Pe aceeași temă
Comunicatul Arhiepiscopiei survine anunțului făcut de Gabriela Firea care a spus că va face un sondaj pentru a-i întreba pe bucureșteni dacă sunt de acord ”să dăm câteva milioane de euro” pentru demolarea construcției ilegale de lângă Catedrala catolică ”Sf. Iosif”. Firea ignoră, astfel, o sentință definitivă a instanței care a decis demolarea construcției ilegale.
Comunicatul integral al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București
Caracatița Cathedral Plaza determină Primarul general
la acțiuni extreme de ocolire a legii
Cu privire la precizările Primăriei Municipiului București referitoare la demersurile pe care le întreprinde pentru desființarea clădirii ilegale Cathedral Plaza și a poziției Primarului general exprimată la postul de televiziune Antena 3, ne vedem obligați a aduce următoarele corecturi pentru informarea onestă a publicului:
Executarea sentinței civile nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmbovița prin care Primarul general al Municipiului București este obligat să emită Dispoziția de desființare a clădirii Cathedral Plaza, nu presupune emiterea unei autorizații de desființare, ci doar a unui act de executare sub forma unei Dispoziții a Primarului general. Această afirmație nu aparține doar Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, ci este concluzia la care a ajuns în mod irevocabil Curtea de Apel Constanța (Decizia 89/2016).
Numai pentru emiterea unei autorizații de construire/desființare este necesar avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale (M.C.I.N.). Nu există nicio normă juridică în vigoare care să impună eliberarea unui aviz din partea M.C.I.N. pentru a se emite Dispoziția de desființare. Inexistența unei astfel de proceduri este justificată prin caracterul executoriu și autonom al hotărârii judecătorești, a cărei cenzură nu poate fi făcută de nicio autoritate publică și nici de un sondaj de opinie, întrucât ar reprezenta o ingerință în sfera puterii judecătorești, inadmisibilă într-un stat de drept.
În mod intenționat Primăria Municipiului București încearcă să creeze o confuzie între exprimarea voinței de a pune în aplicare hotărârea judecătorească prin emiterea dispoziției de desființare a construcției ilegale C.P. și modalitatea tehnică prin care această voință se va duce la îndeplinire. Pentru emiterea actului administrativ impus de instanță Primarul general are la dispoziție toate mijloacele necesare. Insinuarea sa din data de 12.05.2017 în sensul că i s-ar cere aducerea la îndeplinire a hotărârii judecătorești prin încălcarea legii, nu face decât să sublinieze opoziția nelegitimă față de dispoziția dată de sistemul judiciar din România.
Susținând că anterior emiterii dispoziției este necesar să se stabilească modalitățile tehnice și estimarea costurilor, Primăria nu face altceva decât să confirme că se caută mijloace pentru împiedicarea punerii în executare a hotărârii de desființare a clădirii C.P., lăsându-se să se înțeleagă faptul că aceste elemente ar putea bloca executarea obligației stabilită de instanță, ceea ce este inacceptabil. De altfel, inițierea celor două proceduri anterioare a dovedit prin obiectivele fixate că, pe de o parte sunt căutate măsuri pentru menținerea construcției ilegale (cum este, de exemplu, „evaluarea impactului structurii C.P. asupra siguranței în exploatare”), iar pe de altă parte că a dus la întârzierea de peste 2 ani a emiterii actului impus de instanță.
Somației publice adresate de Primarul general către I.P.S. Mons. Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, îi răspundem că atacarea conducerii Arhiepiscopiei este o strategie împrumutată de la proprietarul clădirii și că misiunea încredințată Primarului general este de a apăra și comunitatea romano-catolică, nu numai pe cea a afaceriștilor. A afirma că această clădire „are toate documentele”, contravine nu numai hotărârilor judecătorești care constată contrariul, ci și unei minime diligențe administrative care presupune o verificare a documentației din care lipsesc avizele și acordurile prevăzute de lege. Se pare însă ca actualul Primar general s-a înregimentat în grupul de sprijin al investitorului, iar noi îi solicităm public să infirme faptul că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este nașa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a şi declanşat reacţia sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei. S-a putut observa la emisiunea Antena 3 cum doamna Firea a vorbit îndelung de aprobarea dată de Arhiepiscopul Ioan Robu, folosind expresiile doamnei Daiana Voicu. Justiția a spus însă că Millennium Building Development nu avea aprobarea notarială, nici avizele Ministerului Culturii şi Ministerului Lucrărilor Publice, și nici aprobarea de la autoritatea competentă, şi de aceea am câștigat procesul. Dacă informaţia nu este corectă, atunci Primarul general poate să ne acuze de calomnie sau de bârfă, dar dacă este adevărată, atunci explică pe deplin motivele care întârzie desfiinţarea clădirii ilegale. Sperăm ca răspunsul la această solicitare publică să vină mai repede decât dispoziţia de desfiinţare a C.P. pe care o aşteptăm de 5 ani!
Ţinem să precizăm că solicitările noastre de a se pune în executare o hotărâre judecătorească nu pot fi calificate drept presiuni publice, ci reprezintă o atitudine publică ce ar trebui urmată de toate persoanele vătămate prin actele ilegale ale autorităţilor publice, astfel încât avem convingerea că dăm un exemplu pozitiv societăţii actuale care s-a resemnat în faţa abuzurilor administraţiei şi a puterii financiare a afaceriştilor.
Dorinţei de încredere şi respect reciproc noi i-am dat curs în permanenţă, aşteptând de 5 ani cu încredere şi respect o dispoziţie a Primarului general prin care să se pună capăt ilegalităţii, aşteptând să fim primiţi într-o audienţă, dacă nu pentru ceea ce reprezentăm în societatea românească, măcar pentru drepturile obţinute în instanţă, însă am fost trataţi cu aroganţă şi lipsă de respect, fiind ţinuţi la uşa Primăriei și întâmpinați de un consilier fără nicio competență legală. În plus, Arhiepiscopul mitropolit al Arhidiecezei romano-catolice de București nu a fost primit niciodată, în nicio audiență, nu i s-a transmis nici măcar un refuz politicos, argumentat al unei astfel de atitudini ostile. De fapt, pe 24 iunie 2016 Arhiepiscopul a felicitat-o pe doamna Firea cu ocazia începerii misiunii sale de edil al capitalei, semnalându-i că are obligaţia de a pune în aplicare decizia de desfiinţare şi totodată cerându-i o audienţă. Nici până azi, Arhiepiscopia nu a primit răspuns la acea adresă. Și atunci, cine vorbește de respect reciproc și încredere, Primăria capitalei?
Cu privire la purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, am luat act de solicitarea Primarului General. Pr. Francisc Doboș regretă terminologia folosită în postarea de pe pagina sa de Facebook. În plus, așteptăm din partea Primarului general confirmarea sau infirmarea publică a informației transmisă de Pr. Doboș cu privire la calitatea de părinte spiritual a dnei Daiana Voicu față de dna. Gabriela Firea.
În spiritul respectului reciproc, solicităm Primarului general al Municipiului București să constate conflictul și să ia măsurile de rigoare în ce privește arhitectul șef al capitalei, dl. Adrian Bold, unul dintre autorii avizelor nelegale care au stat la baza construcției Cathedral Plaza, dar și susținătorul menținerii acestei construcții în contra dispozițiilor hotărârilor judecătorești definitive.
Context:
Într-o declaraţie pentru Antena 3, Gabriela Firea a spus că o demolare ”nu se face de azi pe mâine', ci după obţinerea unui aviz de la Ministerul Culturii, având în vedere că este vorba despre o zonă protejată. 'Îi voi întreba şi eu pe bucureşteni într-un sondaj dacă sunt de acord să dăm câteva milioane de euro ca să demolăm această clădire în doi timpi şi trei mişcări, cum cere Arhiepiscopia, după ce au fost de acord cu această construcţie. Eu am în acest moment o decizie de instanţă - iar eu pot să semnez o dispoziţie de primar ca să pun în operă decizia instanţei doar după ce primesc avizul de la Ministerul Culturii - şi, pe de altă parte, un proces pe rol, în care noul proprietar solicită punerea în legalitate, potrivit legii, a acestei construcţii care are toate documentele', a mai spus ea. PMB a anunţat, marţi, că primarul general a trimis către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, pe 12 mai, o cerere pentru eliberarea avizului privind desfiinţarea imobilului 'Cathedral Plaza', acest aviz fiind obligatoriu pentru orice lucrări de construcţii care se fac în zonele de protecţie a monumentelor”.
- Firea cere schimbarea purtătorului de cuvânt romano-catolic. Francisc Doboș a întrebat cum se spune în româno ”țoapă” și ”tupeu”, cu trimitere la primarul general Gabriela Firea
Firea i-a cerut arhiepiscopului Ioan Robu inlocuirea lui Dobos din functia de purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti. Doboș a publicat imagini de la cununia Pandele-Firea. Nașa le-a fost chiar fosta șefă a firmei care a ridicat Cathedral Plazza: Daiana Voicu.
"Doresc sa va inaintez pe aceasta cale un protest oficial fata de conduita domnului Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti, care si-a permis sa insinueze, atat prin intermediul unor comunicate de presa oficiale, cat si al unor postari in nume personal pe retelele de socializare, ca as servi, in calitate de primar general, anumite grupuri de interese, nenominalizate, fara a aduce vreo dovada in acest sens", se arata in scrisoarea lui Firea adresata Arhiepiscopului mitropolit de Bucuresti, conform News.ro.
Ea mai spune in scrisoare ca Francisc Dobos a folosit un "limbaj trivial" la adresa sa si a raspandit "informatii trunchiate".
"Inca mai nutresc speranta ca aceasta conduita nu este aprobata, sau chiar incurajata de catre Inalt Preasfintia Voastra, drept care va rog sa-l inlocuiti pe dl. Dobos din pozitia de purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice si sa incredintati aceasta misiune unei persoane capabile sa poarte un dialog civilizat cu publicul in general si cu autoritatile in particular, chiar si pe teme considerate sensibile", adauga Firea.
Francisc Doboș: Hopaaaa, ce avem noi aici?
Francisc Dobos a reactionat pe Facebook la solicitarea primarului general ca el sa fie demis.
"Hopaaa... Ce avem noi aici?! Cred ca doamna primar general si-a dat seama ca a intrecut masura, vineri, 12 mai, somandu-l public pe IPS Ioan Robu si insinuand ca ar servi grupuri de interese. Eu am sarit ca ars aici, pe Facebook, la un asemenea tupeu. Azi, doamna primar, incearca s-o dreaga, cerand demiterea mea. In Biserica Catolica avem o vorba: moare un papa, se alege altul. Oricare ar fi purtatorul de cuvant, pozitia ARCB in cazul Cathedral Plaza ramane neschimbata.
Tin sa precizez, de asemenea, ca in cazul Cathedral Plaza nu este prima persoana care a incercat de-a lungul anilor sa intimideze ARCB, solicitand tacerea Arhiepiscopului Ioan Robu sau a purtatorului de cuvant", scrie" Dobos pe Facebook.
De ce a cerut Firea inlocuirea lui Dobos
Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti a avut, in ultima perioada, postari critice la adresa primarului Capitalei, referitoare la amanarea demolarii cladirii de birouri Cathedral Plaza.
Firea spune că Dobos ar fi facut insinuari despre "grupuri de interese, nenominalizate, fara a aduce vreo dovada in acest sens". Fals! Doboș a postat și nume și fotografii.
"Din odiseea Cathedral Plaza. Nu pot sa nu remarc ca nasa de nunta a primarului general este nimeni alta decat Daiana Voicu, cea care a construit 'turnul coruptiei', Cathedral Plaza. O fi o pura coincidenta?!", a scris preotul intr-">una dintre postarile de pe Facebook, atasand si o fotografie de la nunta primarului general.
Francisc Dobos : Apropo, cum se spune in limba română ”țoapă” și ”tupeu”?
După ”somația publică” trimisă de Firea arhiepiscopului Ioan Robu, purtătorul de cuvânt"> Francis Doboș a reacționat pe pagina sa de Facebook:
”Apropo, cum se spune in limba română ”țoapă” și ”tupeu”?
Firea a lansat vineri o somație către arhiepiscopul Ioan Robu, căruia i-a cerut să nu mai lanseze acuzaţii la adresa edilului şef şi a echipei din cadrul Primăriei Capitalei, cu referire la soarta imobilului Cathedral Plaza.
„Îl somez public pe arhiepiscopul Robu să înceteze de îndată să mai lanseze acuzaţii la adresa mea sau a echipei de la Primăria Capitalei. Spre deosebire de domnia sa, singurul grup de interese pe care îl servesc eu este cel alcătuit din toţi bucureştenii. În ce priveşte speţa în cauză, am făcut şi voi face în continuare tot ce ţine de mine pentru punerea în aplicare a deciziilor instanţelor de judecată aşa că presiunile publice pe care le face cu insistenţă Arhiepiscopia Romano-Catolică nu-şi au rostul”, scrie Gabriela Firea într-un comunicat remis presei vineri.
Municipalitatea a transmis în cursul zilei de vineri, către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere privind eliberarea avizului privind desfiinţarea imobilului „Cathedral Plaza”, situat în Bucureşti, str. General Berthlot nr. 11-15 şi str. Lutherană nr. 15 şi 15A, se mai spune în comunicat:
"Precizăm că acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrări de construcţii care se fac în zonele de protecţie a monumentelor, aşa cum este, în cazul nostru Catedrala Sf. Iosif. Afirmaţia potrivit căreia «decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a aloca fonduri pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate» este hazardată şi profund nedreaptă. Arhiepiscopia Romano-Catolică ar trebui să ştie foarte bine că o sentinţă judecătorească nu poate fi adusă la îndeplinire prin încălcarea legii. Subliniem încă o dată că înainte de efectuarea oricărui demers pentru demolarea acestui imobil, este obligatorie realizarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate", se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.
Comunicatul municipalităţii anunță că au fost iniţiate demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, iar pentru identificarea modalităţilor de demolare si a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate in anii precedenti doua proceduri de achizitie publica. Ambele proceduri de achizitie au fost anulate, însă, fiindcă nu s-a înscris niciun ofertant eligibil. Pentru asta, în bugetul pentru anul 2017 al PMB a fost alocată suma de un milion de lei.
"Noua procedură urmează să fie publicată atât în SEAP (Serviciul electronic de achiziţii publice) cat şi in TED (Tenders Electronic Daily), dedicat achiziţiilor publice europene, pentru maximalizarea şanselor desemnarii unui caştigator. Este de menţionat că pe rolul instanţelor de judecată mai există şi alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecatorească în aceste cazuri nu este finalizată. Majoritatea dosarelor privind această speţă sunt suspendate pana la solutionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcţiei – S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ", spune comunicatul.
Reacţia PMB vine după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a întrebat, prin intermediul unui comunicat de presă, instituţia condusă de Gabriela Firea când va fi eliberată dispoziţia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza.
"Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti consideră că decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a aloca fonduri «pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei» Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate. Aceasta urmăreşte golirea de conţinut a actului de justiţie, potrivit căruia Primarul Capitalei are obligaţia de a dispune desfiinţarea imobilului Cathedral Plaza şi de a reface parcul de lângă Catedrala Sf. Iosif. În condiţiile în care sentinţa civilă nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa şi decizia nr. 89/2016 a Curţii de Apel Constanţa nu sunt respectate, adresăm public Primarului Capitalei întrebarea: Când eliberaţi dispoziţia de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza? Aşteptăm un răspuns la întrebare, nutrind speranţa că trăim într-un stat de drept", a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, citat de Mediafax.
El a distribuit o stire despre cererea de eliberare a avizului necesar desfiintarii cladirii de birouri Cathedral Plaza pe care Primaria Capitalei a trimis-o la Ministerului Culturii, iar in acelasi timp primarul Capitalei i-a cerut arhiepiscopului Ioan Robu sa nu mai lanseze acuzatii la adresa sa.
Saptamana trecuta, arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti Ioan Robu declara ca, in opinia sa, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, "fuge de obligatia de a da decizia de demolare" in cazul Cathedral Plaza, el explicand ca in aceasta problema nu s-a ajuns la niciun acord. El spunea ca exista o hotarare definitiva de demolare a imobilului, dar ca in aceasta problema nimeni nu vrea sa faca primul pas.