Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Informatiile legate de o interventie militara a Romaniei in Transnistria sunt profund ridicole

P.c. | 04.06.2015

Pe aceeași temă

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a respins informatiile difuzate de o televiziune rusa care a anuntat ca Romania analizeaza posibilitatea unei interventii militare in Transnistria. Aurescu a calificat aceste informatii drept ridicole si a subliniat faptul ca o continuare a discutiilor in formatul 5+2 este unicul mod care poate sa aduca o solutie cuprinzatoare dosarului transnistrean.

 

"Este insa nevoie de continuarea discutiilor pe fond, pe (...) cosul trei al dosarului transnistrean si de o abordare cuprinzatoare care sa aiba in vedere mai multe dimensiuni: de la cea militara si de securitate, la cea economica, sociala si de reconciliere, la cea de dezvoltare democratica, pana la cea politica, la aranjamentele de tip constitutional care trebuie sa duca la o solutie durabila. Si, daca vorbim despre dimensiunea militara si de securitate, atrag atentia si asupra provocarilor care pot aparea, cum este, de exemplu, cea de ieri cand un post al armatei ruse a sustinut ca Romania analizeaza posibilitatea unei interventii militare in Transnistria. Nu pot sa spun decat ceea ce este evident si anume ca o astfel de afirmatie este profund ridicola", a punctat Aurescu, citat de Hotnews, in cadrul unei dezbateri organizate de MAE cu ocazia implinirii a 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki. 
 

Ministrul a facut apel la incetarea "de indata" a incalcarii acordurilor de la Minsk, remarcand, pe de alta parte, ca, in timp ce sunt aniversati 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki, principiile fundamentale ale documentului sunt incalcate. "Din pacate, in timp ce noi aniversam cei 40 de ani de la adoptarea Actului Final, tocmai principiile fundamentale ale acestuia - in special suveranitatea, integritatea teritoriala, interdictia recurgerii la forta sau la amenintarea cu forta - sunt flagrant incalcate in conflictul in derulare din Ucraina, dar si in situatiile de conflicte prelungite din spatiul Marii Negre", a afirmat ministrul. 
 

CITITI SI: Presa internationala: Transnistria, urmatoarea zona de conflict intre Ucraina si Rusia​

 

Aurescu si-a exprimat ingrijorarea fata de "impactul destabilizator" al crizei din Ucraina asupra altor statelor vecine, in special Republica Moldova. "Ca si in cazul Republicii Moldova si al Georgiei, prezenta trupelor si armamentelor straine pe teritoriul Ucrainei fara consimtamantul explicit al statului gazda este absolut inacceptabila, contrara principiilor de drept international si angajamentelor asumate in cadrul organizatiei", a adaugat Bogdan Aurescu.

 

Televiziunea armatei ruse: Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutata in Romania

 

 “Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutată în Romania”, a titrat miercuri Zvezda TV, postul oficial al Armatei Federației Ruse, citându-l pe analistul politic Ernest Vărdănean.

 

CITITI SI: Bogdan Aurescu (MAE), reactie la afirmatiile Moscovei: Romania nu se simte intimidata de amenintarile Rusiei

 

“În conducerea României există două opinii privind posibilitatea unei intervenții în Moldova și Transnistria”, susține Vardanean.  “Premierul Ponta e de-a dereptul nerăbdător să găsească o provocare ce să-i permită să trimită trupe în Moldova. Președintele Klaus Iohannis este mai moderat, deoarece Angela Merkel l-a convins personal să nu facă nimic încă. Cuvântul cheie este încă”, adaugă Ernest Vărdănean, citat de Zvezda TV, preluat dePRO TV.

 

Potrivit aceluiași analist, “România și Occidentul nu exclud un scenariu militar”, care însă nu ar îngrijora Moscova.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22