Bruxellesul a fost instiintat privind sechestrul dispus de procurorii romani pe activele Lukoil, insa nu are un raspuns

T.d. | 20.07.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce a fost vizata de o extindere a cercetarilor pentru o presupura spalare de bani si evaziune fiscala in Romania, Lukoil a cerut ajutor, saptamana trecuta, din partea Comisiei Europene. Bruxellesul a confirmat ca a fost instiintat cu privire la situatie si ca analizeaza cazul, dar nu a dat un raspuns.

Potrivit presedintelui grupului petrolier rusesc Lukoil, Vagit Alekperov, Comisia Europeana a fost instiintata, insa nu are un raspuns in acest caz, transmite TASS, citata de Agerpres.

Asta dupa ce acum o saptamana, rusii au cerut ajutor de la Bruxelles pentru a confrunta acuzatiile de spalare de bani si evaziune fiscala pe care procurorii romani le aduc rafinariei administrate de Lukoil in tara.

Saptamana trecuta, vicele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller, spunea ca active de pana la 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare in Olanda si Marea Britanie, ar putea fi puse sub sechestru. Mueller a subliniat ca “nu exista o linie dreapta intre Comisia Europeana si un tribunal municipal din Romania” si ca acuzatiile aduse de procurorii romani sunt nejustificate.

“Am dori sa vedem o implicare europeana in acest caz pentru ca avem un tribunal relativ minor care ia decizii uriase cu un impact nu doar asupra activelor din Romania, ci si asupra activelor europene. Nu credem ca este corect”, a transmit Mueller.

El a subliniat importanta dosarului, in conditiile in care Lukoil detine active de noua miliarde de euro in UE si Balcani.

Procurorii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti au extins cercetarile fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti si directorul societatii, Bogdanov Andrey Iurevici. Anchetatorii vorbesc de presupuse infractiuni de folosire cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani. Actiunile ar fi dus la decapitalizarea societatii si ar fi provocat un prejudiciu de 1,2 miliarde de euro si peste 1,5 miliarde de dolari.

De altfel, si seful Lukoil Alekperov i-a scris vicepresedintelui CE pentru Uniunea energetica Maros Sefcovic. Rusul cere o “investigatie mai deschisa, in conditiile in care activitatea stabila la rafinarie afecteaza aprovizionarea cu produse petroliere in toata Uniunea Europeana”.

Acum Bruxellesul a confirmat primirea scrisorii de la Lukoil si a punctat ca investigheaza cazul, fara sa faca alte comentarii.

In replica, rusii de la Lukoil au respins acuzatiile aduse de procurori: “Lukoil opereaza in Romania din 1998 si este una dintre cele mai mari companii energetice de pe piata regionala. Lukoil este un cotribuabil prompt la bugetul de stat si un furnizor de produse de calitate catre consumatorii romani”, transmite grupul petrolier rusesc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22