Bloomberg: Trei scenarii posibile in cazul Greciei: Acceptarea austeritatii, ramanerea formala in zona euro si catastrofa falimentului

P.c. | 15.06.2015

Pe aceeași temă

Problemele financiare ale Greciei au fost dezbatute intens in ultimele luni fara sa se ajunga insa la o intelegere concreta intre guvernul de la Atena si creditorii sai internationali. In luna aceasta, Grecia trebuie sa dea FMI aproximativ 1,7 mld. dolari iar in iulie si august, Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa primeasca si ea 6,8 mld. euro, relateaza Hotnews.


Programul de bail-out sustinut de zona euro expira pe 30 iunie, iar creditorii refuza sa elibereze fondurile ramase, de 7,2 mld. euro inainte ca Atena sa se supuna conditiilor de austeritate impuse.
 

Alexis Tsipras, premierul Greciei

 

Conform unor informatii publicate de Bild, guvernul german s-ar fi apucat deja sa faca planuri pentru un faliment grecesc. Urmatoarele scenarii posibile pentru Atena variaza de la mentinerea euro pana la o rupere de zona euro.
 

CITITI SI: FMI s-a retras din negocierile cu Grecia, invocand diferende majore

 

Mai multi economisti, investitori si fosti lideri politici, chestionati de Bloomberg in privinta problemelor financiare ale Greciei, au imaginat trei scenarii posibile:
 

Scenariul A – Evitarea Grexit-ului 


Premierul Alexis Tsipras ar putea renunta ar putea capitula in fata conditiilor puse de creditorii tari. Nevoit sa aleaga intre expulzarea din zona euro si impunerea austeritatii pentru a primi noi imprumuturi, Tsipras alege banii, iar BCE continua sa-i sustina sistemul financiar. 

Chiar daca ajutorul banesc vine, zilele guvernului sunt numarate pentru ca cei mai radicali suporteri se revolta. O noua coalitie guvernamentala este formata, cu sprijin din partea opozitiei pro-europene si a aripii moderate a Syriza – sau se organizeaza noi alegeri. 

Apartenenta Greciei la zona euro este asigurata pentru ca noi imprumuturi sunt folosite pentru a returna finantarile acordate de BCE si FMI. 

Atena primeste termeni mai favorabili pentru imprumuturile din bail-out. Acest lucru va ajuta la imblanzirea maniei populare impotriva noului val de masuri fiscale. 

Totusi, taierile prevazute de acord sugruma economia, intarziind revenirea Greciei din cea mai lunga recesiune inregistrata vreodata.
 

Scenariul B – Hotel California


Tsipras poate sa nu reuseasca in a gasi un compromis intre ce vor guvernul german, factiunile comuniste ale propriului partid si alti creditori ai tarii. Cumva, insa, reuseste sa tina Grecia oficial in zona euro. 

Fondurile de bail-out – singura sursa de bani a Greciei – raman amanate. Cu liderii politici ai Europei reticenti sa actioneze, Banca Centrala Europeana rationalizeaza Asistenta Financiara de Urgenta, tinand astfel Grecia „pe aparate”. 

 

CITITI SI: UE se pregateste pentru ce-i mai rau: Falimentul Greciei si iesirea ei din zona euro, abordate formal pentru prima data


Situatia inseamna impunerea de controale ale capitalului – pentru ca nu exista destul cash pentru a satisface cererea – dupa o vacanta bancara. Aceasta varianta are doua variante de final, scrie Bloomberg: „Hopa Mitica” si „Check Out” 

Scenariul B1 – „Hopa Mitica” 

Controlul capitalului inseamana limitarea retragerilor si transferurilor bancare. Consecintele dramatice il forteaza pe Tsipras sa ajunga la un compromis. 

Sondajele de opinie arata ca cei mai multi dintre greci – intre doua treimi si trei sferturi din populatie – vor sa stea in zona euro „cu orice pret”. 

Tsipras face o noua coalitie cu parlamentarii din partidele de opozitie pro-europene. Un guvern de uniune este format si Grecia ramane in uniunea monetara, dar se declanseaza o noua recesiune. 
 

Scenario B2 – "Checking Out"


Cu bancile inchise, situatia politica se deterioreaza si revolta populara se intensifica, iar Germania este aratata cu degetul ca principalul dusman al tarii. Sondajele de opinie arata o dorinta acum majoritara de rupere de zona euro. 
 

Controlul capitalului acorda guvernului spatiu de manevra pentru a tipari o noua valuta sau hartii de valoare pentru platile interne. Noua mijloc de schimb se prabuseste, reflectand fundamentele slabe ale economiei ce deja se micsorase cu un sfert din 2008 incoace. 
 

Guvernele din zona euro acorda Greciei un imprumut de despartire in valuta forte. Scopul este evitarea unui colaps economic total, care ar crea un stat distrus intr-o regiune critica din punct de vedere strategic. 
 

Datoria Greciei catre entitatile publice este restructurata, cu conditia returnarii imprumuturilor acordate de FMI, fie cu ajutorul fondului de criza al zonei euro, fie din creditul acordat la despartire. 
 

Grecia ramane izolata de pietele prin care ar putea sa se imprumute prin obligatiuni. Cele mai multe companii si banci dau faliment. 

Unele depozite bancare sunt confiscate pentru a recapitaliza sistemul financiar facut tandari sau sunt convertite in noul mijloc de schimb. 

Restructurarea datoriei din 2012 i-a asigurat deja pe greci ca statul nu va trebui sa plateasca principalul din cele mai multe imprumuturi pentru urmatorii ani si doar dupa ce economia se stabilizeaza. 

Atat noua valuta, cat si euro circula in paralel. Grecia ar putea sa nu iasa oficial din zona euro – usa ramane deschisa pentru o intoarcere daca isi revine – dar tara se chinuie intr-un purgatoriu financiar. 
 

Scenariul C – „C” de la Catastrofa 


Grecia se separa de zona euro printr-un faliment dezordonat, cu demonstratii populare si adancirea saraciei pentru cei mai multi dintre cetatenii ei.
 

Nu se ofera ajutor pentru sprijinirea noii monede si pentru plata obligatiunilor emise si a ratelor catre FMI. Se declanseaza astfel clauzele de default in relatia cu toti creditorii.  Guvernul si bancile se prabusesc, ceea ce inseamna ca vor trece ani de zile pana la aparitia unui nou sistem bancar. Economia greaca plonjeaza intr-o noua recesiune. 
 

Lovitura data de cel mai mare faliment din istoria capitalismului readuce si Europa in recesiune si pune presiune pe tarile din zona euro vulnerabile, precum Italia. Resentimentele duc si la iesirea Greciei din Uniunea Europeana. Ideea ca intrarea in zona euro este reversibila agita puternic pietele financiare globale. 
 

Implozia economica elena deschide calea extremistilor, fie ei de dreapta sau stanga, sa preia puterea. Grecii care pot, parasesc tara. 
 

Tulburarile arunca indoieli si asupra apartenentei Greciei la NATO. Un nou – si instabil – guvern se apropie de Rusia pentru a primi ajutor, oferindu-i lui Vladimir Putin un picior de pod in Marea Mediterana. 

 

Sigmar Gabriel, vicecancelarul german: Europenii incep sa-si piarda rabdarea cu Grecia

 

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a transmis, duminica, intr-un editorial publicat in revista Bild, ca tara sa nu vrea ruperea zonei euro insa timpul trece in defavoarea Greciei, iar europenii incep sa-si piarda rabdarea, informeaza BBC, conform ziare.com


Premierul grec Alexis Tsipras a precizat, vineri, ca e gata sa accepte "un compromis dificil", doar daca va reusi sa incheie "un acord viabil" cu creditorii tarii, UE si FMI"Poporul grec a avut incredere in noi, asa ca trebuie sa luam decizii importante si sa gestionam chestiuni dificile", a spus prim-ministrul, subliniind ca "nimeni nu credea ca situatia va fi usoara".

 

Tsipras a avertizat ca, "daca Europa doreste divizarea si continuarea supunerii, tine de noi sa refuzam si sa spunem un mare NU, luptand pentru demnitatea poporului si suveranitatea noastra nationala".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22