Basescu cere demisii dupa esecul negocierilor cu Sofia pe tema Flotei NATO la Marea Neagra

Vlad Toma | 20.06.2016

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a criticat modul in care au decurs negocierile cu Bulgaria pe tema flotei NATO la Marea Neagra, considerand ca mai multi sefi ai institutiilor de politica externa a Romaniei ar trebui sa demisioneze din functii.

Pe aceeași temă

 

"Eşec jenant la Sofia... Preşedintele Iohannis a plecat la Sofia având ca obiectiv să obţină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flota NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră.


Cum a fost posibil ca Preşedintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunţat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari?! Cum au pregătit MAE,MApN, consilierii preşedintelui obţinerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe Preşedinte?


Domnul Preşedinte Iohannis a fost victima unor incompetenţi şi a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilităţii în interiorul NATO, dar şi în interiorul UE. Un Preşedintele nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înţelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida şi parafa înţelegerea. Altfel, Preşedintele este penibil.


În mod normal, la această oră, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şi consilierii de politică externă şi cel de securitate naţională nu trebuiau să mai fie în funcţii," a transmis fostul presedinte.

 

Mesajul fostului presedinte vine dupa declaratiile contradictorii facute de mai multi demnitari bulgari pe tema cooperariii dintre Romania, Bulgaria si Turcia pentru crearea unei flote NATO la Marea Neagra.

 

Premierul bulgar Borisov a declarat ca nici el, nici presedintele Rosen Plevneliev si nici ministrul Apararii nu sustin initiativa Romaniei privind crearea unei flote NATO la Marea Neagra.

 

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat apoi ca propunerea facuta presedintelui si premierului Bulgariei privind colaborarea fortelor navale vizeaza exercitii comune si nu crearea unei flote comune NATO la Marea Neagra. "Nu creeaza nimeni o flota NATO, asta este o prostie. NATO nu poate si nu doreste sa intretina o flota proprie in Marea Neagra (...) initiativa vizeaza exercitii, training comun al fortelor navale", a declarat seful statului, aflat in vizita in Bulgaria.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22