Angajatii Corinei Cretu acuza: Vacante prelungite si ii punea sa-i duca rufele la spalat.

Fara Autor | 10.12.2015

Un articol publicat de Politico arată că mai mulţi angajaţi ai cabinetului comisarului UE pentru politici regionale Corina Cretu au demisionat pe parcursului primului ei an de lucru. Aceştia acuză obiceiurile de munca ale comisarului european.

Pe aceeași temă

UPDATE  Comisarul european Corina Cretu a reactionat la articolul publicat joi si a facut o serie de precizari "din respect pentru adevar, pentru echipa mea si ma refer aici atat la cabinetul meu, cat si la colegii din DG Regio si, nu in ultimul rand, din respect fata de cei care imi urmaresc in mod constant activitatea".

"De dimineata primesc telefoane de la oamenii din echipa mea, socati de atacul fara precedent si fara nicio baza reala, aparut in Politico", a scris pe Facebook Corina Cretu.

"Primul an de mandat s-a caracterizat printr-o agenda extrem de incarcata, cu foarte multe intalniri si misiuni de lucru in statele membre. Spre exemplu: pana in prezent, am vizitat 24 de tari, am avut intalniri oficiale cu peste 40 de presedinti regionali, am participat la peste 10 dezbateri in Parlamentul European, in cadrul Comisiilor de specialitate sau in sesiuni plenare, la Strasbourg si am participat la 6 reuniuni ale Consiliilor de Ministri dedicate politicii de coeziune.

Agenda mea publica reflecta aceasta intensitate a angajamentelor (...) Intentionez sa mentin acest ritm si anul viitor pentru a asigura implementarea acestor programe, in teritoriu, cat mai repede", a explicat Corina Cretu.


Comisarul european a precizat ca schimbarile de personal sunt obisnuite in primul an de mandat, pentru ca multe persoane realizeaza ca nu pot face fata ritmului alert de munca.

"Sunt mandra sa am o echipa de profesionisti cu experiente si realizari remarcabile. Impreuna, am reusit sa avem rezultate deosebite in acest an. Schimbarile de personal in cabinetele comisarilor nu sunt exceptionale, in special in primul an de mandat, atunci cand multi realizeaza ca ritmul de activitate este mult mai alert decat si-au imaginat atunci cand au acceptat aceasta provocare.

Doresc insa sa va sigur pe toti ca onestitatea si integritatea au stat la baza intregii mele activitati, in ultimii 25 de ani si ca nu voi abdica niciodata de la aceste principii", a conchis comisarul european.

 

Cretu, acuzata dur de angajatii care si-au dat demisia

 

Potrivit Politico, fosti si actuali angajati povestesc ca aceasta ar avea un program de lucru lejer, ar combina delegatiile oficiale cu calatoriile de vacanta si ar solicita personalului din subordine sa indeplineasca sarcini de natura personala, transmite Hotnews. Mai exact, 9 din 18 persoane din biroul Corinei Cretu si-au dat demisia in doar 12 luni

Mai mult, Corina Cretu le cerea angajatilor din cabinetul sau sa ii rezolve diverse treburi personale, cum ar fi sa-i duca rufele la spalat, sa ii cumpere alimente si sa ii plimbe cu masina rudele.

 

Corina Cretu a raspuns acuzatiilor afirmand ca demisiile sunt provocate de faptul ca echipa a fost formata in graba la preluarea functiei, nefiind alegerile ei. "Cu unele persoane, nu am putut lucra", spune comisarul.
 

Politico scrie ca fosti si actuali angajati au descris cabinetul Corinei Cretu ca fiind intr-o stare de dezordine pe fondul plecarii sefului de cabinet, al sefului adjunct, al sefului de comunicare dar si a altora. Rata de rotatie a personalului este neobisnuit de mare - 8 din cei 19 membri ai cabinetului privat al comisarului au plecat in decurs de 12 luni.
 

Mai multi consilieri din cabinetul personal al comisarului au plecat pentru ca s-ar fi temut ca nu vor putea sa o apere, sustine Politico, adaugand ca personalul a inceput sa fie atat de ingrijorat de faptul ca Corina Cretu isi ia prea mult timp liber incat seful sau de cabinet de la acea vreme ar fi avertizat-o ca blocarea programului cu mentiunea "timpul comisarului" sau "fara intalniri" poate parea suspecta.


Intr-o copie a programului ppersonal al comisarului Cretu din ultimele 12 luni, obtinuta de publicatie, se poate observa ca in multe zile de luni, joi si vineri nu sunt programate intalniri, iar surse din cadrul personalului au declarat ca un program deschis inseamna ca in general aceasta nu lucra in zilele respective.
 

Din cei 28 de comisari UE, Corina Cretu are cea mai mare rata a absenteismului de la intalnirile saptamanale ale Colegiului Comisarilor, lipsind la aproape un sfert dintre ele.


Potrivit Politico, Corina Cretu  ar ignora adesea regulile de comportament intern ale Comisiei, ceea ce ar fi hranit frustrarea membrilor cabinetului. Spre exemplu, actuali si fosti membri ai cabinetului sustin ca ea ar fi fumat in birou, ignorand o interdictie exista la nivelul intregii institutii.

"Toata lumea i-a spus "Nu poti face asta", insa a raspuns "In Romania un ministru poata sa fac ce vrea el", sustine un fost membru al cabinetului

Publicatia aminteste ca Corina Cretu a fost propusa pentru postul de comisar european de catre fostul premier Victor Ponta, si ca sotia acestuia, Daciana Sarbu, este prietena apropiata cu Cretu. Mai multe surse au declarat ca Cretu le-ar fi spus membrilor cabinetului sau ca pe viitor intentoneaza sa candideze pentru o functie publica acasa.

Pana acum nu au fost depuse plangeri oficiale cu privire la comportamentul comisarului si nu au fost lansate investigatii cu privire la problemele de personal, potrivit unui oficial al Comisiei.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Margaritis Schinas a declarat ca aceasta "este un membru solid al Echipei Juncker si ca face o treaba buna, in calitate de comisar pentru politici regionale, in privinta locurilor de munca si cresterii economice".

Intr-un interviu acordat in urma cu o luna, Corina Cretu si-a aparat obiceiurile de lucru, spunand isi mentine un program in totalitate profesionist.

"Eu sunt cea care nu spune niciodata nu. Am vizitat 24 de tari, supraveghez toate programele operationale. Am 700 de oameni in DG (Directoratul-General - n.red.) pentru care ma pregatesc. Ma pregatesc pentru cabinet."

Potrivit sursei citate, Cretu a recunoscut ca incearca sa diminueze, pe cat se poate, orele dedicate intalnirilor, insa sustine ca isi petrece mult timp citind pentru a se pregati pentru ele.

"Prefer mai putine intalniri si sa fiu mai pregatita decat sa am mai multe intalniri si sa nu stiu ce spun", a declarat comisarul european.

Corina Cretu a refuzat sa raspunda la intrebari despre acuzatiile membrilor cabinetului potrivit carora i-ar fi pus sa indeplineasca sarcini de natura personala. "Nu as vrea sa ma injosesc pana la acest nivel. Nu este corect", a spus Corina Cretu.

Dragos Bucurenci, care a lucrat timp de aproape un an pe post de consilier de comunicare al comisarului Cretu, a declarat in august, cand si-a anuntat plecarea, ca a fost o decizie luata de comun acord si ca "doamna Comisar avea nevoie de cineva care sa se plieze mai bine pe stilul dumneaei de lucru."

Desi nici Corina Cretu si nici actualul sef de cabinet nu au vrut sa vorbeasca despre motivele plecarii angajatilor sau despre activitatile ei in zilele in care programul oficial pare sa fie lejer, membrii cabinetului sustin ca plecarile au de a face cu obiceiurile de lucru ale acesteia.

Politico mai sustine, citand declaratii ale consilierilor comisarului Cretu, fost vicepresedinte al Parlamentului european si fost consilier prezidential, ca acestia au fost nevoiti adesea sa rearanjeze programul comisarului dupa ce a anulat intalniri spunand ca "nu e o persoana matinala", dand vina pentru intarzieri pe naveta dintr-o suburbie a Bruxelles-ului pana la locul de munca.

Potrivit publicatiei, angajatii ar fi tras linie la sugestia acesteia de a programa toate intalnirile  dupa-amiaza si seara, sustin sursele.

Programul ei personal din ultimele 12 luni indica o tendinta de pastra un volum de munca lejer in jurul weekendurilor, petrecute adesea in Romania. Sursele au declarat ca Mikel Landabaso, fostul ei sef de cabinet, ar fi plecat in septembrie dupa o disputa cu comisarul pe tema lipsei de rigoare in programul de munca si cum isi petrece timpul in deplasarile oficiale.

Surse din cadrul personalului dau exemplul unei deplasari de munca de 4 zile fectuate in mai la Reunion, care s-a prelungit intr-o vacanta de 10 zile cu sotul sau., omul de afaceri Ovidiu Rogoz. Initial Corina Cretu a declarat pentru Politico ca ca si-a extins sederea doar pe weekend, insa ulterior a recunoscut ca a fost vorba de 10 zile, precizand: "Am platit pentru excursie dupa cele 4 zile de intalniri".

Wall Street Journal relata in aprilie ca ea a venit in Romania de 5 ori, iar in martie a efectuat o vizita de lucru de 3 zile in Romania, de marti pana joi, si ca nu si-a programat nicio intalnire vineri, alimentand zvonurile ca ar fi petrecut un weekend prelungit acasa.

In urma acestui episod Landabaso ar fi avertizat-o ca nu este indicat sa isi blocheze parti mari din program, pentru ca poate da impresia ca nu lucreaza, au mai indicat sursele. Fostul sef de cabinet neaga insa aceste informatii spunand ca a discutat cu ea despre agenda de lucru si ca nu a avut nicio problema cu blocarea unor zile.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22