL), Tariceanu a replicat: "Nu cunosc detaliile, dar nu cred ca disputele politice trebuie tratate in acest fel. Cred ca de aceea avem Parlament, cadru democratic, si aceste dispute nu se regleaza prin plangeri penale, practica ce am observat in ultima vreme ca a devenit frecventa si pe care eu nu o sustin".

 

Context

 

Un raport dat de comisia de invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu (PSD), a ajuns un adevarat subiect de film politist, avand in vedere ca nu se stie cum a luat nastere acest act oficial. Secretarul comisiei a spus pentru presa ca nu el este cel care si-a pus semnatura pe document si nu reuseste sa afle cine a facut-o, afirmand ca presedintele comisiei nu ii raspunde la telefon. Este vorba despre o prevedere legala care ar opri concursurile pentru innoirea garniturii de directori de scoli, licee si gradinite, concurs caruia i se opune din rasputeri PSD.

 

Comisia de invatamant din Senat, prezidata de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu (PSD), a modificat pe ascuns un proiect de lege esential pentru mii de scoli. Comisia a introdus un amendament prin care amana organizarea concursului de director si director adjunct de scoala, ce urmeaza sa se desfoare in octombrie, pana la vacanta de vara din 2017. Proiectul, odata aprobat, ar stopa concursurile organizate de ministrul tehnocrat Mircea Dumitru, si ar da viitorului ministru din guvernul rezultat dupa alegeri puterea de decizie.  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22