Pe aceeași temă
Bucurestiul va beneficia de o harta a memoriilor comuniste. Proiectul urmeaza a cuprinde sediul fostei Securitati sau fostele spatii de arest si tortura, care vor putea fi vizitate in cadrul unor trasee ghidate, potrivit Romania Libera.
Anunțul a fost făcut de preşedintele executiv al Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, la dezbaterea "După 25 de ani. Cum privim azi în trecut?".
"Este un proiect pilot pe care am vrea să-l vedem replicat în toate oraşele, pentru că toate au avut un sediu de Securitate, au avut spaţii de arest sau chiar de tortură. Trebuie să repunem istoria vie în centrul comunităţilor. Noi avem în Bucureşti şansa de a avea un memorial, încă neorganizat ca atare", a spus Radu Preda.
El a mai spus că centrul Bucureştiului nu este doar centrul puterii actuale ci a fost şi centrul puterii comuniste.
"A nu conştientiza faptul că, în clădiri concrete, între ziduri concrete, s-au petrecut lucrurile pe care noi le citim în manuale sau pe care noi le vedem în filme este o gravă defazare istorică şi biografică în raport cu trecutul recent", a declarat Preda, adăugând că institutul îşi propune să pună clădirile în circuitul memorial, "direct sau indirect, măcar şi prin simpla menţionare în faţa clădirilor printr-o semnalizare adecvată aceea ce a însemnat clădirea respectivă în perioada comunistă".
Acesta a precizat că, pe harta memoriilor din Bucureşti, ar urma să se regăsească sediul Securităţii, aresturile care au fost risipite peste tot, Direcţia de paşapoarte de pe strada Nicolae Iorga şi Casa Poporului.