Pe aceeași temă
18 parlamentari PNL, printre care Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au inițiat o lege prin care declarațiile de avere ale aleșilor locali ar fi ajuns mai întâi la prefect, într-un termen de cel mult 10 zile de la câștigarea mandatului.
”In acest mod, primarii nou aleşi in functie, după depunerea declaraţiei de interese, vor fi verificaşi cu privire la situatiile neconforme sí/sau cu posibilele situatii de incompatibilitate si/sau conflict de interese in termen de 10 zile de la primirea declaratiilor de cátre Institutia Prefectului”, se arată în expunerea de motive a proiectului PNL.
În document se precizează că prin verificarea declaraţiilor de avere, aleşii locali beneficiază de o minimă consultanţă şi se subliniază că nimeni nu vrea să încalce legea.
Concret, proiectul de lege prevede ca aleșii locali depun declarațiile de avere la prefect, iar timp de 10 zile se fac verificări asupra celor două situații. Propunerea vizează modificarea Legii nr.393/2004, privind statutul aleşilor locali, prin modificarea articolului 74, alieantul 3.
ANI a transmis Realității Tv un răspuns referitor la această inițiativă a liberalilor:
”Vă comunicăm că Agenția Națională de Integritate nu susține adoptarea inițiativei legislative pentru modificarea și completarea Legii 393 pe 2004 privind Statutul Aleșilor Locali”, a precizat ANI, pentru realitatea.net.
În răspuns se precizează că prefectul nu are competențe în verificarea declarațiilor de avere, proiectul urmând să creeze confuzii privind atribuțiile ANI și pe cele ale prefectului. Totodată, se face referire la emiterea unor puncte de vedere cu conținut contrar:
”Propunerea legislativă este de natură să creeze confuzii prin suprapunerea atribuțiilor Instituției Prefectului cu cele ale Agenției Naționale de Integritate, în ceea ce privește identificarea situațiilor de incompatibilitate sau conflict de interese în care se pot afla aleșii locali. Practic, prin această propunere legislativă, se instituie în sarcina Insitituției Prefectului prerogative de verificare într-un domeniu în care nu are competențe, acest aspect dând naștere la situații contradictorii prin emiterea de către Instituția Prefectului și Agenția Națională de Integritate a unor acte administrative sau puncte de vedere cu conținut contrar”, se arată în comunicat.
Pe de altă parte, în documentul menționat se precizează că prevenirea aparițiilor situațiilor de incompatibilitate este nejustificată, întrucât pe pe pagina de internet a Agenției pot fi găsite informații cu privire la modul de completare a declarațiilor de avere. Totodată, la cerere, aleșii locali pot beneficia de puncte de vedere din partea ANI, cu privire la situațiile de incompatibilitate în care se pot afla, înainte de a câștiga un mandat, astfel încât nimic nu îi împiedică pe aleșii locali ca anterior numirii în funcția publică să evite încălcarea legislației privind incompatibilitățiel și conflictul de interese:
”De asemenea, din expunerea de motive reiese că scopul acestei propuneri legislative este acela de a preveni apariția unor situații de incompatibilitate sau conflict de interese. Față de acest aspect, precizăm că Agenția Națională de Integritate desfășoară o activitate de prevenire a încălcării regimului juridic, a incompatibilităților și a conflicteor de interese. Astfel, pe pagina de internet a Agenției pot fi găsite informații cu privire la modul de completare a declarațiilor de avere sau de interese, iar prin intermediul Departamentului de Comunicare și al Direcției Generale Juridice se emit, la solicitarea persoanelor interesate, puncte de vedere referitoare la potențiale situații de conflict de interese sau incompatibilitate, astfel încât nimic nu îi împiedică pe aleșii locali ca anterior numirii în funcția publică sau în termenul de opțiune prevăzut la articolul 91, din Legea 161/2003, să solicite un punct de vedere de al Agenția Națională de Integritate și astfel, să evite încălcarea legislației privind incomptibilitățile și conflictul de interese”, se mai arată în document.