BEC: ALDE și Pro România nu sunt parlamentare. Diaconu va fi pe ultimele poziții în buletinul de vot

Dora Vulcan | 27.09.2019

BEC a decis că ALDE și Pro România nu sunt partide parlamentare pentru că nu au grup propriu în cel puțin una dintre Camerele parlamentului. Decizia are consecințe și asupra candidatului Mircea Diaconu.

Pe aceeași temă

Decizia Biroului Electoral Central are ca efect reducerea numărului de reprezentanți ai celor două partide în birourile electorale județene și în secțiile de vot. De asemenea, decizia va afecta și poziționarea, pe buletinul de vot, a candidatului la prezidențiale, independentul Mircea Diaconu, susținut de cele două partide în baza unei alianțe electorale.

Prin sintagma ”partide politice parlamentare care au propus candidați” (…) se înțelege ”orice formațiuni politice (partide politice parlamentare; organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora; alianțe politice șii alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar) care au propus candidaturi rămase definitive”, spune Biroul Electoral Central.

Grupurile parlamentare ale ALDE au fost desființate după demisia mai multor parlamentari din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Copreședinte al alianței electorale ”Un om”, de susținere a candidaturii lui Diaconu, Norica Nicolai a spus că va contesta decizia BEC prin care candidatul Mircea Diaconu va fi, astfel, exclus din prima etapă a extragerii la sorţi pentru buletinele de vot.

Norica Nicolai spune, în sprijinul demersului său, că Legea 208 "specifică foarte clar că această calitate (de partid parlamentar - n.r.) se stabileşte la data începerii procesului electoral, calitate adjudecată de BEC pe 30 august în acest an, (...) iar ALDE are calitatea de partid parlamentar".

Nicolai acuză BEC de jocuri politice care nu sunt susținute din punct de vedere juridic.

"Dacă BEC va lua această decizie de excludere a candidatului nostru, va continua să joace un joc politic, pentru că, juridic, argumentele nu se susţin şi sunt convinsă că în acest moment se creează premisele unei fraude electorale. Cred că Mircea Diaconu, candidat independent susţinut de două partide politice, are dreptul să fie reprezentat de români în secţiile de votare (...). Vom face o contestaţie după ce această decizie a BEC se va publica", a spus Nicolai, citată de Agerpres.

Ea a adăugat că cei care nu participă în prima etapă a extragerii la sorţi, au şanse mici să fie reprezentaţi în Birourile Electorale Locale.

Mircea Diaconu, care a participat la această conferinţă de presă prin Skype, aflându-se în campanie electorală în Maramureş, a pledat pentru apărarea în instanţă

"Este posibil să mă fi observat că vin şi eu, de undeva de jos, încet-încet sau repede-repede, nu-mi dau seama, către dânşii şi există riscul să le stric acolo, geografia. E posibil să apară accidente de traseu. Trebuie să ne apărăm şi legea spune foarte clar", a spus Diaconu.

Prima etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot va avea loc sâmbătă. În competiția pentru cele mai bune poziții vor intra candidații Klaus Iohannis, Dan Barna, Viorica Dăncilă, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22