Pe aceeași temă
Decizia a fost luată de Comitetul municipal pentru Situații de Urgență. De asemenea vor fi închise și saloanele de evenimente, a anunțat prefectul Capitalei.
Restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor și altor unități de cazare pot funcționa pentru clienții cazați în acestea.
Nuntile si botezurile sunt permise doar in aer liber, a precizat Cojanu.
Prefectul a precizat că aceste restricții intră în vigoare începând de miercuri și rămân în vigoare până în momentul în care rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori în 14 zile scade sub 1,5.
Situația evoluției pandemiei va fi analizată săptămânal.
Prefectul a mai spus că, dacă nu scade rata sub 1,5, aceste măsuri nu se vor relaxa și că sunt avute în vedere și alte restricții, iar dacă rata de infectare va depăși 3 la mia de locuitori, atunci se poate ajunge și la carantinarea unor zone.
Legat de obligativitatea purtării măștii de protecție pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ, prefectul de București a spus că Primăria Capitalei și primăriile de sector vor avea obligația să delimiteze aceste zone.
„S-a constatat că în jurul şcolilor nu prea poartă lumea mască, drept care s-a impus purtarea măştii, de la copii de vârstă de peste cinci ani şi adulţi, în intervalul orar 07:45 - şcolile încep dimineaţa la ora 08:00 - şi până la 21:15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21:00", a afirmat prefectul.
El a anunţat că o altă decizie se referă la intensificarea acţiunilor de control în târguri, pieţe, în mijloace de transport în comun şi în perimetrele unităţilor şcolare: "Trebuie să verificăm respectarea acestor cerinţe, fiindcă s-a constatat că în pieţe, târguri - lumea nici gând să poarte mască".
Întrebat de ce nu a fost aplicată şi recomandarea DSP Bucureşti privind pelerinajele religioase şi interzicerea staţionării în zona bisericilor, prefectul a răspuns: „Recomandarea CNSU s-a referit la pelerinaje, şi anume că nu e permis oamenilor din alte judeţe. Nu este cazul la noi şi nu am impus nicio măsură în sensul acesta. Era vorba de Iaşi, unde există o tradiţională manifestare religioasă anuală, Sfânta Parascheva. Dacă vă uitaţi în hotărârea de Guvern 782/2020 este precizat cum se desfăşoară aceste procesiuni. Ele nu sunt interzise. S-a interzis prin hotărârea de aseară doar pelerinajul. Doar nu credeţi că lumea nu se mai însoară, nu mai botează copii, dar, atenţie, ştiţi că există un număr limitat”.
Deciziile au fost luate de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit marți seară pentru a decide ce restricții vor fi impuse în Capitală, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19.