Angajat al Colegiului Național de Apărare o amenință pe soția redactorului șef G4Media

L. G. | 21.03.2022

Cum a încercat să oprească o anchetă jurnalistică un angajat al Colegiului Național de Apărare. Telefoane și mesaje de amenințare către soția unui jurnalist G4Media.

Pe aceeași temă

G4Media a publicat articolul în cursul zilei de joi, în ciuda amenințărilor exercitate asupra soției redactorului șef, care a fost abordată telefonic și prin mesaje SMS de către angajatul Colegiului Național de Apărare Carol I, colegul profesoarei Alba Iulia Catrinel Popescu. Ea predă ”Geopolitică și geostrategie” și ”Studii strategice și de securitate”.

Update: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat vineri pentru G4Media că ”prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut ministrului Afacerilor Interne anchetarea de urgență a cazului semnalat de publicația G4Media, privind amenințarea soției jurnalistului Cristian Pantazi. Totodată, premierul a dispus ca Ministerul Apărării să efectueze cercetările necesare și să ia măsuri cu celeritate.

“Nu voi tolera niciodată astfel de încercări de intimidare la adresa jurnaliștilor. Libertatea de exprimare este garanția funcționării unei democrații, a declarat premierul Nicolae Ciucă. Oricine amenință sau intimidează jurnaliști trebuie tras la răspundere și să sufere consecințele aplicării legi. Românii au făcut prea multe sacrificii pentru a trăi într-o țară democratică, fără cenzură, în care presa să fie respectată iar jurnaliștii să își poată desășura fără îngrădiri activitatea pentru corecta informare a publicului, iar Guvernul nu va lăsa nesancționate astfel de derapaje grave de la valorile fundamentale pe care România și le-a asumat ca stat membru NATO și UE”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Update: Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, arată într-un punct de vedere remis G4Media în legătură cu acțiunile de intimidare a jurnaliștilor de către un angajat al Colegiului Național de Apărare că aceste acțiuni ”reprezintă fapte de o gravitate deosebită”. ”Amenințarea jurnaliștilor sau orice blocaj al activității de informare nu reprezintă practici admise în Ministerul Apărării Naționale. Nu voi tolera asemenea practici și atitudini”, arată ministrul Dîncu.

El s-a referit și la postările anti-Zelensky de pe contul de Facebook al profesoarei Alba Iulia Catrinel Popescu de la Colegiul Național de Apărare, arătând că ”instituțiile de învățământ militar și Ministerul Apărării Naționale nu se asociază sub nicio formă unor curente de idei care propagă teoriile conspirației sau atitudini care pot să aducă prejudicii de imagine publică Armatei Române”.

Ministrul Dîncu a anunțat și demararea unei anchete de către o echipă formată din Corpul de Control al Ministrului și al Statului major General.

În ceea ce privește învățământul militar, ministrul Apărării arată că a cerut conducerii Colegiului Național de Apărare ”racordarea la cele mai noi tendințe din circuitul de idei contemporane, deschidere față de dezbaterea publică și față de societatea civilă, precum și programe speciale destinate să contribuie la creșterea rezilienței instituționale și societale. Am credința că aceste cerințe fac parte deja din aria de preocupări ale UNAP și ale Colegiului Național de Apărare și cele două instituții vor putea să arate în scurt timp rezultate concrete”

Punctul de vedere integral al ministrului Vasile Dîncu:

Cu privire la opiniile exprimate pe un cont personal de socializare de Doamna Alba Iulia Catrinel Popescu, cadru universitar la Colegiul Național de Apărare, precum și cu acțiunile de intimidare a jurnaliștilor G4Media

Am aflat cu surprindere și regret cele întâmplate la Colegiul Național de Apărare din cadrul al Universității Naționale de Apărare Carol I, București.

Am dispus formarea unei echipe formate din Corpul de Control al Ministrului și al Statului major General.

Încă de la începutul mandatului meu am solicitat responsabililor instituțiilor de învățământ militar la toate nivelurile o strategie care să aibă ca finalitate creșterea calității educației, o adaptarea a programelor școlare la nevoile lumii de azi și o deschidere mai mare spre colaborarea cu instituții de învățământ civile din țară și din străinătate. Învățământul militar are nevoie de transparență și evaluare conform celor mai înalte standarde științifice și didactice. Conducerii Colegiului Național de Apărare i-am solicitat racordarea la cele mai noi tendințe din circuitul de idei contemporane, deschidere față de dezbaterea publică și față de societatea civilă, precum și programe speciale destinate să contribuie la creșterea rezilienței instituționale și societale. Am credința că aceste cerințe fac parte deja din aria de preocupări ale UNAP și ale Colegiului Național de Apărare și cele două instituții vor putea să arate în scurt timp rezultate concrete. Pregătirea de cea mai înaltă calitate pentru cariera militară, dar și promovarea demnității profesiei de militar și atractivitatea acestei profesii pentru tinerii care caută un drum profesional sunt exigențe la care nu voi renunța în timpului mandatului meu.

Nu voi promova niciodată cenzura conștiințelor, din contră, cred că gândirea liberă și critică, atitudinile și expertiza multidisciplinară pot constitui baze pentru o carieră de succes, dar și pentru formarea conștiințelor și promovarea unor sisteme de valori care caracterizează astăzi comunitatea europeană și NATO. Dar, apartenența la corpul profesional al Armatei Române aduce cu sine o serie de obligații care sunt clar stipulate în regulamentele militare și în codurile deontologice ale instituțiilor militare.

Instituțiile de învățământ militar amintite și Ministerul Apărării Naționale nu se asociază sub nicio formă unor curente de idei care propagă teoriile conspirației sau atitudini care pot să aducă prejudicii de imagine publică Armatei Române. Atunci când apar în spațiul public astfel de idei, acestea sunt doar expresia unor orientări sau exerciții de expresie publică pe care și le asumă doar autorii lor.

Cu privire la încercările de intimidare a presei consider că acestea reprezintă fapte de o gravitate deosebită. În toată cariera mea am promovat valorile accesului liber al cetățenilor la informațiile de interes public, dar și ale transparenței deciziilor din administrația publică și nu voi tolera ca aceste drepturi fundamentale pentru democrație să fie îngrădite. Amenințarea jurnaliștilor sau orice blocaj al activității de informare nu reprezintă practici admise în Ministerul Apărării Naționale. Nu voi tolera asemenea practici și atitudini, mai ales când acestea vin din partea unor persoane care au misiunea importantă de a educa, de a dezbate, de a transmite informații, de a deveni canale importante de legătură între cetățeni și Armata României.

Asigur jurnaliștii și și pe toți românii care solicită informații publice sau care participă la activități organizate de Ministerul Apărării Naționale că accesul la informații este un drept garantat și respectat, iar transparența nu va fi în niciun moment îngrădită. Am speranța că ancheta pe care am deschis-o astăzi va aduce informații relevante despre activitatea celor două instituții, iar măsurile pe care le voi dispune le voi comunica, în mod transparent, cu celeritate, opiniei publice și jurnaliștilor interesați.

Ii asigur pe jurnalistii de la G4 Media că nu voi tolera, pe durata mandatului meu, nicio formă de îngrădire a dreptului jurnaliștilor de a se informa și nici exerciții ale unui liber arbitru care poate aduce prejudicii demnității condiției militare.

Articol inițial: Un cercetător la Colegiul Național de Apărare, Alexandru Cristian, a încercat joi, 17 martie, să oprească publicarea unui articol G4Media despre faptul că o colegă, profesor universitar, a postat pe Facebook un val de afirmații anti-Zelenski și a răspândit teorii conspiraționiste despre războiul din Ucraina.

G4Media a publicat articolul în cursul zilei de joi, în ciuda amenințărilor exercitate asupra soției redactorului șef, care a fost abordată telefonic și prin mesaje SMS de către angajatul Colegiului Național de Apărare Carol I, colegul profesoarei Alba Iulia Catrinel Popescu. Ea predă ”Geopolitică și geostrategie” și ”Studii strategice și de securitate”.

Alexandru Cristian este cadru militar în Ministerul Apărării Naționale și doctorand în securitate şi apărare al Universităţii Naţionale de Apărare Carol I.

După ce reporterul G4Media, Sorin Semeniuc, care documenta subiectul, a sunat-o pe Alba Iulia Popescu pentru a-i cere un punct de vedere, Alexandru Cristian, coleg cu profesoara universitară la Universitatea Carol I, a sunat-o pe soția redactorului-șef al G4Media, Cristian Pantazi, pentru a-i cere să îl determine pe acesta să oprească publicarea articolului.

În timpul convorbirii telefonice, el a făcut trimitere la o știre despre o persoană din Rusia care a avut opinii anti-Putin și a fost găsită ulterior moartă într-un geamantan.

Ulterior, Alexandru Cristian a revenit cu un mesaj pe Whatsapp legat de articolul jurnalistic despre colega sa, scriind explicit: ”Nu vă băgați…”.

Contactat de reporterul G4Media, Alexandru Cristian a negat că ar fi amenințat-o pe soția redactorului-șef: ”Mă jur pe ce am scump și pe copilul meu. Jur, nu am făcut nici o presiune. Sunt militar, nu am făcut așa ceva. Nu am amenințat-o. Nu e adevărat. Am sunat pentru că era vorba despre o anchetă jurnalistică. Este un domn la dvs. care dorește să scrie un articol despre o colegă a noastră despre o problemă internă a MApN și am luat cunoștință cu niște acte normative interne și voiam să dăm un punct de vedere”.

Întrebat de ce a sunat-o pe soția jurnalistului și nu i-a contactat pe jurnaliști, Alexandru Cristian a spus că ”a fost la noi la curs. I-am cerut numărul”. Întrebat de ce nu l-a sunat direct pe jurnalist după ce a obținut numărul, Alexandru Cristian a spus ”Este greșeala mea, îmi cer scuze”.

Menționăm că soția redactorului șef a urmat un curs profesional la Colegiul Național de Apărare, însă acest lucru nu justifică apelul telefonic și cu atât mai puțin presiunea evidentă la care a fost supusă familia unui ziarist G4Media.ro.

G4Media.ro se va adresa în acest caz autorităților competente și va depune toate probele necesare pentru a stabili în ce măsură un angajat al Colegiului Național de Apărare a respectat legea.

Colegiul Național de Apărare funcționează în cadrul Universității de Apărare Carol I, o instituție de învățământ a Ministerului Apărării Național. Cursurile Colegiului Național de Apărare sunt urmate de numeroși angajați ai statului român.

Cine este Alexandru Cristian. Potrivit CV-ului public, este cadru militar, ofițer specialist în Universitatea Națională de Apărare „Carol I”/ MApN, activitate de cercetare, documentare, organizare de programe postuniversitare.

Este licențiat al al Facultății de Drept  și deține titlul de Doctor în Informaţii şi Securitate Naţională, obtinut in urma sustinerii lucrarii ”Dimensiunea Politicii Externe şi de Securitate Comună a Uniunii Europene şi noile paradigme ale mediului internaţional de securitate”.

”Am obţinut titlul de doctor în Informaţii şi Securitate Naţionale cu calificativul „Magna cum laudae”, spune Alexandru Cristian în propriul CV.

Context

Un cadru didactic de la ”Universitatea Națională de Apărare Carol I” a postat pe Facebook un val de comentarii anti-Zelenski și numerose teorii conspiraționiste care au generat sute de like-uri și distribuiri. Universitatea Carol I este o instituție de învățământ subordonată Ministerului Apărării Naționale (MApN) unde se pregătesc viitorii ofițeri ai Armatei Române.

Într-una dintre postări, conferențiarul universitar Alba Iulia Catrinel Popescu dă vina pentru război pe președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, și lansează o teorie conspiraționistă: ”De ce a eliberat (Zelenski n.r.) puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?”

Într-o postare din 5 martie 2022 de pe unul dintre conturile sale de Facebook, Alba Iulia Catrinel Popescu a pus pe seama președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, o parte din responsabilitatea izbucnirii războiului, sugerând chiar că acesta ar acționa conform intereselor Rusiei. Ea a scris, printre altele (am păstrat ortografia autoarei, sublinierile prin bold aparțin G4Media):

”Cu toata compasiunea pentru populatia amarata a Ucrainei, cred ca domnul Zelenski NU are nici un drept sa critice NATO! NATO nu are nici un fel de angajament fata de Ucraina! Punct! Iar popoarele acestor state NU VOR SA INTRE IN RAZBOI NUCLEAR CU RUSIA PENTRU UCRAINA! Punct!

In alta ordine de idei, consider ca acest domn a favorizat RUSIA prin urmatoarele fapte:

1. Orice lider care isi iubeste tara si intelege legitatile geopolitice si, mai ales, intelege contextul militar, NU isi expune populatia unor suferinte inutile! Pentru ca tot ce se intampla acum reprezinta o suferinta inutila! Ucraina nu apartine nici unei aliante militare si nu are o armata capabila sa ii tina piept lui Putin! Cu toti mercenarii adusi din toata lumea! Prin urmare, orice lider lucid ar fi facut ceea ce ambasadorul Ucrainei la Londra a incercat sa faca, dar a fost redus la tacere de acest domn Zelenski: ADICA ISI DECLARA IMEDIAT NEUTRALITATEA, OPREA ATACURILE ASUPRA SEPARATISTILOR DIN DONETK, RECUNOSTEA ACORDURILE DE LA MINSK SI INCHEIA CRIZA. Zelenski NU a facut-o.

2. A tergiversat negocierile de pace, pe motiv de eroism personal, aflandu-se intr-o campanie personala de imagine cum nu am mai vazut! Tergiversarea negocierilor a insemnat TERGIVERSAREA UNUI ACORD DE ARMISTITIU. Pentru ca, un lider lucid, care isi iubeste poporul, cauta sa opreasca OFENSIVA! REFUZUL DIALOGULUI din primele zile a permis RUSIEI sa isi atinga obiectivele strategice! Uitati-va pe harta si urmariti cat au avansat rusii si unde! (…)

4. Stia cu siguranta ce inseamna, din punct de vedere strategic, INSULA SERPILOR! Stia ca va fi atacata! Este un punct strategic in „buza” bazei NATO de la M. K. De ce nu a discutat cu Romania o formula de condominium prin care Insula ar fi trecut sub protectie NATO? Cui a servit lasarea de izbeliste a unui obiectiv de importanta strategica a Insulei Serpilor? RUSIEI! RUSIEI I-A SERVIT!

In tot acest timp, in care rusii s-au facut ca ataca dar nu ataca dar totusi ataca Kievul, LOVITURA PRINCIPALA S-A DAT IN SUD! IN PREZENT, RUSIA A STABILIT CORIDORUL CRIMEEA – DONETK, A OCUPAT KHERSONUL SI URCA PE ALINIAMENTUL NIPRULUI SI A INCEPUT OFENSIVA SPRE NISTRU.

Va intreb, CE URMARESTE DOMNUL ZELENSKI, de nu CERE RUSIEI UN ACORD URGENT DE ARMISTITIU CU SPECIFICARI CLARE IN PRIVINTA CRIMEII SI A CELOR DOUA TERITORII SEPARATISTE – ADICA UN NOU ACORD MINSK? ADICA NU II BAGA IN CORZI PE PUTIN? Pentru ca o astfel de cerere este echivalenta cu o cedare partiala din partea Ucrainei si un refuz din partea rusului nu mai poate fi justificat de nimic. Ce urmareste, de fapt, acest domn Zelenski? Sa atraga in valtoare si MOLDOVA? ADICA ROMANIA? ADICA NATO?

Si, inca ceva. De ce a eliberat puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?
(…)
MODUL IN CARE A FOST GESTIONAT PANA ACUM ACEST CONFLICT A SERVIT INTERESELOR RUSIEI SI ATAT! ATAT SI NIMIC ALTCEVA! (…)”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22