Pe aceeași temă
Catalin Predoiu a acceptat propunerea celor doi copreședinți ai PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, de a deveni lider al PNL București. Consiliul Național al PNL care va avea loc vineri va valida această propunere, precum si criteriile de integritate. Tot vineri ar urma sa fie anuntat si numele celui care va candida din partea PNL la primaria Capitalei
Drept premiu de consolare, Vasile Blaga a anuntat ca Predoiu ramane propunerea pentru functia de prim-ministru, in campania de anul viitor.
De asemenea, Alina Gorghiu a declarat ca s-a discutat unificarea functiilor de secretar general, astfel ca cel care va detine aceasta functie in noul PNL va fi primarul Oradei, Ilie Bolojan.
In felul acesta, cei doi secretari generali - Gheorghe Flutur si Marian Petrache- si-au pierdut functiile, ceea ce nu inseamna insa "o sanctiune", s-a grabit Alina Gorghiu sa precizeze. Informatii despre inlaturarea celor doi, in cadrul campaniei de indepartare a figurilor obosite si controversate, circulau de multa vreme in media.
Candidatul la Primaria Capitalei, iesit din sondaje
"Candidatul pentru Bucuresti va fi desemnat in aceasta saptamana pe baza analizei sociologice facute si va fi anuntat la Consiliul National de Coordonare" a spus Vasile Blaga.
Intrebat daca acesta ar putea fi europarlamentarul Cristian Busoi, Blaga a raspuns ca ar putea fi o varianta.
PNL Bucuresti urmeaza sa aiba o sedinta miercuri, cand se vor discuta analizele interne si se va decide candidatul.
La randul sau, Alina Gorghiu a afirmat ca nu este multumita de scorul politic de care se bucura candidatii PNL in Bucuresti.
"Sunt sectoare unde candidatii au mult sub scorul politic si acest lucru nu-mi face niciun fel de placere, dar si eu si Vasile Blaga si Catalin Predoiu, care va prelua aceasta functie, avem o misiune foarte clara: sa gasim formula castigatoare pentru fiecare sector. Nu o avem in toate sectoarele in acest moment, dar va sigur ca lucrurile sunt intr-un proces continuu, se desfasoara, se vor face analize in februarie, in martie, de fiecare data cand va fi nevoie pentru a vedea ce imbunatatiri trebuie aduse ofertei noastre", a spus Gorghiu.
Predoiu a exclus luni posibilitatea de a-si asuma el candidatura, din pozitia de lider al filialei. "Cred ca trebuie sa ne axam pe ambele proiecte, in paralel cu pregatirea alegerilor locale, sa continuam eforturile pentru a pregati guvernarea. Nu este vorba de a trece de la un proiect la altul, de a cumula o functie in plus. Este vorba despre a-mi aduce contributia alaturi de colegi la alegerile locale" a spus el.
Amintim ca in cursa interna pentru candidatura la Primaria Capitalei s-au inscris europarlamentarul Cristian Busoi, deputatii Costica Canache si Ludovic Orban si Petre Roman.
PNL se curata de personajele controversate si de cei cu dosare penale
PNL a anuntat la sfarsitul lunii noiembrie ca partidul va fi curăţat de personajele controversate la fel ca si de cei care au deschise dosare penale. Conducerea PNL a anuntat ca intentioneaza să selecteze candidatii la alegerile locale pe baza unor criterii de integritate, care vor fi adoptate la Consiliul Naţional din 11 decembrie.
PNL este supus in aceasta perioada unui audit intern realizat de o firma de specialitate, care sa le indice cum si cine trebuie reformat in partid. Aceste criterii vor folosi şi la îndepărtarea din prima linie a partidului a personajelor controversate sau care au deschise dosare penale. Vizaţi ar fi Marian Petrache şi Teodor Atanasiu, potrivit unor surse citate de presa.
Criteriile de integritate pentru candidatii PNL, in forma din prezent:
1. Lustratie
a. Sa nu fi fost membru sau colaborator al fostei securitati si sa nu fi fost dovedit ofiter acoperit;
b. Sa nu fi detinut functii retribuite in aparatul de conducere al Partidului Comunist Roman, la orice nivel.
2. Traseism
Sa nu isi fi schimbat apartenenta politica astfel incat sa fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decat prin fuziuni.
3. Nepotism
Sa nu fie angajat in functii, in cadrul institutiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, sotul/sotia, rude sau afini de gradul I.
4. Contracte cu statul
Sa nu fie parte in afaceri sau contracte cu institutia pentru care candideaza sau in institutii din subordinea acesteia.
5. Fals in declaratii
Sa nu aiba neregului sau falsuri constatate prin decizii definitive, in declaratia de avere sau interese.
6. Incompatibilitate si conflict de interese
Sa nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibiltate sau conflict de interese.
7. Atitudini discriminatorii
Sa nu fi avut declaratii sau atitudini rasiste, sovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotarari definitive.
8. Datorii la buget
Sa nu inregistreze datorii la bugetul local, mai vechi de un an, in calitate de persoana fizica.
9.Plagiat
Sa nu fi fost dovedit prin hotarari judecatoresti definitive ca a obtinut diplome sau alte titluri prin plagiat.
10. Probleme penale.
a. Sa nu fi fost condamnat definitiv pentru o infractiune de coruptie, pentru infractiuni comise cu violenta sau pentru alte infractiuni cu intentie;
b. Sa nu fi inceput impotriva sa urmarirea penala pentru infractiuni de luare/dare de mita sau infractiuni comise cu violenta;
c. Sa nu fi fost trimis in judecata pentru alte infractiuni comise cu intentie
d. Sa nu se afle intr-o masura preventiva- arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infractiune cu intentie.
Unul dintre lucrurile care atrage atentia in acest "decalog" este punctul referitor la plagiat, stiut fiind ca decizia este luata de Comisiile de etica din cadrul universitatiilor care au dat titlul de doctor sau de Consiliul National de Etica, desfiintat recent de ministrul Educatiei".
Intrebata asupra acestei chestiuni, Alina Gorghiu s-a facut ca nu intelege faptul ca nu instantele dau verdictul de plagiat, ci Consiliul de Etica
"Nu s-a facut distinctie, in toate cazurile s-a mers pe ideea unei hotarari judecatoresti definitive tocmai pentru a nu exista arbitrariul pe care il impune o acuza in spatiul public nesustinuta ulterior. Este nevoie sa dovedesti cand faci o acuza, nu este suficient sa faci o acuza mai ales in cazul unor candidati care ar putea pierde o candidatura pentru o simpla acuzatie in spatiul public nesustinuta. Ramane deschisa pentru dezbateri toata lista de criterii. Au fost si astazi colegi care au avut mandat de la organizatii sa vina sa faca nuantari pe text. Va fi intersanta sedinta din Consiliu pentru ca toata lumea va avea un cuvant de spus atunci cand vorbim de un proces atat de complex care presupune schimbarea la fata a PNL. E un moment foarte important." , a spus Alina Gorghiu, luni, intrebata la ce se refera criteriul de la punctul 9, anume “hotararea judecatoreasca”, in conditiile in care nu sunt cunoscute cazuri de hotarari judecatoresti privind cazuri de plagiat, arata Hot News.
Purtatorul de cuvant al partidului, Ionut Stroe, sustine ca respecivele criterii vor fi aplicate atit pentru alegerile locale, cit si pentru cele parlamentare si ca vor viza intregul partid."S-ar putea sa fie dureros acest proces de selectionare si de desemnare a viitoarei oferte politice a PNL la nivel local. In mod obiectiv, criteriile se aplica pentru tot partidul, nu doar pentru cei in plan local. Am subliniat nevoia de a avea aceste criterii atat pentru alegerile locale, cat si pentru alegerile parlamentare', a aratat Stroe.
Potrivit lui Stroe, oferta PNL de anul viitor nu va contine nicio persoana asupra careia sa planeze dubii legate de integritate.