Aurescu dă asigurări că românii din Irak nu au fost afectați de atacurile iraniene

Redactia | 08.01.2020

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, dă asigurări că atacurile iraniene asupra bazelor militare americane din Irak nu i-a afectat nici pe cetățenii români din Irak, nici pe militarii români.

Pe aceeași temă

„După cum știți, după atacul asupra ambasadei americane din Bagdad, România și-a exprimat ferm condamnarea sa față de această evoluție. De asemenea, și-a manifestat îngrijorarea profundă față de evoluțiile care au urmat acestui atac, respectiv măsurilor cu caracter preventiv și de protecție pe care Statele Unite le-au luat ulterior. De atunci însă, am constatat o serie de alte evoluții îngrijorătoare, o escaladare a tensiunilor și mă refer aici la, pe de o parte, promisiuni ferme de retaliere directă sau prin intermediul unor proxy, de asemenea, am văzut noi atacuri asupra facilităților coaliției anti-Daesh care acționează în Irak”, a declarat Bogdan Aurescu, citat de Digi 24.

Ministrul a adăugat că „în acest context, în ultima perioadă, am constatat rezoluția pe care parlamentul irakian a adoptat-o pentru a cere părăsirea de către forțele militare străine a teritoriului irakian, ceea ce însă nu contribuie la o detensionare a situației, mai ales că forțele coaliției împotriva Daesh au ca scop antrenarea militarilor irakieni pentru a răspunde provocării pe care o reprezintă Statul Islamic”.

„În egală măsură, am constatat o declarație a Iranului prin care își dezangajează pe mai departe participarea la acordul cuprinzător privind pactul nuclear, ceea ce, de asemenea, nu contribuie la o evoluție pozitivă în acest dosar”, a completat diplomatul român.

„În acest context, atacurile cu rachete ale Iranului asupra bazelor din Irak care găzduiesc militari americani și ai coaliției împotriva Daesh nu contribuie în niciun caz la reducerea tensiunilor în Irak și în regiune. Dimpotrivă, pot conduce la o deteriorare suplimentară de securitate din Irak și din vecinătate”, a subliniat el.

Bogdan Aurescu a precizat că „este vorba despre o posibilă deteriorare severă a acestei situații, prin urmare România reiterează ferm apelul său la descaladare”.

Ministrul afacerilor externe a amintit că militarii români aflați în Irak nu au fost afectați.

„De asemenea, având în vedere că o serie de rachete au vizat și regiunea Erbil, unde să găsește o comunitate de aproximativ 180 de cetățeni români, prin Consultatul general al României de la Erbil am putut confirma că cetățenii români nu sunt afectați de aceste evoluții”, a mai spus Aurescu.

Diplomatul a menționat că a urmărit cu atenție evoluțiile legate de prăbușirea avionului companiei Ukraine International Airlines.

„Am obținut lista de pasageri și putem confirma, potrivit datelor pe care le avem până în prezent, că nu există cetățeni români printre victimele acestui incident nefericit. Am exprimat condoleanțe pentru familiile victimelor acestui eveniment tragic”, a declarat Bogdan Aurescu.

Iranul răzbună moartea lui Soleimani și atacă două baze militare americane din Irak

13 rachete au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și pe cea din Erbil, din vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani. Atacul cu rachete balistice a fost lansat din Iran.

Teheranul a revendicat deja atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți. De asemenea, Iranul a transmis un avertisment către aliații americanilor, transmit CNN și Reuters.

Comandamentul militar iranian a anunțat că au fost trase 22 de rachete spre cele două baze militare americane din Irak. 17 dintre ele au vizat baza Al Asad, din vest, iar restul baza Erbil, din nord.

Mai multe avioane militare americane au fost distruse în cursul atacului cu rachete care a vizat baza Al Asad din Irak, transmite Mediafax citând televiziuni locale.

Potrivit postului Al Mayadeen, „unul din avioanele militare a fost distrus pe pista de aterizare a bazei aeriene”.

Până în acest moment nu există informații privind eventuale victime în urma atacurilor cu rachete lansate în cursul nopții de marți spre miercuri de Iran împotriva unor baze din Irak, care găzduiesc forțe americane.

Un oficial din armata americană a declarat pentru CNN că militarii au fost avertizați din timp cu privire la atacul cu rachetă balistică și au putut da alarma. Oamenii au avut timp să se pună la adăpost în buncăr, a declarat acesta. Și oficialii irakieni din domeniul securității au declarat pentru CNN că în pofida informațiilor inițiale, nu par să fie victime nici în rândul forțelor irakiene.

Ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, a transmis un mesaj pe Twitter. Mesajul ministrului pare să fie într-un ton defensiv - nu vor mai urma alte operațiuni, Iranul nu dorește escaladarea, dacă nu este provocat. De asemenea, șeful diplomației iraniene sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de-acolo ar fi decolat drona americană ce l-a ucis vineri, la Bagdad, pe influentul generalul iranian.

Președintele Donald Trump a reacționat pe Twitter, la câteva ore după riposta Iranului pentru moartea generalului Qasem Soleimani și după ce în prealabil a avut la Casa Albă o reuniune cu echipa de consilieri pe teme de securitate națională. Șeful Casei Albe are un mesaj optimist: totul e bine! Și anunță că va face o declarație miercuri dimineață (ora Washingtonului).

Administrația Federală americană în domeniul Aviației a instituit restricții de zbor, interzicând operatorilor aviației civile americane să zboare deasupra Iranului, Irakului, deasupra apelor Golfului Persic și Golfului Oman.

Numeroase avioane militare survolau Bagdadul miercuri în zori, au transmis corespondenţi ai agenţiei France Presse aflaţi la faţa locului, informează Agerpres.

Operațiunea iranienilor s-a numit „Soleimani Martirul”, iar codul de atac a fost „O Zahra”, care face referire la fiica lui Mahomed.

Teheranul afirmă că ora atacului - la 1:20 - nu este întâmplătoare, pentru că ora coincide cu momentul uciderii generalului Soleimani.

Baza al-Asad, prima lovită, este aceeași pe care Donald Trump a vizitat-o în decembrie 2018, când a promis că SUA vor menține trupele în Irak pentru a sta cu ochii pe republica islamică, transmite Corriere della Sera.

Cel puțin două rachete balistice au lovit două zone separate din Erbil, potrivit unor oficiali kurzi din domeniul securității, citați de CNN. Una din rachete a căzut în perimetrul aeroportului internațional din Erbil, fără a exploda, iar a doua a lovit o regiune aflată la 33 de kilometri vest de oraș, fără a provoca victime.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22