Avertismentul patronilor: creșterea salariului minim pe economie va duce la concedieri

Dora Vulcan | 03.11.2017

Mulţi patroni vor fi nevoiți să facă concedieri, pentru că nu vor putea suporta financiar cresterea salariului minim de la 1.450 de lei la 1.900 de lei de anul viitor, spune fostul ministru Florin Jianu, în prezent președintele Consiliului Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Private.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Reprezentanţii întreprinzătorilor spun că schimbarea peisajului fiscal va crea cele mai mari probleme firmelor din mediul rural, din cauza lipsei de informare.  Aproape 83% dintre antreprenorii chestionați de Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Private din România (CNIPMMR) nu au capacitatea de a mări salariul minim, iar 60% vor disponibiliza oameni, ca urmare a acestei măsuri, a declarat, vineri, Florin Jianu, președintele Consiliului, la evenimentul Topul Național al Firmelor Private din România, scrie Digi 24.ro.

 

„Săptămâna aceasta am aplicat un chestionar la care au răspuns în jur de 400 de întreprinzători și datele arată că 82,9% dintre ei spun că nu au capacitatea de a mări salariul minim, 60% vor disponibiliza oameni ca urmare a acestei măsuri și peste 90% au spus că posibilitatea lor maximă de a mări salariul minim este de 100 de lei”, a anunțat Jianu.

 

Potrivit acestuia, trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat va bulversa mediul de afaceri, întrucât vor trebui schimbate șase milioane de contracte, atât în mediul public, cât și în mediul privat.

 

„S-a spus că se mută contribuțiile de la angajator la angajat, de fapt rămâne un procent și la angajator. Unele dintre salarii vor scădea. Am făcut calcule aritmetice și pentru 90% dintre IMM-uri această trecere a contribuțiilor va însemna costuri salariale suplimentare. Deci salariile nu cresc, ci dimpotrivă", a continuat președintele Consiliului pentru IMM-uri.

 

Potrivit acestuia, Guvernul anunță noi și noi măsuri, iar mediul de afaceri nici măcar nu apucă să analizeze efectele fiecărei măsuri, că aceasta este modificată.

 

„Nu mai putem ține pasul, la propriu. Săptămâna trecută pregătiserăm o analiză de impact pentru taxa de solidaritate de 2%. A ieșit Guvernul și a modificat-o, a rebotezat-o și i-a mărit cuantumul. Chiar nu mai putem să ținem pasul. Nici nu mai știu cum se numește noua taxă, dar cert este că crescut de la 2% la 2,25%”, a susținut Jianu.

 

În opinia sa, fiecare măsură fiscală ar trebui discutată cu mediul de afaceri cu cel puțin șase luni înainte de aplicare.

 

Guvernul se reuneşte vineri, într-o şedinţă extraordinară în care urmează să adopte modificări la Codul fiscal. Se află pe ordinea de zi proiectele care transferă contribuţiile sociale în sarcina angajaţilor şi care instituie taxa de solidaritate pentru angajatori. Angajații vor achita contribuții de 35% pentru șomaj și sănătate, iar companiile doar o taxă de 2,25%, denumită contribuție asiguratoare pentru muncă.

 

În acelaşi timp, creşte şi salariul minim, potrivit unui proiect de HG al Ministerului Muncii. Asta înseamnă că firmele vor trebui să mărească salariile angajaţilor la 1.900 de lei, potrivit legii, şi nu pentru că productivitatea creşte.

 

În aceleași timp, scade și contribuția la Pilonul II, de la 5,1% la 3,7%.

 

Companiile ale căror cifre de afaceri nu depăşesc un milion de euro vor plăti impozit pe cifra de afaceri, şi nu pe venit, cum se întâmplă în prezent.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22