Pe aceeași temă
Această abordare a fost o chestiune de securitate pentru Austria, a reiterat cancelarul, reluându-şi totodată criticile faţă de o politică de azil „eronată" a UE şi acuzând presiuni la adresa Austriei. În opinia lui Nehammer, dezbaterea privind migraţia a fost din nou pusă în mişcare la nivelul UE odată cu veto-ul Austriei.
Blocarea de către Austria, joi, a aderării României şi Bulgariei la spaţiul fără controale la frontieră a provocat o mare agitaţie. Criticile au fost exprimate nu numai de ministrul german de externe Annalena Baerbock, ci şi de guvernele de dreapta din Italia şi Ungaria, cunoscute ca fiind de linie dură în materie de migraţie. De asemenea, România a recurs la măsuri diplomatice drastice şi şi-a rechemat ambasadorul în Austria pentru consultări, scrie Die Presse.
„Nu va exista nicio extindere (Schengen) atât timp cât frontiera externă nu este protejată în mod eficient.
Politica de azil eşuată a UE a cauzat această situaţie. Ameninţările şi argumentele polemice sunt folosite pentru a încerca să se crească presiunea împotriva Austriei.
Atât timp cât 75.000 de străini ajung neînregistraţi în estul Austriei, aceasta este o problemă de securitate şi trebuie rezolvată odată”, a afirmat cancelarul, conform cotidianului Die Presse, citat de News.ro.
După ce, de la jumătatea lunii noiembrie, tunisienii nu mai au voie să intre în Serbia fără viză, din ianuarie acest lucru se va aplica şi indienilor, ceea ce ar fi de natură să oprească „turismul de azil prin Serbia", crede cancelarul austriac. El spune că solicitările de azil din partea tunisienilor au "scăzut drastic" după ce au încetat să mai fie scutiţi de vize.
Ministerul austriac de Interne a citat, de asemenea, o serie de cifre pentru a explica abordarea restrictivă a Austriei. 40 la sută dintre migranţi ar veni la Belgrad cu avionul şi apoi ar ajunge în Austria cu ajutorul traficanţilor prin Serbia şi Ungaria sau prin Serbia, România şi Ungaria. Alţi 40 la sută vin în Austria pe cale terestră din Turcia, prin Bulgaria sau România şi Ungaria.
Cifre similare au fost recent puse sub semnul întrebării de experţi în migraţie, precum Judith Kohlenberger, notează Die Presse.
„Din punct de vedere pur geografic, Bulgaria nu este o rută relevantă pentru persoanele care călătoresc fără viză în Serbia. Şi doar trei la sută dintre toţi solicitanţii de azil din Austria iau ruta prin România. Faptul că Austria dă vina pe România şi Bulgaria, dar nu şi pe Ungaria sau Croaţia, este iraţional şi ipocrit", a scris ea pe Twitter.
Ministerul de Interne a contrazis cele trei procente despre care vorbeşte experta, deşi şi România a acuzat anterior Austria că a argumentat cu cifre false, notează cotidianul austriac.
În timp ce ministrul de externe Alexander Schallenberg, membru al aceluaişi partid conservator ÖVP din care face parte cancelarul, a subliniat vineri, la mai multe posturi de radio, că acţiunea Austriei nu a fost un veto, ci mai degrabă un "apel la ajutor", liderul regional din Viena al Partidului Popular, consilierul Karl Mahrer, a cerut sâmbătă, într-o declaraţie, ca veto-ul Austriei să fie luat în serios.
Este necesară „o regândire a politicii de azil şi migraţie în Europa. Aceasta este singura modalitate de a garanta libertatea şi securitatea ca drepturi fundamentale", a declarat Mahrer.
O discuţie despre distribuţia solicitanţilor de azil într-o "Europă a libertăţii de călătorie şi a unor sisteme sociale complet diferite nu ar duce nicăieri. O extindere a sistemului Schengen, care oricum nu mai funcţionează, nu are sens", a spus el.
Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze joi decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.
Comentarii 4
nick - 12-12-2022
Romania este destul de importanta pentru Rusia ca sa fie lasata in pace.Cind incercam sa deschidem o poarta in Est(Moldova ) ni se inchide alta !
RăspundeDarie - 12-11-2022
Poziția Austriei este de origine ocultă (nicio legătură cu „oculta mondială” și alte tâmpenii). Oameni cheie în decizia Austriei au fost acționați la buton. Mulți au râs când din Statele Unite veneau declarații despre Austria ca fiind o țară infestată cu oameni ai Rusiei. Dar oamenii au râs și când Statele Unite au avertizat asupra iminenței invaziei în Ucraina. Astăzi nu mai râd! Ei bine, ne-a venit a doua oară rândul să nu mai râdem! Comportamentul psihologic al lui Karl Nehammer este al unuia „strâns cu ușa”, iar expresia lui „atâta timp cât frontiera nu va fi sigură” însemnă de fapt niciodată. Pentru că așa i s-a pretins. Cine are butonul pe persoane cheie din Austria? Cine i-a îmbogățit în ultimul timp! Și cine i-a îmbogățit? Ofițeri KGB deghizați în oameni de afaceri. Apropo, aceiași oameni au butonul și pe OMV. Tragedia este că din lipsă de resurse Occidentul s-a aruncat în brațele Rusiei, iar astăzi îi e greu să-și mai revină din șocul realității.
RăspundeMircea Oprea - 12-11-2022
Ce trăim este o nebunie! Niciodată, nici o graniță, a nici unui stat nu este sigură, mereu va fi permeabilă în fața corupției și a presiunilor de tot felul. Toate argumentele împotriva României sunt sunt false și ipocrite. Cei 75000 de străini ajunși în Austria, chiar dacă, o parte, au trecut prin România, au mai trecut o vamă, cea care ne desparte și pe noi de Schengen. Vor ajunge străini ilegali, cu miile, și de-acum încolo și nu din vina noastră. Greșeala enormă pe care a făcut-o România în 2007 a fost că nu a negociat ferm, pe picior de egalitate, intrarea în UE cu același statut ca oricare alt stat. Atunci trebuia să ne batem pe principiul ori/ori, fără a renunța să avem același statut meritat la fel ca Germania, Franța, Austria, Olanda și celelalte. Acum stăm la mâna oricui vrea să ne șantajeze, căci asta e politica, curva care face de rușine și cel mai ordinar bordel! Niciodată nu vom fi perfecți până-ntr-atât încât să fim doriți, dar aici nu e vorba de cine pe cine îl dorește la cină... Suntem în Europa, unii mai în centru, alții mai la margine, ca fenomen geografic, ca un dat iar Istoria a pedepsit îndeajuns România pentru felul în care e așezată. Admir pe olandezi pentru felul în care și-au ridicat pământul (în bună parte! ) deasupra nivelului mării, admir felul în care austriecii au știut să se smulgă din ghearele sovieticilor și credeam că experiența lor e o bună lecție pentru ca ei să fie generoși și înțelegători încât să ne întindă acum, când au ocazia, o mână de ajutor și nu să ne dea cu pumnul în față! Din fericire, lumea nu se termină mâine.
RăspundeIon - 12-11-2022
Nici peste 100 de ani la mafia si coruptia din Romania.
Răspunde