Birchall cere anchetă la penitenciarul Rahova după permisia acordată lui Liviu Dragnea

Dora Vulcan | 02.11.2019

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a cerut directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor o informare de urgență privind ziua liberă de care ar fi beneficiat Liviu Dragnea joi.

Pe aceeași temă

La rândul său, și directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a face verificări la Penitenciarul Rahova, acolo unde este încarcerat Liviu Dragnea.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la modalitatea de acordare a unei recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar pentru o durată de 24 de ore, la solicitarea ministrului justitiei, Ana Birchall, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor a dispus efectuarea în regim de urgență a verificărilor care se impun la Penitenciarul București-Rahova. Ministrul justiției va fi informat privind rezultatele verificărilor și a măsurilor legale care se impun”, se arată într-un comunicat al ANP.

Verificările vin după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Liviu Dragnea ar fi beneficiat de o zi liberă joi, 31 octombrie 2019.

Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, pe 27 mai, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.

Dragnea, eliberat o zi. Deținuții care au și alte cauze penale nu au dreptul la învoiri

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, care execută o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani și jumătate, a fost liber pentru o zi.

Permisia, refuzată inițial pentru 28 octombrie, ziua lui de naștere, i-a fost în cele din urmă acordată pentru joi. Vineri, în jurul orei 11.00, Dragnea se întorsese deja în detenție.

În tot acest timp i s-a transmis presei pe surse că permisia îi va fi acordată abia săptămâna viitoare.

Decizia de a-l elibera pe Liviu Dragnea a fost luată de conducerea Penitenciarului Rahova, care-l consideră un deținut model pe fostul lider PSD.

Șeful atelierului auto, la care lucrează deținutul Dragnea, a fost cel care a făcut recomandarea de eliberare a lui Dragnea pentru o zi, spunând că este un deținut model, că a respectat programul de lucru și că nu a avut conflicte cu alți deținuți. Cererea sa a fost avizată de o comisie specială și apoi semnată de directorul penitenciarului, cel care săptămâna trecută se răzgândise, după aprobarea sa, doar după ce presa a făcut publică informația despre permisie.

Din punct de vedere legal, permisia de o zi se acordă după patru luni, Liviu Dragnea fiind încarcerat de cinci luni, însă oamenii din sistem afirmă că de cele mai multe ori acestea se acordă după cel puțin un an de la încarcerare.

Liderul de sindicat al gardienilor, Sorin Dumitrașcu, spune că această recompensă i-a fost dată lui Dragnea mult prea repede, că mai întâi se face o suplimentare a numărului de pachete, apoi de vizite și abia apoi se ajunge la eliberări de câte o zi. Tot el e cel care spune că sunt deținuți care nici un primesc vreodată o zi de permisie.

„Sunt deținuți care nu primesc niciodată, majoritatea de fapt nu primesc niciodată. Cei care primesc, primesc după un an, doi sau mai târziu”, a spus Dumitrașcu într-un microinterviu acordat Digi 24.

Mai mult, el spune că legea prevede că deținuții care au și alte cauze penale în curs nu pot primi învoire sau permisie.

„Mai e și o problemă de legalitate. Legea prevede că deținuții care au și alte cauze penale în curs nu pot primi învoire sau permisie.

Prima întrebare ar fi dacă s-a verificat acest aspect, pentru că știm că deținutul în cauză are și alte cauze penale”, a adăugat el, precizând că cinci luni e un termen „destul de scurt” pentru o astfel de „recompensă”.

Dumitrașcu a atras atenția că „deținuții protejați”, despre care legea vorbește și care fac parte din categoria celor care au deținut funcții importante, ajung să devină, de fapt, deținuți VIP și că de la măsuri de siguranță se ajunge de fapt la excese în beneficiul ”protejaților”.

„Problema e că de la această protecție legală care ar trebui să fie o măsură de siguranță se ajunge la excese”, a mai spus Dumitrașcu.

Potrivit articolului 213 alineatul 2, litera b din Regulamentul de aplicare a legii privind executarea pedepselor:

"(2) Permisiunea de ieșire din penitenciar nu se acordă în cazurile în care deținuții se află în una dintre următoarele situații:
a) nu prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracțiuni;
b) sunt cercetați sau urmăriți penal în alte cauze;
c) au pe rolul organelor judiciare cauze al căror obiect poate influența conduita și comportamentul acestora pe perioada permisiunii de ieșire din penitenciar;
d) sunt clasificați în categoria celor care prezintă risc pentru siguranța penitenciarului".

Liviu Dragnea mai este urmărit penal în dosarul „Tel Drum” pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22