Catedrala "Mantuirea Neamului", a doua ca marime din Europa, costa 200 de milioane de euro. Lucrarile incep in august

Fara Autor | 09.02.2010

Pe aceeași temă

Lucrarile pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului vor demara la inceputul lunii august. Constructia va avea dimenisuni impresionante, urmind sa fie a doua ca marime din Europa, cu o capacitate de 5000 de persoane si un pret pe masura: 200 milioane euro, fara finisaje. Banii urmeaza sa fie strinsi de la enoriasi si stat, dar si prin organizarea unei "loterii nationale". PF Daniel declara in toamna lui 2008 ca nu va inalta o catedrala gigantica, iar edificiul va concentra toate valorile din tara intr-un simbol reprezentat in pridvorul lacasului.

Edificiul ortodox, care se va ridica in vecinatatea Palatului Parlamentului (Calea 13 Septembrie, pe Dealul Arsenalului), va impresiona prin dimensiuni – 120 metri inaltime (inclusiv subsolurile), 120 metri lungime si 70 metri latime. Catedrala va avea o suprafata de 38.000 de metri patrati (de zece ori mai mica decat Palatul Parlamentului), iar la slujbele care vor avea loc aici vor putea participa aproape 5.000 depersoane. In baza planurilor stabilite la mijlocul anului trecut, cladirea, care se va desfasura pe cinci etaje, dintre care trei subterane si doua deasupra solului, va avea 12 lifturi, doua spatii de cazare cu un total de 500 de locuri, 250 de locuri de parcare subterane. Catedrala va avea trei altare si un pridvor care va fi deschis permanent. Patriarhia Romana doreste ca pana la sfarsitul anului 2013 sa fie finalizate lucrarile de constructii la rosu, inclusiv acoperisul, iar finisarile si dotarile cu mobilier sa fie realizate pana in 2015.

"Va fi clar cea mai mare catedrală din România", a declarat pentru Gandul părintele Constantin Stoica, "şi printre cele mai reprezentative edificii ortodoxe din Europa". Lăcaşul ce urmează a fi ridicat pe Dealul Arsenalului este depăşit în înălţime de catedrala Sfântul Sava din Belgrad, iar, ca număr de participanţi la slujbă, de Hristos Mântuitorul, catedrala din Moscova, care poate găzdui 10.000 de persoane.

Cu două hramuri: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) şi Sfântul Apostol Andrei, catedrala de la Bucureşti va fi ridicată pe un teren aflat în proprietatea Patriarhiei din 2005, acordat prin ordonanţă de Guvern, având ca destinaţie exclusivă construcţia viitoarei Catedrale a Mântuirii. 10 firme s-au înscris la concursul de proiecte, urmând ca până pe 31 mai să fie întocmite studiul de fezabilitate (SF) şi proiectul tehnic pentru autorizare (PT). La finalul lui iunie se anunţă câştigătorul proiectului, urmând ca în iulie să se organizeze licitaţia internaţională pentru a afla executantul lucrării.

Loterie nationala, sponsorizari si donatii

Cele câteva sute de milioane de euro necesare construirii şi împodobirii viitoarei Catedrale a Mântuirii vor putea fi strinse prin donatii de la enoriasi, prin sponsorizari, prin contribjutia statului dar si prin organizarea unei "loterii nationale". Nicolae Noica, fost ministru al Lucrarilor Publice in guvernarea CDR, acum responsabil pentru proiect din partea Adunarii Nationale Bisericesti, spune ca printr-o hotărâre de Guvern ar putea fi organizată "o loterie naţională sau, din profitul Loteriei naţionale, ar putea direcţiona o parte către această construcţie". "Astfel de simboluri se fac în anii cu greutăţi", sustine Noica.

Reprezentatii bisericii spun ca exista fonduri pentru inceperea lucrarilor, bani strinsi deja din donatii si sponsorizari. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, vorbeşte despre cele două milioane de dolari pe care George Becali le-a donat Bisericii în acest scop, dar şi de cele două donaţii semnificative ale Papei Ioan Paul al II-lea, ori despre gesturile filantropice ale unor români care vor să rămână anonimi. "Chiar astăzi, la o zi după anunţul de începere a lucrărilor, au venit oameni la Patriarhie pentru a ne întreba cum pot să sprijine financiarul demers", spune preotul Stoica, citat de Gandul. Potrivit acestuia, din 1990, de când a fost redeschisă chestiunea construcţiei unei Catedrale naţionale, s-au deschis trei conturi în vederea strângerii de fonduri. Banii adunaţi sunt astăzi suficienţi pentru a demara lucrările, mai spune Constantin Stoica, precizând că, odată acestea începute, "Biserica va demara o campanie naţională de colectare de fonduri".

Costurile construcţiei, estimate la 200 de milioane de euro în faza "la roşu", urmează a fi suportate de executantul lucrării, banii fiindu-i returnati ulterior, cu o anumită dobândă, de către beneficiar, explică Nicolae Noica pentru Gandul. "Haideţi să facem o paralelă: construirea catedralei ar consta în jur de 200 de milioane de euro, în timp ce cheltuielile pentru un kilometru de autostradă se ridică la 25 de milioane de euro. Oare nu merită poporul român o Catedrală care ar costa cam cât 8 kilometri de autostradă?", sustine Noica.

Controverse

Dimeniunile catedralei si costurile au stirnit de-a lungul timpului aprinse controverse.

"Mi se pare nepotrivit sa se construiasca asa un mamut, care nu se va putea incalzi decat cu costuri uriase. Cand resursele sunt limitate, cand in tara sunt oameni saraci, cand multi copii mor de foame, Patriarhia se gandeste la o asa imensitate de catedrala. Pentru asa o constructie, cu siguranta ca ar fi fost necesara o dezbatere publica. Apoi, de ce Biserica Ortodoxa nu este interesata de cele peste 200 de biserici ortodoxe din lemn, pe care le ignora, iar o asociatie se lupta sa le salveze? S-a vazut cum are grija de patrimoniul pe care il are, cel mai elocvent exemplu fiind Manastirea Casin, care dupa renovare a devenit monstruoasa. Nu este firesc, la inceputul secolului XXI, sa construim o catedrala-mamut", a declarat dna Roxana Wring, presedintele Asociatiei Pro Domo, pentru Romania libera.

Pe de alta parte, reprezentatii Bisericii sustin ca suma nu este "nici mare, nici mica". "Dacă luăm exemplul lui Carol I, care în proiectul de buget de la 1884 a prevăzut 5 milioane de lei pentru Catedrala patriarhală, ceea ce reprezenta 5% din bugetul ţării la acea vreme, s-ar putea aloca, şi în bugetul din 2011, pentru acest obiectiv naţional o anumită sumă. In aceste conditii, nu vad pe cine deranjeaza, cand toti romanii ortodocsi doresc sa avem o catedrala. Cele 200 milioane de euro pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului nu inseamna mai nimic. Sunt cat 8 km de autostrada", declara prof. Nicolae Noica, citat de Gandul.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22