Pe aceeași temă
Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) s-a declarat surprins de situatia magistratului Toni Grebla. Judecatorul CCR a fost adus joi cu mandat la DNA, fiind suspectat de trafic de influenta. “O surpriza uriasa”, a spus Zegrean, cu privire la situatia creata.
“Nu ii putem cere demisia lui Grebla, demisia este un act personal. Daca va fi trimis in judecata, va fi suspendat din CCR”, a spus Zegrean, intr-o declaratie de presa.
Presedintele CCR a mai spus ca: “Regretam acest eveniment. DNA trebuie sa duca pana la capat cercetarile”, subliniind ca “asupra CCR nu trebuie sa planeze nicio umbra de banuiala”
Presedintele Curtii Constitutionale a mai afirmat ca ii va cere lui Grebla o declaratie de incompatibilitate.
“Activitatea noastra nu este afectata. Noi putem judeca daca suntem minimum 6, dar sper sa nu ajungem acolo”, a mai spus Zegrean.
Toni Grebla, judecator al Curtii Constitutionale, a fost adus astazi cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla este suspectat de trafic de influenta, faptele fiind presupus comise in 2010-2015.
Surse judiciare au declarat ca Toni Grebla ar fi primit 56.000 de euro de la afaceristul Ion Bircina, finul sau, in schimbul unor interventii la functionari publici. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca Toni Grebla este suspectat ca ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW si doua rochii pentru sotie de la finul sau, omul de afaceri Ion Bircina, pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia.
Procurorii DNA l-au pus sub urmarire penala, acuzindu-l de organziarea unui grup infractional in forma continuata si de trafic de influenta.
"Nu stiu de ce am fost adus", a declarat Toni Grebla la sosirea la DNA, adaugand, ca raspuns la o intrebare ca nu detine afaceri private.
Intrebat daca a primit bani de la vreo persoana pentru a lua la Curtea Constitutionala o decizie in favoarea acesteia, Toni Grebla a raspuns: "Exclus asa ceva".
Grup infractional organizat pe filiera ruso-turca
Toni Greblă este acuzat că, începând din august 2014, ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca "Generalul". Grupul exporta produse agro-alimentare in Federatia Rusa, cu incalcarea normelor vamale. Turcia era interpusa pentru a eluda embragoul impus de Rusia exportului de produse agro-alimentare din UE.
"Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România - Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană", au precizat procurorii DNA, în comunicatul de presă.
Anchetatorii susţin că membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, şi au acţionat coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit."În perioada 2014 - 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr. 86/2006 - Codul Vamal", a mai arătat DNA în comunicat.
"Începând cu luna august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri BÎRCINĂ ION CONSTANTIN BARTOLOMEU SĂVOIU, cunoscut ca „Generalul” au iniţiat raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) şi demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic, cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova.
ION BÎRCINĂ sprijinit de Greblă a întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării la export, rezultă deci şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art.12 lit.a din Legea nr.78/2000 modificată", susţin procurorii DNA
Parlamentari, masoni, oameni de afaceri - implicati in dosar
Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.
Si parlamentarul Lucian Sova ar fi vizat in dosarul in care este urmarit penal judecatorul CCR, Toni Grebla, au declarat surse judiciare pentru Agerpres. Sova a fost deja adus la DNA joi la pranz, transmit televiziunile de stiri. Lucian Sova a fost secretar de stat la Ministerul Economiei.
In plus, omul de afaceri Ion Bircina, finul judecatorului din cadrul Curtii Constitutionale Toni Grebla, a fost audiat joi la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Ion Bircina a declarat, la sosirea la DNA, ca nu a dat niciodata mita si ca a fost "doar baiat destept", adaugand "am bani de nu stiu ce sa mai fac cu ei". Intrebat daca i-a dat si lui Toni Grebla din banii lui, Bircina a raspuns: "Pai ne dam de la tata la fiu, de la fiu la tata, dumneata nu stii cum e?"
Si generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, mason, Mare Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, a fost adus cu mandat de către anchetatori, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, urmând să dea declaraţii în acelaşi dosar în care judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este suspectat de trafic de influenţă,
CITESTE SI: