Băsescu, despre raportul alegerilor prezidențiale din 2009: Ridicol, nu merită o reacție

E.b. | 09.09.2017

Traian Băsescu, președintele PMP, a afirmat sâmbătă că nu a avut curiozitatea să citească raportul Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 pentru că știe că scrutinul nu a fost fraudat în favoarea sa.

Pe aceeași temă

 
 

"Eu cred că sunt atât de ridicoli cu aceste concluzii încât nu merită o reacție a mea, dar voi reflecta dacă o să reacționez sau nu. Gândiți-vă că la ora asta eu nici măcar nu am avut curiozitatea să citesc raportul, pentru că știu foarte bine că alegerile nu au fost fraudate în favoarea mea. Iar acest lucru este dovedit de faptul că, în timp ce noi am avut un singur om în secțiile de votare, deci PDL, ei au fost reprezentați de șase partide, toți împotriva candidaturii mele, susținători ai lui Geoană. Cum putea acel om să fure buletine de vot? (...) Sunt speculații de cea mai proastă calitate", a spus Băsescu, la Neptun, unde a participat la Școală de vară a tinerilor populari, citat de Agerpres.

 

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, votat miercuri, precizează că s-au constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu.

 

Potrivit raportului, "aceste acțiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu și bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate".

 

"În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidențiale, reprezentanții celor două instituții au acționat în forță, cu rea credință, în total dispreț față de lege. Pe cale de consecință, ținând cont de faptul că diferența dintre cei doi candidați a fost doar de 70.321, care reprezintă aproximativ 0,68% din voturile valabil exprimate, și acțiunile de natură a determina fraudarea alegerilor fiind în favoarea candidatului Traian Băsescu, concluzionăm că amploarea acțiunilor a fost de natură a schimba rezultatul alegerilor", se menționează în raport.

Î

n document sunt precizate ca infracțiuni posibile constituirea unui grup infracțional organizat în vederea comiterii de infracțiuni electorale, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu.

 

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Oana Florea, a declarat că raportul pe care l-a elaborat acest for este parțial, pentru că unul dintre obiective nu a fost atins, și anume nu s-a putut afla dacă se susține acuzația publică de implicare a SRI și DNA în favorizarea fraudării alegerilor. Ea a adăugat că vor fi înaintate copii ale raportului comisiei la Parchetul General, la Consiliul Superior al Magistraturii și la Administrația Prezidențială, aceste instituții fiind cele care, potrivit legii, se pot autosesiza cu privire la persoanele și posibilele fapte constatate de comisia de anchetă. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22