Carmen Dan recidivează: Poliția investighează așa-zisele incitări la violență de pe Facebook

Dora Vulcan | 11.12.2017

Poliția anunță investigarea unor postări ale protestatarilor de pe Facebook după protestele de duminică seara. Anunțul a fost făcut sub forma unui așa-zis apel către cetățeni, care trebuie să participe la manifestări publice și să îşi exercite dreptul la liberă exprimare fără violenţă şi civilizat.

Pe aceeași temă

 

 

 

După protestele de iarna trecută, Carmen Dan a citit o listă a persoanelor care au îndemnat la proteste, înfierându-le cu mânie proletară, într-o conferință de presă care a amintit de tribunalele bolșevice ale poporului.

 

De astă dată, Poliția română este cea care, sub forma unui așa-zis apel, face apologia cetățeanului de bună-credință care ar fi în pericol să fie manipulat de postările de pe Facebook care îndeamnă la violență. ”Există tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență)”, se spune în apelul poliției. Unde a sesizat onor poliția română această ”tendință” și cum a depistat că cetățenii ”de bună credință” au fost manipulați? În ce fel a produs ”tendința” efecte? De când are poliția română ca atribut devoalarea tehnicilor de manipulare? Mai ales când acestea nu produc efecte! Adică violența în numele căreia a fost lansat apelul. Care violență? Unde s-a înregistrat la protestele de duminică? Ca efect al ”tendințelor” de manipulare a cetățenilor de ”bună-credință”:

 

”În acest context, vă informăm că, la nivelul Poliției Române, sunt demarate cercetări, sub coordonarea unităților de parchet teritorial competente, față de persoane bănuite de săvârșirea infacțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice” - spune poliția. Care context? Știe poliția ce înseamnă cuvântul ”context”? Sau corect ar fi, mai degrabă, ”pretext”?

 

Ironic este că unele dintre postările înfierate fac trimitere ironică tocmai la măsura dispusă de ministrul de Justiție, care a deschis pușcăriile prin legea recursului compensatoriu, eliberând în societate, în prag de iarnă, criminali și violatori fără vreun studiu de impact și fără măsuri pregătitoare de reintegrare a acestora în societate. Veriga slabă în argumentația poliției este însă faptul că la protestele de duminică seara nu s-a înregistrat totuși nicio manifestare violentă, așa că logica apelului este una șubredă pentru că vorbește de o cauză a ceva ce nu a produs efecte. Și nu doar vorbește, anchetează! Așadar, anchetează o cauză a unui efect care nu există!

 

Carmen Dan se străduiește, în specificul manipulării bolșevice, să creeze false conflicte și stări de tensiune. Singura tensiune este cea creată de buldozerele mașinii de vot a coaliției care sfidează o țară întreagă trecând pe repede înainte legile Justiției în parlament. Iar ceea ce face Carmen Dan, odată cu multiplicarea nejustificată a forțelor de ordine la protestele pașnice se numește abuz de putere.  În afara manipulării ordinare comise prin intermediul poliției române.

 

 

 

 Apelul Poliției:

 

În aceste zile, pe rețelele sociale, cetățenii sunt invitați să participe la o serie de manifestații publice. Înainte de a da curs invitației, recomandăm tuturor să fie atenți cu cine interacționează în mediul on-line, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate.

 

Sub protecția anonimatului, există tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență).

 

Astfel, dacă primiți mesaje de genul: „Atacați secțiile de poliție și luați arme și muniții de acolo!”, „Ca să faceți rost de oameni dispuși la violență, atacați închisorile, eliberați deținuții și înarmații!”; „La furci și topoare tată, că nicio manifestare de-asta domnească nu a adus rezultate!”; „Până nu intram peste ei în Parlament cu ce se prinde în mână și rupți în bătaie, atât ei cât și jandarmii, care apără hoții nu se rezolvă nimic!”, e bine să știți că acestea pot îmbrăca forma infracțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice.

 

În acest context, vă informăm că, la nivelul Poliției Române, sunt demarate cercetări, sub coordonarea unităților de parchet teritorial competente, față de persoane bănuite de săvârșirea infacțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice.

 

Instigarea este o infracțiune prevăzută de articolul 368 din Codul Penal și este pedepsită de lege.

 

Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul prevăzut de articolul 30 din Constituția României. Totuși, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres că: ”Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

 

Asigurăm toți cetățenii că Poliția Română acționează, în sistem integrat, alături de celelalte instituții ale statului, pentru siguranța comunității și respectarea drepturilor fiecărei persoane.

 

Apelul poliției române survine unei declarații de aceeași factură făcută de purtătorul de cuvânt al PSD

 

 

 Adrian Dobre (PSD) acuză că în USR există o aripa neofascistă. Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a afirmat luni, invitat la Antena 3, ca in USR exista o "aripa neofascista".

 

Acesta a invocat, in sprijinul afirmatiei sale, sustinerea pe care acesti parlamentari ai USR o arata fata de "protestatari de profesie" si "limbajul, amenintarile inclusiv cu moartea" pe care le-a "citit pe Facebook" la adresa parlamentarilor PSD.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22