Pe aceeași temă
Romania nu se simte intimidata de retorica Rusiei, a declarat vineri ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Reactia vine dupa ce Diplomatia rusa, prin vocea purtatorului de cuvant Aleksander Lukasevici, a afirmat ca Bucurestiul trebuie sa fie constient de responsabilitatea si de posibilele consecinte ale suplimentarii trupelor NATO pe teritoriul sau.
Prezent vineri la Facultatea de Studii Europene a Universiatii Babes-Bolyai (UBB), in cadrul unei dezbateri, Aurescu a comentat declaratia MAE rus privind “responsabilitatea” si “consecintele” suplimentarii efectivelor Aliantei Nord Atlantice pe teritoriul romanesc.
Masurile luate in acest caz, spune Bogdan Aurescu, sunt de reasigurare si protectie ca reactie la atitudinea agresiva a Moscovei, potrivit Mediafax.
“Am luat nota de declaratiile MAE rus si ceea ce pot sa spun e ca masurile pe care NATO le-a luat in urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie de anul trecut sunt masuri luate pentru protectia aliatilor din flancul estic in urma a ceea ce s-a intamplat in Ucraina, in Crimeea, ocuparea ilegala a Crimeei, in urma sustinerii de catre Federatia Rusa a separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei”, a spus Aurescu.
Seful Diplomatiei romane a punctat faptul ca Romania “nu se simte intimidata de aceste amenintari”.
“Federatia Rusa nu poate sa invoce aceste masuri de protective a aliatilor de pe flancul estic, care sunt reactii la atitudinea Rusiei in Ucraina, ca justificare pentru a adresa amenintari mai mult sau mai putin voalate, mai mult sau mai putin directe catre aliatii din flancul estic”, a mai spus Bogdan Aurescu.
Moscova ameninta Bucurestiul
Aleksander Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, a declarat ca Romania trebuie sa fie constienta de responsabilitatea si de posibilele consecinte ale suplimentarii trupelor NATO pe teritoriul sau. Lukasevici considera ca suplimentarea fortelor NATO in Europa de Est incalca toate acordurile semnate in trecut intre Rusia si NATO.
"In lipsa clarificarilor privind efectivele substantiale de lupta si daca Guvernul Romaniei considera ca este posibila suplimentarea prezentei unitatilor NATO pe teritoriul sau, inclusiv prin crearea unei forte atat de puternice, trebuie sa fiti constienti de responsabilitatea si consecintele unui astfel de pas", a atras atentia Lukasevici, catalogand drept "periculoase" actiunile Aliantei Nord-Atlantice.
Guvernul Romaniei a aprobat, joi, un proiect de lege privind stationarea, desfasurarea de operatiuni si tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, pentru ca Romania sa poata gazdui personalul si armamentul pentru comandamentele NATO.
CITESTE SI: