Pe aceeași temă
„Având în vedere ultimele manifestări publice ale domnului Toader Tudorel, avocat suspendat, legitimat în cadrul Baroului Iași, manifestări ce constituie, fără echivoc, afronturi la adresa avocaturii românești, în calitate de Decan al Baroului Iași, voi evalua oportunitatea discutării în Consiliul baroului a sesizării Comisiei de disciplină. Constatând, totodată, faptul că domnia sa face grave confuzii în materia apărării din oficiu, fapt impardonabil ținând cont de funcția pe care acesta o ocupă, voi analiza necesitatea ca, în cadrul eventualei cercetări disciplinare, să verificăm dacă aceste confuzii au fost datorate unor ieșiri emoționale de moment sau reflectă o carență în pregătirea domniei sale, ceea ce ar afecta grav calitatea unei eventuale prestații în cadrul profesiei de avocat“, a scris pe Facebook Marius Striblea, decanul Baroului Iași.
Avocații din Baroul București au protestat luni contra „nivelului și modalității de stabilire a onorariilor din oficiu”. Toader a sugerat că e campanie de alegeri din barourile locale și problema nu e la minister.
Care sunt solicitările avocaților
Majorarea onorariilor cuvenite avocatilor pentru prestarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala:
Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneratiilor cuvenite curatorilor.
Eliminarea practicii judecatorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.
„Protestul de luni este premergator intalnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei impreuna cu Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului Romaniei, la care vor participa si reprezentanti ai UNBR, Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice, Parchetul General, CSM si presedintii comisiilor de buget din cele doua camere ale Parlamentului”, se mai precizeaza in comunicatul citat.
În răspunsul Ministerului Justiției față de solicitările avocaților, Tudorel Toader, neagă orice răspundere, aruncând vina pe instanțele de judecată care alocă fondurile pentru asistența juridică din oficiu.
Într-o postare intitulată, cum altfel decât „Simple precizări”, Toader acuză barourile din țară că sunt în campanie, pentru că „se apropie alegerile la avocați” și le repetă ceea ce le-a transmis în luna noiembrie 2018, fără ca Uniunea Naațională a Barourilor să-i fi răspuns până acum la propunerile pe care le-a făcut.
„Simple precizari! Intelegand faptul ca se apropie alegerile la avocati, intelegand si faptul ca unii au intrat in campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului ca avocatii nu si-au precizat/reconsiderat pozitia!
Memoriul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si Raspunsul Ministerului Justitiei privind plata onorarilor datorate avocatilor pentru serviciile profesionale prestate in vederea asigurarii asistentei judiciare a persoanelor defavorizate si persoanelor vulnerabile in cadrul sistemului de ajutor public judiciar.
Memoriul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania poate fi descarcat aici si Raspunsul Ministerului Justitiei poate fi descarcat aici", a scris pe Facebook Tudorel Toader, fara sa faca si alte clarificari.
****
Tudorel Toader arata ca Ministerul Justitiei a solicitat Ministerului Finantelor Publice un necesar estimat de credite bugetare in suma de 48.400.000 de lei (10.298.000 euro) pentru achitarea onorariilor privind asistenta juridica acordata din oficiu, acordarea ajutorului public judiciar, in baza fundamentarilor transmise de catre instantele judecatoresti.
"Prin Legea bugetului de stat nr 2/2018 in bugetul pe anul 2018, au fost aprobate credite bugetare in suma de 37.943.000 de lei (8.073.000 euro), pentru achitarea onorariilor privind asistenta judiciara acordata din oficiu, acordarea public judiciar. In primele trei trimestre ale anului 2018 (ianuarie-septembrie), au fost efectuate deschideri de credite pentru plata onorarii avocati in sunma de 37.728.000 lei (8.027.000 euro), rezultand un buget ramas de utilizat in sunma de 215.000 lei (46.000 de euro) . Astfel, in luna octombrie, din necesarul de credite solicitat de instantele judecatoresti pentru achitarea onorariilor aferente lunii septembrie 2018, in suma de 3.459.000 de lei (736.000 de euro), a fost efectuata o deschidere partiala in sunma de 215.00 de lei, inregistrandu-se sume neonorate avocatilor din oficiu in suma de 3.244.000 de lei (690.000 de euro)", potrivit răspunsului Ministerului Justiției.
Prin urmare, Ministerul Justitiei precizeaza ca a asigurat plata integrala a onorariilor avocatilor, in functie de necesarul de credite transmis de catre instantele judecatoresti, raportat la bugetul aprobat pe anul 2018, pana la epuizarea bugetului.
In plus, precizeaza Ministerul Justitiei, la rectificarea bugetara, Ministerul Finantelor a suplimentat creditele bugetare cu suma de 30.637.000 de lei cu titlu cheltuieli de personal, doar pentru plata salariilor si altor drepturi de personal. Totusi, nu a alocat fonduri pentru plata onorariilor avocatilor.