Pe aceeași temă
Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri, înaintea ședinței de guvern, că intenționează să-și asume răspunderea pe două pachete de legi, care cuprind prorogările din justiție, OUG 51 privind decontarea transportului elevilor, Legea plafoanelor bugetare, act normativ necesar adoptării ulterioare a Legii bugetului de stat. și modificări la OUG 114.
În cazul în care guvernul își va asuma răspunderea și pentru modificarea legislației electorale, pentru ca primarii să poată fi aleși în două tururi de scrutin, UDMR a anunțat deja, prin vocea lui Korodi Attila, liderul deputaților UDMR că va susține o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban.
Dacă executivul este demis, în primăvara anului viitor vor fi organizate alegeri anticipate.
Surse din PSD au declarat pentru Digi24.ro că este luată în calcul această variantă în sesiunea următoare.
„Probabil vom depune o moțiune de cenzură în prima sesiune parlamentară din 2020”. PSD poate profita de o eventuală angajare a răspunderii pentru a depune două moțiuni prin care să încerce să demită guvernul. Constituțional, poate fi depusă o singură moțiune într-o sesiune parlamentară, însă angajarea respunderii prevede posibilitatea sancționării guvernului printr-o moțiune de cenzură.
Președintele Klaus Iohannis, le-a transmis luni liberalilor un semnal pentru susținerea alegerilor în două tururi.
„În două tururi se pot obține rezultate frumoase”, le-a spus șeful statului celor de la PNL, subliniind însă că „un primar bun câștigă fluierând”.
El s-a referit și joi, oficial, într-o conferință de presă susținută după summitul NATO de la Londra, la ”opțiunea personală” privind alegerea primarilor în două tururi și a confirmat existența acestor discuții atât la nivelul PNL cât și al guvernului.
„Această discuție se poartă, știu din sursă sigură, și în Guvern, și în PNL. Este decizia lor dacă vor dori să aplice o legislație schimbată, este decizia Guvernului dacă va da ordonanță sau dacă își va asuma, poate, răspunderea în fața Parlamentului.
Eu pot doar să repet opțiunea mea personală, care este clară pentru alegerea primarilor în două tururi și pentru alegerea președinților consiliilor județene din rândul consilierilor județeni”, a spus Klaus Iohannis.
Chestionat dacă ar putea fi pusă în practică o astfel de OUG, șeful statului a răspuns: „Da, prin felul în care se poate legifera pe această speță, este posibilă orice variantă: lege, asumare, ordonanță de urgență”.
În Parlament, în acest moment, se află în comisiile de la Camera Deputaților patru proiecte de lege pentru alegerea primarilor în două tururi, însă matematica parlamentară arată că partidele care susțin această modificare nu au suficiente voturi.
Rămâne astfel varianta Ordonanței de Urgență sau a angajării răspunderii.
Guvernul ar putea fi demis cu voturile PSD, UDMR și cu votul parlamentarilor minorităților naționale controlați de PSD. În total, PSD, UDMR și cei 7 deputați ai minorităților ar stânge 239 de voturi, față de cele 233 de voturi necesare pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură.
Dacă guvernul este demis, președintele poate face două propuneri consecutive de premier care să fie respinse de Parlament, după care pot fi declanșate anticipatele.
„Vă reamintesc că am fost primul care am spus că îmi doresc alegeri anticipate. Am spus-o şi înainte de campanie, şi în campanie, şi după campanie. Şi o mai spun acum o dată. Eu îmi doresc alegeri anticipate şi discuţiile pe care le voi avea cu liderii politici ţintesc şi acest obiectiv”, a declarat joi, Klaus Iohannis.