Arafat: S-a comunicat din greșeală 9 în loc de 7, pentru că s-au calculat de două ori 2 decedați

Laurentiu Gheorghe | 01.10.2021

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus că existau nereguli la instalația electrică și lipsea instalația de detectare a fumului.

Pe aceeași temă

„Ne cerem scuze pentru informația inițială, e bine că sunt șapte și nu nouă victime”, a spus șeful DSU. Acesta a precizat că existau mai multe nereguli privind instalațiile electrice și, de asemenea, lipsea instalația de detectare a fumului la incendiu.

Declarația lui Arafat apare după ce autoritățile au greșit numărul persoanelor decedate în incendiul de la spitalul din Constanța. Inițial, acestea au raportat nouă decese, dar procurorul de caz le-a contrazis spunând că este vorba de șapte morți.

Datele se pot schimba pe parcurs, a spus Raed Arafat, vineri, la Constanța.

„Ne cerem scuze pentru informația inițială, e bine că sunt șapte și nu nouă victime. (...) Când raportăm date în dinamică, se întâmplă astfel de cazuri. Ca să nu se întâmple astfel de situații, ar însemna să nu comunicăm nimic până nu stăm la rece. Au fost calculați de două ori cei doi pacienți care au decedat la Spitalul Județean și la Militar.”, a spus Arafat.

Șeful DSU a precizat că au fost constatate anumite nereguli la instalațiile electrice.

„Au fost constatate anumite nereguli, unele care se referă la instalații electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Existau în spital senzori pentru oxigen, iar instalația de detectare la incendiu nu exista”, a mai declarat Raed Arafat.

De asemenea, Arafat a ținut să precizeze competențele Departamentului pentru situații de Urgență pe care îl conduce:

„Eu sunt șeful Departamentului Pentru Sitauții de Urgență. DSU are două roluri. Principalul rol este coordonarea structurilor de intervenție în situațiile de urgență. Din păcate pe noi ne vedeți când avem situații de urgență, nu ne vedeți când situația este ok și eu apar când există o problemă gravă, că dacă nu e gravă nu apar eu și sunt colegii mie pe plan local care apar și vorbesc. Vin când este ceva grav. În rolul departamentului IGSU intră și partea de prevenire și control. Eu puteam să spun că e o problemă dacă IGSU nu venise să controleze de mai multe ori, dacă IGSU a scăpat să alerteze că există o problemă. De aici există o problemă dar punerea în practică a soluțiilor nu mai aparține de Departamentul pentru Situații de Urgență, nici de doctorul Arafat, nici de IGSU, nici de ministrul de Interne”, a explicat Arafat.

Acesta transmis condoleanțe familiilor și a explicat cum s-a desfășurat operațiune de salvare.

„Condoleanțe familiilor celor care i-am pierdut azi în această tragedie, la care s-a intervenit după ce a venit un apel de urgență la orele 9:48. Primul echipaj a sosit la 9:56, de la o distanță de 3,5 km. Resursele – 5 ofițeri, 128 subofițeri, 51 mijloace. Serviciul de ambulanță: 10 ambulanțe, posibil și altele care au venit și au plecat. 8 mașini de prim-ajutor, una de ATI, una de multiple victime. Au venit din județul Ialomița, Călărași, Galați. S-a procedat la evacuare, începută din interiorul spitalului, continuată de pompieri și transferul la alte spitale. La acest moment nu e nevoie evacuarea în alte județe, nu avem pacienți cu arsuri”, a mai declarat șeful DSU.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22