Aproape 300 răniți și rude ale celor morți din cauza incendiului Colectiv cer despăgubiri

Iulian Popescu | 04.02.2016

Până acum, 68 de persoane, răniți și familii ale celor decedați din cauza incendiului de la Colectiv, cer daune în procesul pompierilor, iar aproximativ 200 în dosarul celor trei patroni ai clubului.

Pe aceeași temă

 

Lista celor care solicită despăgubiri în cadrul procesului în care sunt judecați cei doi foști angajați ISU București implicați în acest caz a ajuns până acum la 68 de persoane şi încă nu s-a închis. Cererile pentru a se constitui părţi civile mai pot fi depuse la Tribunalul Militar până la sfârşitul acestei săptămâni.

 

Pentru despăgubiri de la patronii clubului, cercetați în dosarul deschis pe acest subiect la Parchetul General, s-au înscris deja în jur de 200 de oameni, scrie Știri TVR.

 

Un raport de expertiză tehnico-judiciară prezentat în exclusivitate de Digi24 a identificat mai multe nereguli grave legate de renovarea clubului și care ar fi fost făcute de firma care s-a ocupat de aceste lucrări. Au fost folosite materiale combustibile, ignorându-se actele normative.

 

Expertul care a efectuat raportul (numit de către Parchetul General), a identificat mai multe nereguli considerate grave săvârșite de firma care s-a ocupat de renovarea clubului.

 

Printre altele, după consultarea facturilor și studierea materialelor efectiv folosite, expertul a constatat că una s-a plătit și alta s-a instalat în club. De exemplu, pentru izolarea fonică s-a facturat burete antifonic, deși în realitate au fost achiziţionate plăci de poliuretan.

 

Principala problemă a fost legată de izolaţia antifonică, a constatat raportul prezentat de Digi24, existând neconcordanţe între documentele fiscale, concluzia fiind că reprezentanţii firmei au cumpărat un tip de material, dar patronii de la Colectiv au primit facturi pentru altceva.

 

Potrivit raportului, lucrările efectuate nu au avut în vedere exigenţele actelor normative, astfel că executanţii lucrărilor au montat materiale necorespunzătoare, combustibile.

 

Totodată, au fost constatate şi nereguli privind modul în care erau amplasate aparatele de ventilaţie. Acestea nu erau poziţionate bine, ceea ce a dus la înteţirea focului şi la acea flamă pe care au descris-o şi martorii incendiului, mai spune Digi24.

 

63 de persoane au murit din cauza icendiului ce a avut lco pe 30 octombrie în Clubul Colectiv, iar alte peste 120 de persoane au fost internate, unii cu arsuri grave.

 

Ultimul comunicat al Ministerului Sănătății privind situația răniților din Colectiv, comunicat din 22 ianuarie, anunța că în spitalele din țară și din străinătate se mai aflau 16 de răniți în incendiul de la Colectiv: în spitalele din București - 2 victime, una dintre acestea fiind în stare critica.

 

În spitalele din străinatate se aflau internați 14 răniți, dintre care un cetatean german:

Belgia  – 7 persoane internate,  în stare stabilă

Olanda – 1 persoana internata, în stare stabilă

Germania - 3 persoane internate, în stare stabilă, dintre care un cetățean german.

Marea Britanie – 3 persoane  internate, in stare stabilă

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22