Barack Obama promulga legea care limitează mijloacele de supraveghere ale Agenției de Securitate Națională a SUA

P.c. | 03.06.2015

Pe aceeași temă

Barack Obama, presedintele SUA, a promulgat ieri o lege care limitează mijloacele de supraveghere de care dispune Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA). Obama a declarat ca noua lege, USA Freedom Act, protejează mai bine libertățile civile și viața privată, relateaza Agerpres.

 

Conform noii legi, companiile telefonice trebui să păstreze date precum momentul și durata apelului telefonic și numărul apelat, în condițiile în care până acum acest lucru era făcut de guvern. NSA va putea avea acces la aceste metadate numai dacă va deține un mandat emis de un tribunal antiterorist secret și cu condiția identificării precise a unei persoane sau a unui grup de persoane suspectate de a avea legături cu terorismul.

 

Colectarea metadatelor telefonice de către NSA fusese cea mai criticată măsură de supraveghere pusă în practică în cadrul Patriot Act, legea votată la scurt timp după atentatele din SUA de la 11 septembrie 2001.

 

Agenția de Securitate Națională a SUA și-a suspendat total colectarea acestor metadate cu începere de luni, ora locală 00.01 (04.01 GMT), din cauza expirării unei prevederi ce decurgea din articolul 215 al Patriot Act.

 

Printre altele, noua lege prevede ca NSA să dispună din nou de mijloacele de a-i identifica pe suspecții considerați 'lupi singuratici' și de a-i pune sub supraveghere.

 

CITITI SI: Senatul american blocheaza programul NSA de colectare a datelor telefonice

 

Amploarea atribuțiilor acordate NSA în privința mijloacelor de supraveghere a fost dezvăluită prima dată de fostul consultant al agenției Edward Snowden, în iunie 2013, printre cei spionați de NSA numărându-se și aliați ai Washingtonului.

 

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, care a susținut menținerea atribuțiilor sporite ale NSA referitoare la colectarea de metadate telefonice, a susținut că schimbările adoptate de Congresul american vor duce la scăderea siguranței SUA: ''Eforturile de a dezmembra instrumentele noastre antiteroriste sunt nu doar inflexibile, dar și incredibil de inoportune'', a spus McConnell, care a evidențiat în această privință ascensiunea grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

 

Jameel Jaffer, director adjunct pentru afaceri juridice al Uniunii Americane pentru Libertăți Civile (ACLU), a apreciat că adoptarea USA Freedom Act este o adevărată 'bornă' în apărarea drepturilor civile în SUA și un semn că americanii nu mai vor să dea cecuri în alb serviciilor de informații, dar a atras atenția asupra faptului că este nevoie de o reformă mult mai cuprinzătoare în acest domeniu : ''Noua lege este o dovadă a semnificației dezvăluirilor făcute de Snowden. Totuși, nimeni nu ar trebui să confunde această lege cu o reformă amplă. Legea lasă neschimbate multe dintre mijloacele de supraveghere ale guvernului și aduce doar mici ajustări în ceea ce privește transparența'', a spus Jaffer.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22