Bogdan Aurescu: Formarea unui cadrul naval în Marea Neagră continuă să fie pe agenda NATO

Vlad Toma | 07.07.2016

Bogdan Aurescu, consilier prezidential si fost ministru de Externe al Romaniei, se declara increzator, intr-un interviu pentru Adevarul, ca planurile Romaniei legate de asigurarea prezentei unei flote NATO la Marea Neagra se vor regasi in concluziile summitului Aliantei de la Varsovia, in ciuda pozitiei adoptate de premierul bulgar pe acest subiect.

Pe aceeași temă

 

Consilierul prezidential considera ca Romania a reusit sa atraga atentia aliatilor sai din NATO asupra importantei regiunii Marii Negre pentru securitatea euro-atlantica. Alte plusuri ale tarii noastre in relatia cu NATO ar fi constituite, conform fostului ministru, de alocarea a 2% din PIB pentru aparare si de operationalizarea sistemului de aparare antiracheta de la Deveselu.

 

"Ceea ce urmărim la Varşovia este să obţinem declararea capabilităţii iniţiale a sistemului NATO antirachetă. Este vorba de a doua fază a dezvoltării sistemului, pentru că prima fază a fost inţiată la Chicago, la summitul din 2012, când s-a declarat capabilitatea interimară a sistemului antirachetă," a spus Aurescu, in interviul pentru Adevarul.

 

Fostul ministru a precizat ca Romania nu a vorbit niciodata de crearea unei flote NATO la Marea Neagra ci de formarea unui cadru naval pentru exercitii care sa intareasca colaborarea dintre aliatii NATO:

 

"Nu a existat un proiect referitor la o flotă, adică un grup naval NATO integrat care, eventual, să patruleze prin Marea Neagră şi să desfăşoare cine ştie ce activităţi provocatoare. Dimpotrivă. De la bun început, ceea ce partea română a propus - şi a fost discutat împreună cu partenerii bulgari şi partenerii turci – a fost un proiect care prevede un cadru naval pentru exerciţii si training pentru creşterea interoperabilităţii între, în primul rând, aliaţii riverani, dar şi alţi aliaţi care vin în Marea Neagră cu capacităţi navale, respectând Convenţia de la Montreux - care limitează la 21 de zile participarea navelor străine la diverse activităţi în Marea Neagră - în aşa fel încât să avem o prezenţă NATO maritimă sporită în Marea Neagră."

 

Aurescu a precizat ca acest proiect acest proiect a avut si are in continuare o puternica sustinere din partea Statelor Unite ale Americii, fiind sprijinit de asemenea de Marea Britanie si Franta.

 

O concluzie sigura in privinta acestui proiect va putea fi facuta publica dupa summitul NATO de la Varsovia, a mai anuntat fostul ministru.
 

Cititi interviul integral pe Adevarul.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22