BEC îi explică lui Dorneanu de ce s-a votat diferit la cele două întrebări ale referendumului

Dora Vulcan | 14.06.2019

BEC a răspuns vineri nelămuririlor pe care președintele CCR le are cu privire la numărul diferit de voturi la cele două întrebări ale referendumului pe justiție din 26 mai, încă nevalidat de CCR.

Pe aceeași temă

Precizările BEC

  • ”În ceea ce privește posibilitatea ca numărul alegătorilor înscriși la punctul 1 din procesul verbal privind rezultatele referendumului să fie diferit la întrebarea nr. 1 față de întrebarea nr. 2, precizăm că acest aspect nu beneficiază de o reglementare legală, întrucât din economia legii nr. 3/2000, cu modificările și completările ulterioare, rezultă că legiuitorul nu a prevăzut norme distincte referitoare la referendumul cu două sau mai multe întrebări”.

  • ”Alegătorii care doreau să voteze la referendum nu puteau opta între cele două întrebări și, dacă declarau că doresc să voteze la referendum primeau ambele buletine de vot, iar consemnarea faptului că au votat, se făcea pe o singură listă electorală”.

  • ”Având în vedere faptul că înscrierea la pct. 1 din procesul verbal se făcea prin consemnarea numărului de cetățeni înscriși într-o singură listă electorală permanentă, înscrierea unor cifre diferite pe cele două procese verbale nu poate reprezenta decât erori de înscriere”.

Cât privește nelămurirea lui Dorneanu cu privire la existența sau nu a unei diferența între ”listele permanente” și ”lista pentru referendum”, BEC spune că eroare a apărut din cauza altei scăpări legislative.

  • ”Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum…” (…), în opinia noastră, reprezintă același număr cu ”numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

  • ”Înscrierea la această rubrică, de către unele birouri electorale ale secțiilor de votare, și a alegătorilor cuprinși în listele suplimentare, este o eroare generată de formularea ambiguă a textului de la pct. 1 din anexele nr. 2 – 4 la legea nr. 3/2000, cu modificările și completările ulterioare (textul se regăsește pe procesul verbal din secția de votare poate sugera că ”lista pentru referendum” este mai mult decât lista electorală permanentă, respectiv că ar include și numărul alegătorilor care au votat pe lista suplimentară)”.

  • ”Precizăm că, în absența unei atribuții legale cu acest obiect stabilite în sarcina sa, Biroul Electoral Central nu putea dispune corectarea acestei erori, în condițiile în care legiuitorul nu a introdus, la acest punct din procesul verbal de centralizare, o cheie de control care să împiedice o astfel de înscriere eronată”.

  • ”În opinia noastră, numărul corect care trebuia înscris la punctul 1 din procesul verbal privind rezultatele referendumului era numărul total al alegătorilor din lista electorală permanentă pe care fiecare birou electoral al secției de votare l-a primit în format tipărit”.

***

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a cerut joi BEC să-i explice de ce au existat voturi diferite la cele două întrebări ale referendumului pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis.

Dorneanu cere BEC să-i explice până pe 20 iunie de ce au existat voturi diferite la cele două întrebări ale referendumului pe justiție.

Președintele Curții Constituționale solicită BEC să-i explice de ce a utilizat sintagma ”lista pentru referendum” în loc de ”listele electorale permanente”, de ce există diferențe între numărul votanților la întrebarea 1 și a celor de la întrebarea 2 și cum a fost stabilit numărul votanților la referendum, astfel încât au rezultat diferențe între românii care au votat la o întrebare și care la cealaltă, scrie G4Media, care a consultat adresa remisă de președintele CCR Biroului Electoral Central.

***

Curtea Constituţională a României a amânat, miercuri, pentru 27 iunie discuţiile privind validarea rezultatului referendumului naţional din 26 mai pe justiție, a anunțat miercuri CCR, după ce, pe rolul Curţii s-a înregistrat o contestaţie cu privire la una din întrebările de la referendum.

Potrivit art. 146 lit. i) din Constituţie, CCR "veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia".

De asemenea, art. 46, 47 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, prevede că plenul CCR decide, cu o majoritate de două treimi, asupra valabilităţii referendumului.

Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial, hotărârea se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Biroul Electoral Central a anunţat, pe 3 iunie, rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.

La prima întrebare, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "da" a fost de 6.459.383, în timp ce pentru "nu" au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.

La întrebarea a doua, privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "da" a fost de 6.477.865, iar pentru "nu" - 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22