Pe aceeași temă
România este economia din UE cu cea mai rapidă dezvoltare, dar este de neîntrecut și în ceea ce privește un alt indicator, mai puțin flatant: privațiunea socială. Unul din doi români abia își permite să își încălzească locuința sau să includă carne ori pește în mesele zilnice. Cifrele sunt de trei ori mai mari decât media europeană, scrie Bloomberg.
Conform datelor publicate marti de Eurostat, arata Bloomberg, in Uniunea Europeana, 16% din populatie (75 de milioane de persoane) suferea anul trecut din cauza deprivarii materiale si sociale, cea mai ridicata rata fiind in Romania (50%) si Bulgaria (48%).
Potrivit Eurostat, persoanele care se confrunta cu deprivarea materiala nu au mijloacele necesare pentru cel putin cinci puncte din aceasta enumerare: cheltuieli neasteptate, o saptamana de vacanta in fiecare an departe de casa, evitarea restantelor (la plata creditului ipotecar, a ratelor, a chiriei si a utilitatilor), la fiecare doua zile o mancare cu carne, sau echivalentul vegetarian, mentinerea locuintei la un nivel de incalzire adecvat, o masina/camioneta proprietate personala, schimbarea incaltamintei, imbracamintei si mobilei uzate, bani de buzunar (cheltuirea saptamanala a unei sume mici de bani pentru sine), activitatile de recreere in mod regulat, iesire cu prietenii cel putin o data pe luna, conectare la internet.
Nivelul din Romania este de peste trei ori mai ridicat decat media din UE.
Economia Romaniei a crescut cu 8,8% in trimestrul trei din 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape zece ani.
In pofida faptului ca Bulgaria este cea mai saraca tara din Uniunea Europeana in functie de PIB per capita, Romania o duce mai rau decat vecina sa in raportul privind deprivarea materiala si sociala.
Datele arata ca unele state fost comuniste din UE vor trebui sa mentina recentele lor performante economice pentru a atenua semnificativ decalajul fata de tarile mai bogate din Europa Occidentala. Si asta ar putea sa nu fie usor, se arata in analiza Bloomberg.
Guvernul Romaniei ''a redus investitiile la un nivel scazut record, a esuat in absorbtia fondurilor europene si a intretinut incertitudinile in sectorul privat prin modificarea fiscalitatii. Toate acestea vor afecta potentialul de crestere si vor impiedica o convergenta mai rapida in domeniul standardelor de viata'', a afirmat Dan Bucsa, economist la UniCredit Bank AG la Londra.
Potrivit analizei, nu toate vestile sunt proaste pentru Europa de Est.
Nivelul deprivarii materiale si sociale in Cehia si Polonia a scazut sub cel inregistrat in Franta si Marea Britanie, ceea ce ar putea oferi sperante Romaniei si altor state care inca se zbat, se mai arata in analiza Bloomberg.