Pe aceeași temă
Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că decizia adoptată va fi înaintată vineri CNSU: „Astăzi (vineri-n.r.) a avut loc întâlnirea grupului tehnico-știinífic cu care ne-am consultat pe propunerea INSP-ului de carantinare a zonei București-Ilfov. Hotărârea votată cu majoritate, astăzi, în cadrul grupului, a fost de a nu se carantina Bucuești-Ilfov. Asta va fi propunerea care va merge către CNSU și care în cursul zilei de astăzi va fi pezentată miniștrilor și membrilor CNSU și premierului”, a spus Arafat, potrivit Mediafax.
Conform acestuia, grupul tehnico-științific a propus întărirea controalelor pentru respectarea măsurilor impuse până acum și abilitarea grupului de a propune măsuri suplimentare spre aprobare CNSU, dacă situația o va impune.
Simona Pîrvu, de la Institul Naţional de Sănătate Publică, a explicat în cadrul conferinţei că instituţia pe care o reprezintă a mai făcut de-a lungul timpului propuneri şi nu toate au fost preluate de către autorităţi, precizând că specialiştii INSP nu cunosc toate datele care duc la luarea unei decizii de carantinare, doar pe cele medicale.
„Institutul Naţional de Sănătate Publică, ţinând cont de situaţia epidemiologică şi de faptul că măsurile stabilite pentru zona Bucureşti, metropolitană Bucureşti, nu au fost suficiente sau suficient de eficiente, a propus măsura carantinei. De la propunere până la adoptarea unei decizii sunt o serie de paşi care trebuie urmaţi şi care sunt foarte clar reglementaţi. Scopul propunerii a fost de supune aceasta în cadrul discuţiei Grupului Ştiinţifico-Tehnic şi a înainta decidenţilor o serie de propuneri care să fie analizate şi care să stea la baza deciziilor ulterioare. Dar, INSP a formulat propuneri de-a lungul pandemiei care nu au fost întotdeauna preluate în totalitate deoarece noi suntem instituţie profesională de sănătate publică, nu avem toate datele şi nu cunoaştem toate datele care ar putea duce la o concluzie finală”, a transmis Simona Pîrvu, în cadrul conferinţei de presă.
Ea a mai afirmat că tendinţa de creştere a cazurilor de COVID este în continuare de creştere, iar situaţia epidemiologică este una fără precedent de la începutul pandemiei.
„În ultima săptămână se observă o uşoară încetinire a creşterii numărului de cazuri, asta nu înseamnă că suntem în descreştere, tendinţa este în continuare de creştere. Situaţia epidemiologică este una fără precedent şi este una gravă, cum nu a fost de la începutul pandemiei, dar încetinirea vitezei creşterii numărului de cazuri se poate pune pe seama faptului că populaţia a înţeles să răspundă şi să aplice poate mai riguros regulile şi măsurile impuse până acum. De asemenea, am observat o creştere a adresabilităţii populaţiei pentru vaccinare cu prima doză şi subliniem în continuare faptul că este singura cale pentru a depăşi situaţia în care ne aflăm”, a declarat reprezentantul INSP.