Augustin Zegrean, despre solicitarea DNA privind arestarea preventiva a lui Toni Grebla: Daca s-a cerut arestarea nu inseamna ca o sa-l si aresteze

T.d. | 03.02.2015

Pe aceeași temă

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) si-a exprimat pozitia privind solicitarea DNA pentru arestarea preventiva a judecatorului CCR Toni Grebla. “Daca s-a cerut arestarea nu inseamna ca o sa-l si aresteze”, a subliniat Zegrean.

PresedinteleCCR sustine ca judecatorul Toni Grebla nu ar putea sa fie demis nici daca ar sta sase luni in arest preventiv, in schimb si-ar pierde automat mandatul de magistrat.

"Deocamdata s-a cerut, nu s-a dat incuviintarea. Nu inseamna ca daca s-a cerut arestarea o sa-l si aresteze", a spus Zegrean.

Intrebat ce se intampla daca Toni Grebla ar sta sase luni in arest preventiv, insa nu ar fi trimis in judecata, presedintele Curtii Constitutionale a raspuns: "In momentul in care se implinesc cele sase luni, intra ghilotina", in conditiile in care un judecator CCR isi pierde automat mandatul daca sta cel putin jumatat de an in arest.

"In cadrul CCR nu s-a schimbat nimic in situatia lui. Faptul ca s-a cerut ridicarea imunitatii, incuvintarea arestarii, nu schimba situatia pentru ca doar in cazul in care va fi trimis in judecata va fi ridicata imunitatea", a explicat Zegrean.

Acesta a mentionat ca "solutia e la el (Toni Grebla - n.red.) daca isi da demisia sau nu si-o da" si ca fostul senator PSD "e uimit si spune ca n-a facut ce se spune acolo", potrivit Ziare.com.

Procurorii DNA au cerut, marţi, aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.
 

Context

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) l-a adus in 22 ianuarie pe judecatorul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) Toni Grebla cu mandat pentru cercetari.

Procurorii il suspecteaza pe inaltul magistrat de trafic de influenta, faptele presupus comise ar fi avut loc in perioada 2010-2015. Grebla este acuzat ca ar fi primit mita de la finul sau, omul de afaceri Ion Bircina, pentru a interveni la functionari publici. In plus, anchetatorii il acuza pe judecatorul CCR ca, incepand din august 2014, ar fi intreprins demersuri pentru intermedierea unor legaturi comerciale de export intre Bircina si Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române “1880”. Grupul ar fi exportat produse agro-alimentare in Federatia Rusa, prin Turcia, incalcand normele vamale si embargoul impus de Moscova importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă şi administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru în Consilul Naţional al PSD, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi şi generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880.

"Nu mă aşteptam să se întâmple acest lucru. Credeam că voi avea parte de o urmărire penală echitabilă şi fără excese. Dar cum suntem într-o campanie permanentă, trebuie să existe şi pagube colaterale", a spus Toni Greblă.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22