Augustin Lazăr, procurorul general, vrea să atace Legile Justiţiei la Curtea Constituţională

E.b. | 12.12.2017

Augustin Lazăr, procurorul general al Românie, a declarat că ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale asupra Legilor Justiţiei, aflate în stadii diferite în circuitul parlamentar. "Este o situație sensibilă, pe care noi o analizăm pentru a vedea care sunt instrumentele juridice prin care vom acționa mai departe..."

Pe aceeași temă

  

Lazăr susţine că  va lua o decizie în zilele următoare. El afirmă că Ministerul Public face o analiză a modificărilor aduse în Parlament Legilor Justiției pentru a vedea care sunt instrumentele juridice prin care va acționa, precizând că una dintre idei este sesizarea Curții Constituționale

 

"Este o situație sensibilă, pe care noi o analizăm pentru a vedea care sunt instrumentele juridice prin care vom acționa mai departe în zilele care urmează. Noi facem chiar acum o analiză și în zilele imediat următoare o să vedeți un comunicat de presă ce am făcut noi. (...)

 

Eu am precizat de multe ori, dacă cineva dorește să modifice Legile Justiției nu trebuie să o facă nici la o comisie specială și nici într-o procedură de urgență, fiindcă noi avem nevoie de legi în care să aibă încredere toți românii.

 

Avem nevoie de o Justiție care să fie bine conturată, o Justiție europeană și nu una în care să nu aibă încredere. Este o analiză în curs și vom prezenta instrumentele juridice prin care se pot verifica aceste texte de lege", a spus procurorul general, citat de Agerpres.

 
Întrebat dacă va contesta la Curtea Constituţională legile justiţiei, Lazăr a răspuns: ”Este una dintre ideile noastre”.

 

Cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei - pe care Senatul este for decizional - se află în stadii diferite în circuitul parlamentar.

 

**************************

 

Luni, Camera Deputaţilor a adoptat cu 179 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” modificările aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor într-o şedinţă de vot final convocată ad-hoc. De asemenea, a fost adoptată, cu 167 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” şi modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept.

 

Tot luni, Biroul Permanent al Senatului a stabilit calendarul dezbaterii în procedură de urgenţă a ambelor acte normative - termenul pentru depunerea amendamentelor a fost stabilit pentru joi, iar comisiile de resort vor trebui să elaboreze raportul până lunea viitoare, 18 decembrie.


Cel de-al treilea proiect, de modificare a Legii 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii , a intrat în dezbatere în comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei condusă de Florin Iordache.

 

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis luni să ceară României ca până în 15 ianuarie 2018 să prezinte informaţii în legătură cu modificările la legile justiţiei, care să fie analizate la reuniunea GRECO din martie. Vor fi făcute evaluări urgente ale proiectelor privind sistemul judiciar, fiind declanşată ”procedura ad-hoc în circumstanţe excepţionale”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22