Pe aceeași temă
Arafat a mai spus ca daca ar fi avut un copil ranit in tragedia de la Colectiv, l-ar fi tratat intr-unul din spitalele bucurestene, pentru ca nu ar fi existat o alta solutie imediata. El considera ca spitalele din Bucuresti au fost depasite in privinta capacitatii, precizand insa ca medicii romani sunt oameni competenti, care au actionat insa in conditii sub-optime pentru astfel de situatii, informeaza Agerpres.
"Arsi sunt in fiecare saptamana in Romania. Arsi mari se trateaza continuu in Romania, conditiile nu sunt cele mai bune, se stie, si pentru asta este un program al Bancii Mondiale […] de creare a mai multor centre de arsi. In situatia serii de vineri, daca as fi avut un copil l-as fi dus la unul din spitalele din Bucuresti, pentru ca nu aveam in alta parte unde sa il duc", a declarat Raed Arafat.
El a sustinut ca pacientii au fost distribuiti la toate centrele de primire urgenta din Bucuresti, care nu erau neaparat pregatite pentru tratarea arsurilor. Toti medicii pot stabiliza un ars critic, care odata stabilizat poate sa fie transferat, potrivit secretarului de stat.
Arafat a sustinut ca interventia autoritatilor din seara tragediei si din zilele ulterioare s-a desfasurat corect, s-a gresit insa din partea celor care "arata cu degetul si acuza fara sa aiba informatii". "Hai sa luam interventia - nu s-a gresit, haideti sa luam gestionarea la nivelul spitalelor - nu s-a gresit in situatia de dezastre, asta a fost o situatie de dezastre. S-a gresit din partea celor care arata cu degetul peste tot si acuza fara sa aiba informatii complete. Toata lumea are dreptul sa acuze. Noi, in Romania, in loc sa fim cu totii sudati pentru a face ceva, noi am creat doua tabere si am inceput sa aratam cu degetul", a declarat, miercuri, Raed Arafat, citat de Agerpres.
Arafat a amintit ca nu toti pacientii in stare critica sunt transferabili. De altfel, chiar echipele de medici din strainatate au afirmat ca o parte din pacienti nu pot sa fie transferati in cetrele de specialitate din strainatate.
Secretarul de stat a afirmat ca discutiile cu organismul de protectie civila al Comisiei Europene au inceput sa fie purtate inca din 3 noiembrie. Insa, tragedia de la clubul Colectiv “nu este un caz tipic pentru a solicita prin mecanism ajutor”, din aceasta cauza s-a mers pe relatii bilaterale cu spitalele din strainatate.
Arafat a aratat ca, in acest moment, s-au oferit destule locuri pentru pacientii arsi din Colectiv in centrele medicale din afara, insa o problema ramane transferul acestora si daca pacientii critici pot supravietui transportului. Secretarul de stat a mentionat ca chiar si Statele Unite s-au oferit sa trateze pacientii arsi, insa un astfel de plan nu este fezabil. “Nu pot sa pun pacientii 12, 13, 14 ore in avion”, a concluzionat Arafat.