Catalin Predoiul critica MASURILE FANTEZISTE ale noului Cod Fiscal: Guvernul Ponta adanceste deficitul bugetar cu 16 miliarde de lei

T.d. | 24.02.2015

Pe aceeași temă

Prim-vicepresedintele PNL si premierul asumat al liberalilor, Catalin Predoiu, critica “masurile fanteziste” din proiectul noului Cod Fiscal. Liderul PNL ii cere ministrului de Finante sa publice sursele de finantare pe care se bazeaza modificarile Codului Fiscal.

Intr-un comunicat de presa, Predoiu vorbeste despre intentia guvernului Ponta de a taia “toate toate taxele si adanceste deficitul bugetar cu 16 miliarde de lei".

Mă alătur economiştilor şi oamenilor de afaceri care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la sustenabilitatea aplicării reducerilor nesperate ale taxelor principale”, subliniaza liderul liberal, cerand “responsabilitate” guvernamentala pentru a nu se ajunge la “o avalansa de falimente in randul microintreprinderilor”.


Comunicatul integral:

“Cereţi-i ministrului de Finanţe să prezinte sursele de finanţare pentru modificarea Codului Fiscal!

Astăzi, ministrul Finanţelor Darius Vâlcov va prezenta Comisiei de Buget, finanţe și bănci din Camera Deputaţilor modificările Codului Fiscal. Acele măsuri fanteziste prin care guvernul Ponta taie toate taxele şi adânceşte deficitul bugetar cu 16 miliarde de lei.

Fac un apel către deputaţii Comisiei de Buget să ceară imperativ ministrului de Finanţe explicaţii cu privire la sursele de finanţare ale acestor măsuri pe termen mediu şi lung, nu doar pentru trei sau şase luni. Mă alătur economiştilor şi oamenilor de afaceri care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la sustenabilitatea aplicării reducerilor nesperate ale taxelor principale - TVA, CAS şi cota unică. Concomitent, există şi intenţia de penalizare a microîntreprinderilor fără angajaţi şi de introducere a obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri. Aştept ca Guvernul să trateze cu responsabilitate acest subiect şi să nu declanşeze o avalanşă de falimente în rândul microînreprinderilor, o dată cu aplicarea acestor politici fiscale.

Mai mult, măsura privind obligativitatea de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice va încuraja munca la negru. Vă reamintesc că această modificare îi vizează pe românii care au mai multe colaborări care să le rotunjească veniturile. Atitudinea Guvernului faţă de aceştia este una discriminatorie, nefăcând altceva decât să descurajeze munca.

Am încredere că Parlamentul va veni cu propuneri de modificare a Codului Fiscal care să îndrepte aceste derapaje periculoase atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru cetăţenii şi bugetul statului român.

Orice reducere sau majorare de taxe trebuie tratată cu responsabilitate, iar impactul trebuie analizat şi prezentat în detaliu. Asta aşteptăm cu toţii de la un Executiv şi un Legislativ responsabil”, afirma Catalin Predoiu.
 

Noul Cod Fiscal primeste critici

Un exercitiu de imagine, o copie dupa initiativele PNL, probabilitate scazuta de aprobare – sunt cateva dintre criticile provocate de anuntul Guvernului privind promovarea unui nou proiect de Cod Fiscal.

Astfel, presedintele Consiliului Fiscal considera ca sunt sanse reduse ca proiectul noului Cod Fiscal sa fie aprobat “in aceasta forma”. Ionut Dumitru crede ca un asemenea “soc” fiscal nu poate fi amortizat in buget.

"Cred ca probabilitatea aprobarii proiectului de Cod Fiscal in aceasta forma este foarte mica. Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca un astfel de soc nu poate fi acomodat in buget. As mentiona in plus ca efectul estimat de catre Ministerul Finantelor este unul foarte optimist, in care efectele de runda a doua (reducerea evaziunii, crearea de locuri de munca, crestere economica mai mare), anuleaza aproape doua treimi din impactul negativ brut pe venituri",  a declarat luni Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Critici vin si de la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis considerand ca noul Cod Fiscal a fost proiectat in graba.

Klaus Iohannis sustine ca premierul Victor Ponta nu a discutat cu el inainte sa anunte propunerea sa in ce priveste politica fiscala. In plus, presedintele considera ca Executivul a copiat initiativele PNL in elaborarea noului Cod.

E un lucru interesant ca exercitiu teoretic. Ca exercitiu practic, nu mi se pare”, a spus Iohannis cu privire la noua propunere de Cod Fiscal.

Seful statului a critica initiativa Guvernului Ponta, despre care spune ca e copiata dupa propunerile PNL.

Pe ansamblu, toate propunerile sint luate din programele PNL sau ale mele. E foarte frumos sa spui electoratului Nu mai platiti impozite, benzine. Dar apare o problema in buget, inseamna ca nu mai finantezi scolile, spitalele. Aceste lucuri trebuie facute dupa analize serioase, nu intr-o luna”, sustine Iohannis.

“E o situatie cam cum am avut-o in toamna trecuta, cind de pe o zi pe alta s-a redus CAS cu 5%. Ca si acum, reducem TVA, reducem cota unica, accizele. Si atunci de unde se colecteaza bani de la buget?”, puncteaza seful statului.

Exista solutii, ele au fost prezentate de mine si de PNL. Semnul mare de intrebare pe care mi-l pun e cum poate Guvernul sa vina cu un program de reduceri de taxe fara sa spuna de unde astupi gaura?”, argumenteaza Iohannis.


Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, proiectul noului Cod Fiscal
, acesta urmand sa fie pus in dezbatere publica si trimis apoi in Parlament pentru aprobare. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a prezentat, in sedinta saptamanala de guvern, principalele prevederi ale noului Cod Fiscal.

Concret, este vorba despre TVA redus la 20% din 2016, cota de impozitare diferentiata pentru microintreprinderi tot din 2016, scaderea cotei unice la 14% din 2019 si obligatia de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice.

Astfel, toate reducerile de taxe preconizate vor avea un impact bugetar negativ brut de 16,2 miliarde de lei in 2016 si un impact net de 6,8 miliarde de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22