Pe aceeași temă
Legea a fost adoptată tacit de Senat, așa cum rezultă din ordinea de zi de marți a Senatului, consultată de G4Media.ro.
Inițiatorii proiectului sunt 16 deputați PSD, printre care Andreea Cosma și Cătălin Rădulescu.
Prevederea a fost adoptată prin modificarea articolului 12 din legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.
Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Senat pe 12 decembrie 2017 și a avut termenul de adoptare tacită săptămâna trecută, pe 14 mai.
Potrivit modificării, ”sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite (…) folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.
Una dintre mizele introducerii prevederii legislative ar putea fi interzicerea publicării în mass-media a oricăror informații despre persoane urmărite penal până în momentul trimiterii acestora în judecată, adică până când dosarul devine public.
Legea urmează să fie trimisă Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz.
O propunere similară este discutată și în comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache, unde sunt dezbătute în prezent modificările Codurilor penale. Astfel, potrivit unui amendament depus la Codul penal de deputatul PSD Eugen Nicolicea, cei care divulgă informații din cursul urmăririi penale riscă închisoare de până la 2 ani.
Social-democratul propune modificarea articolului 277 (Compromiterea intereselor justiției) astfel:
”Divulgarea oricăror date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă”.
Luni, Dragnea i-a amenințat pe jurnaliști ”prietenește”
El a transmis "prietenește" un mesaj celor care vorbesc public despre desființarea Pilonului II de pensii private, deși el a fost întrebat de jurnaliști despre suspendarea sa și nu despre desființarea Pilonului II, pentru a verifica informația făcută publică chiar de Comisia de Prognoză. Dragnea a făcut referire la răspandirea de informații false, pedepsită de Codul Penal.
"Prieteneste, noi nu o sa facem asa ceva, dar am vazut ca Orban s-a specializat in a face plangeri penale, zice asa articolul 278 din Codul Penal: 'Comunicarea de informatii false, comunicarea sau raspandirea cu stiinta, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, daca fapta este de natura sa aduca atingere securitatii nationale...'. O informatie de acest gen, care este suta la suta mincinoasa, poate destabiliza intr-adevar economic si social Romania si poate aduce atingere securitatii nationale", a declarat Liviu Dragnea.
Informația ”mincinoasă” la care s-a referit Dragnea este prevăzută și-n programul de guvernare la pagina 45. El a continuat să nege desființarea Pilonului II pentru a minimaliza impactul intenției de suspendare a Pilonului II și, mai mult, neagă că suspendarea contribuțiilor s-ar afla în programul de guvernare, deși conținutul acestuia îl contrazice
Referitor la proiectul privind suspendarea contributiilor catre Pilonul II de pensii, Liviu Dragnea a raspuns referindu-se la desfiintarea lui, ceea ce este altceva. "V-am zis ca in ce priveste programul de guvernare, nu exista aceasta prevedere. Desfiintarea pilonului II este o minciuna", a declarat el.
Potrivit unui proiect de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018 si publicat duminica seara, Guvernul vrea sa suspende plata contributiilor catre Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie - 31 decembrie. Astfel, contributiile CAS ar urma sa fie incasate integral la buget.
Despre acest proiect privind suspendarea contributiilor, Dragnea s-a limitat sa spuna ca nu e in programul de guvernare si atat, deși conținutul programului legislativ al Guvernului îl contrazice. Proiectul privind suspendarea contributiilor la Pilonul II se afla la pagina 45