Avertismentele guvernatorului Isărescu: Brexit și un “risc sistemic sever”

Tudor Despina | 07.04.2016

Reformele structurale făcute de România în ultimii 26 de ani nu sunt ireversibile, spune guvernatorul Băncii Naționale.

Pe aceeași temă

 

Mugur Isărescu a atras atenția în cadrul discursului de la lansarea Raportului asupra Stabilității Financiare asupra a două riscuri sistemice extraordinare: cadrul legislativ incert în sectorul financiar-bancar, descris drept un risc sistemic sever, și posibila ieșire a Marii Britanii din UE (Brexit), prezentată ca un risc sistemic ridicat.

 

În ultimii 26 de ani, România a făcut ample reforme structurale, a legiferat dreptul de proprietate, a construit o economie funcțională de piață, s-a deschis către investițiile străine inclusiv în sectorul bancar, a transpus și aplică în prezent acquis-ul comunitar. Dar aceste reforme nu sunt ireversibile”, a atras atenția guvernatorul BNR.

 

În ce privește riscul sistemic sever, șeful Băncii Naționale a făcut o referire critică la legea dării in plată, care – spune Isărescu – afectează stabilitatea și predictibilitatea legislativă. Oficialul a ținut să atragă atenția și asupra implicațiilor lui 2016 ca an electoral, fiind cunoscute derapajele populiste din trecut în perioade premergătoare alegerilor.

 

“Anumite propuneri legislative recente riscă să încalce dreptul de proprietate, să contrazică fundamentele unei economii de piață, să creeze instabilitate și incertitudine”, a continuat Isărescu, în ceea ce a fost un discurs marcat de semnale de alarmă.

 

Citându-l pe politologul Francis Fukuyama, Isărescu a a lansat un alt avertisment: “Nimeni dintre cei care trăiesc într-o democrație liberală nu trebuie să se amăgească în legătură cu inevitabilitatea supraviețuirii acelei democrații. Nu există nici un instrument istoric automat care să facă progresul inevitabil, sau care să prevină descompunerea și derapajul. Democrațiile există și rezistă pentru că oamenii le doresc și sunt gata să se lupte pentru ele. Leadership-ul, capacitatea organizațională, și deseori chiar norocul sunt necesare pentru ca democrațiile să învingă, a putut fi auzit guvernatorul, joi, în cuvântul de deschidere din cadrul conferinței de presă de la BNR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22