Pe aceeași temă
Dupa ce luni premierul Mihai Tudose a spus că se simte dator să le spună românilor care sunt acele bănci care au pierderi și unde cetățenii sunt în pericol să-și poardă bani din depozite, BNR reacționează și demontează, pe puncte, fiecare afirmație a premierului arătând că toti indicatorii sistemului bancar indica banci care nu pun in pericol depozitele populatiei.
Hotnews amintește că, de circa o luna, a aparut o disputa intre sistemul bancar pe de-o parte si ministrul Finantelor si premier de cealalta parte, tabara din urma ridicandu-se impotriva bancilor care nu au facut profit. Tudose este consiliat pe probleme de fiscalitate, banci si piete de capital de avocatul Gheorghe Piperea, autor al unor texte și teorii conspiraționiste împotriva sistemului bancar.
Ce spune BNR:
- Sectorul bancar din Romania este solid si lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, fata de valoarea minima reglementata, inclusiv pe plan european, de 8%, si comparativ cu media europeana de 14%. Nici o banca din Romania nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentand raportul dintre activele lichide si pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%.
- BNR supravegheaza bancile din punct de vedere prudential, nu fiscal.
- Cand o banca inregistreaza pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenta, obligatia BNR este sa le ceara bancilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate si lichiditate la niveluri care sa asigure buna functionare a bancii si siguranta depozitelor populatiei si firmelor. Ca urmare a actiunii BNR, in perioada 2008-2017, bancile care opereaza in Romania au adus capital in valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro). 3. In conformitate cu legislatia europeana, toate depozitele pana la 100,000 euro (inclusiv echivalent in lei sau alte valute) sunt garantate.
- La data de 30 iunie a.c., numarul persoanelor fizice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 10204042 persoane fizice , din care 10 169155 persoane cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (99,65% din total) si 34887 persoane cu depozite mai mari decat plafonul garantat. La aceeasi data, numarul persoanelor juridice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 736813 persoane juridice, din care 718924 persoane juridice cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (97,57% din total) si 17889 persoane juridice cu depozite mai mari decat plafonul garantat.
- Din datele prezentate rezulta ca nu exista nici un motiv de ingrijorare cu privire la siguranta depozitelor populatiei si firmelor pastrate in ancile din Romania