Bucurestiul va gazdui un Summit regional pe securitate cibernetica, in mai 2015. Sunt asteptati oficiali din 19 tari

T.d. | 07.04.2015

Pe aceeași temă

Bucurestiul va gazdui, intre 11-13 mai 2015, un Summit regional pe securitate cibernetica. Anuntul a fost facut de ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, care a vorbit despre un efort cumulat al Romaniei impreuna cu Departamentul de Stat american pentru Comert, Ambasada SUA la Bucuresti si alte 17 state din regiune – membre sau non-membre UE si NATO.

Potrivit ministrului, cu aceasta ocazie va fi inaugurat si proiectul pilot privind centrul de inovare in domeniul securitatii cibernetice, realizat in Bucuresti cu ajutorul USTDA. De altfel, Romania este natiune-lider a Fondului de Sprijin creat de NATO pentru apararea cibernetica a Ucrainei, potrivit Hotnews.

"La acest Summit va fi prezent si Secretarul de stat pentru Comert din SUA. De asemenea, Primul ministru a trimis invitatii catre omologii din tarile respective, eu catre omologii mei din aceste tari, CERT-ul la fel”, a spus marti ministrul Sorin Grindeanu, intr-o conferinta.

Potrivit oficialului roman, “este o manisfestare care ar trebui ca, dincolo de inaugurarea acelui proiect pilot - acel centru de inovare realizat cu ajutorul USTDA, care este unic in aceasta zona a Europei si care trebuie sa primeasca dimensiunea pe care ne-o dorim, cred ca Romania trebuie sa afirme un prim rol in zona in securitatea cibernetica mai ales ca avem responsabilitati date inclusiv de structuri militare in gestionarea acestui domeniu de securitate cibernetica”, a continuat Grindeanu. 

Summit-ul, spune ministrul, are ca scop o politica comuna in privinta securitatii cibernetice.

Trebuie amintit, in context, faptul ca in vara lui 2014, fostul ministru al Comunicatiilor Razvan Cotovelea anunta ca Guvernul Statelor Unite ale Americii va aloca 800.000 de dolari pentru un studio de fezabilitate privind infiintarea unui Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Bucuresti.

Studiul urma sa fie realizat de firma americana General Dynamics. Ministrul a spus ca Romania a fost aleasa dintre alte tari si centrul va fi unul de importanta regionala.
 

Bucurestiul se implica in securitatea cibernetica a Ucrainei

In septembrie 2014, Serviciul Roman de Informatii (SRI) transmitea faptul ca Romania devine natiune-lider in cadrul Fondului de Sprijin creat de NATO pentru apararea cibernetica a Ucrainei.

Astfel, in urma unei hotărâri a CSAT, România va participa în calitate de naţiune-lider la Fondul de Sprijin creat prin contributia voluntară a ţărilor membre NATO, avand scopul dezvoltarii capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei, a anuntat SRI. SRI mai preciza la acel moment că, având în vedere evoluţiile de securitate în domeniu, România, prin instituţiile abilitate, acordă o atenţie deosebită prevenirii şi contracarării ameninţărilor la adresa sa şi a aliaţilor săi.

În contextul evenimentelor generate de tensionarea relaţiilor ruso-ucrainene şi pe fondul necesităţii Alianţei Nord-Atlantice de a-şi întări graniţa de est, au fost implementate noi măsuri de securitate, sens în care a apărut şi ideea creării, pe baza contribuţiei voluntare a ţărilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei, puncta SRI într-un comunicat de presă dat publicităţii.

Conform sursei citate, expertiza pe care SRI o deţine în domeniul securităţii cibernetice - apreciată atât în proiecte desfăşurate în ţara noastră, cât şi în cadrul cooperării cu NATO, prin contribuţii la crearea de platforme specifice şi prin participarea activă la exerciţii precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de către CSAT, a participării ţării noastre, prin Serviciul Român de Informaţii, în calitate de naţiune-lider, la acest Fond.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22